Скок на желаещите да станат българи, повечето от Северна Македония

Броят им е нараснал двойно по време на пандемията
12 фев 2021 07:10, Петя Славова
120
Скок на желаещите да станат българи, повечето от Северна Македония
Снимка: БГНЕС

Наплив за български паспорти въпреки пандемията. През 2020 година хората, сдобили се с родни документи, са скочили двойно. Това показва справка на "Монитор" от администрацията на президентството, тъй като именно вицепрезидента на държавния глава одобрява получаването на българско гражданство. Така през миналата година родно гражданство са получили точно 18 446 души, като за сравнение година по-рано техният брой е бил 9314 човека. Това е своеобразен ръст, като подобни данни се наблюдават само през 2012 г., когато новите българи са над близо 18 700.

Иначе незначителна част от сдобилите се с  български лични карти са нашенци, които възстановяват гражданството си. Останалите са все нови българи, пожелали лични карти най-вече заради произход, родител българин или натурализация.

Заради заслуги у нас родни паспорти са взели общо 12 спортисти, а заради инвестиции - други 22 чужденци. По традиция най-много желаещи да се сдобият с лична карта у нас идват от Северна Македония. Това са повече от половината, или точно 9098 човека. Следващи в класацията са Украйна, Сърбия и Молдова, та дори и Албания, където всъщност има големи български диаспори.

По принцип младежите от тези области идват да учат у нас, а ако докажат български произход, плащат по-ниски такси в сравнение с чужденците. Друга част пък работят в България и живеят в пограничните райони, като дори имат и коли с родна регистрация.

Ако към тази данни добавим и тези от 2016 до края на 2020 г., то новите българи са малко над 53 400 души. През тези 5 г. малко над 25 600 македонци са сменили паспорта си за роден. Същото са направили близо 7200 украинци, близо 3800 молдовци, както и малко над 3600 сърби.

Албанците, предпочели родната ни земя, пък са близо 2300. В класацията попадат и малко над 2000 човека от Турция, 1937 от Русия и 1920 от Израел. Своеобразен спад при раздаването на българско гражданство има през 2017-а, когато с родни паспорти са се сдобили едва 361 души, а през 2016-а те са били над 13 000.

Точно 372 българи пък са се отказали от гражданството си в рамките на само тази година, като за последните пет години тази цифра набъбва на 1310 души. През 2019 г. са били с почти наполовина по-малко в сравнение с изминалата 2020-а - само 209 човека. Процедурата трае няколко месеца, като лицето трябва да представи и документ за започнат механизъм за придобиване на чуждото гражданство.

Причината за това е забраната за двойно или тройно гражданство. Страните, в които се установяват по-голяма част от хората, захвърлили родното тескере, са Австрия, Испания, Нидерландия, Норвегия, както и държави като Германия, Израел и други.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


120
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
пАспорта е нужен за пътуване нищо друго,кога ще живееш с алчни,прости българи в Б-я.България това не е Европа.Корупция и кражби на пари,тресе се целия свят от информацията за чекмеджета и злато.Последна в класацията стигна афериканските държави на ниво образование,комуникация.Парламента е пълен отвратителни хора .
44
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
в с.македония българите официално не са признати като етнос. повечето поддръжници на България се крият, но има във всяка партия. службите там са супер силни и унищожават всичко българско и про-българско. това, което пробългарските хора и политици там правят, е да мълчат доволно за ветото и да не възразяват. просръбските и югославски правителства там ще бъдат свалени заради глад и икономическа принуда; все още не става с открито противопоставяне. тази държава е все още под окупация.
43
5
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
членството на България в ЕС е голям трън в зад*ника на юго-македонистките служби във вардарско. да си сърбин в с.македония вече не е изгодно; не получаваш нищо, а албанците също притискат. и 'македонецът' започва трескаво да търси далечен пра-роднина българин, да вади документи и публично се отказва да бъде сърбин или сърбоман. това убива великосръбските шовинисти там, които 100 години издевателстват на тази територия.
42
6
 
12
 
! Отговори
Az преди 3 години
Защо си мислите че всички македонци имат документи за дядовците и бабите си че са българи ? Има един господин Лазар младенов от Българския културен клуб в Скопие, който заверява заявления за български произход на база .... статистиката на Васил Кънчов от преди един век. Срещу ЗАПЛАЩАНЕ. После с този "документ" се кандидатства за българско гражданство. Нима някой си мисли че продаващите паспорти ( ВМРО ) ще разследват себес си, когато са част от управляващите ???
41
2
 
30
 
! Отговори
ПРОФЕСОР ПРЪЦ преди 3 години
Турците не изтриха българската ни идентичност през петстотин годишно робство,а македонците им промиха мозъците само за петдесет години...
40
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До тъжна истина....общо тези, които симпатизират на българия, са между 250.000-300.000...За съжаление не е така. На последните избори пробългарската партия в СРМ спечели около 2хил. гласа в цялата страна. Причините да взимат паспорти са чисто икономически. След това излизат и ни ругаят по чужбина. Трябва да се престане с това раздаване на гражданство на калпак и да се вдигне летвата за придобиването. И задължително нови правила за по-лесно отнемане на в някакъв изпитателен срок.
39
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
доста хора пишат тук без идея каква е процедурата за бг гражданство. от македонците се иска да докажат произход; наистина част от тях имат нужда от ЕС паспорт, но не забравяйте, че когато извадиш прашясали документи на баба си/дядо си от сандък в мазе, ги четеш! и почваш да си задаваш въпроси - как, аджеба дедото и бабата са били българи, а баща ми е записан македонец? питаш роднини, почваш да ровиш семейната си история и доста често онемяваш, като разбереш истината. познавам такива 'македонци'.
38
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"През тези 5 г. малко над 25 600 македонци са сменили паспорта си за роден."Това го изпратете към македонските медии.
37
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
много малко са останалите чисти българи във вардарско. освен няколкото геноцида срещу българщината, там текат 'естествени' процеси - доста бивши българи и българки са се женили за сръбски, словенски и хърватски офицери, политици, общинари, богаташи, въобще за управляващата класа; с цел да 'си оправят живота'. случва се и у нас, и на тях не им е чуждо. като минат 4-5 поколения смесени бракове и живееш в югославия, а после в македония, действително си югославянин или македонец обективно.
36
1
 
20
 
! Отговори
тъжна истина преди 3 години
около 90.000 човека от с.македония са с получено бг гражданство, а около 30.000 са в процедура. общо тези, които симпатизират на българия, са между 250.000-300.000. албанците са над 600.000 при 1,9милиона население. от 1912г. сме били в областта 6 години, останалите 103г. управляват сърби,словенци,хървати. или 7 поколения смесени бракове, вкл. с босненци и албанци. а последните 70 югославски години бяха разцвет за тях, етническата картина е изцяло сменена там! за хубаво или лошо.
35
3
 
26
 
! Отговори
345 преди 3 години
Само след като се откажат от македонското си гражданство! Иначе взимат паспорти, пътуват, лаят и псуват България. Отделно да се отнемат паспортите на "българи от РСМ", доказано обидили България!
34
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Този конфликт между българи и македонците го правят самите македонци-националисти. Животът там стана по-тежък. Аз учих с мого македонци. След завършването, повечето се върнаха вкъщи и чак след 10 години заминаха за Европа, защото не смогват там. Както и наши българи, които заминават за чужбина. Човек се оправя както може. И не се връзвайте на този изкуствен конфликт, който ВМРО използват за реклама.
33
4
 
18
 
! Отговори
Буржоа преди 3 години
Когато признае макето, че няма такава държава Македония а си е чисто българска провинция и да се подпише тогава бг паспорт.
32
8
 
21
 
! Отговори
Разпоредих!!! преди 3 години
На македонец български паспорт никога да не се дава!
31
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До БуржоаТук минаваш интервю на български. Питат доста въпроси. Също така трябва да предоставиш автобиография. Разпитват и по нея. Много откази има, заради езика, документи или досиета. Гражданството не се дава лесно, не се бъркайте. И македонците по-трудно доказват българския произход, трябвало баба ти или дядо ти да са учили в българско училище, да имаш документ преди 100 години.
30
2
 
29
 
! Отговори
Anonymous преди 3 години
Макетата търсят БГ паспорти защото не ги пускат никъде ИЗ Европа с техните документи. Не че много са приискали да се признаят за нашенци, просто им е изгодно. Иначе си ни плюят без спирка..
29
4
 
22
 
! Отговори
Гоце преди 3 години
- " Влезнал къкедонец да се къпе и излезнал Чист Българин".
28
5
 
18
 
! Отговори
София преди 3 години
Българска ЛК само след рецитиране на "Аз съм българче" пред подбрана аудитория.
27
2
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До странна работаАз съм една от тях. Българка с български произход и вече 20 години живея в България и 15 години работя и плащам данъци. Не всички са заминали за Европа. След мен двете ми сестри и братът ми дойде, всички сме в България, тук живеем, тук работим.
26
7
 
22
 
! Отговори
НКК преди 3 години
Къде са тези почти 10 000 северомакедонци в тази антибългарска истерия в страната им. Взимат паспортите и духват на запад. Служителите с бели якички преди всичко от ВМРО гушват хилядарките в джобовете си и не им пука изобщо какво се говори в Северна Македония за българите и България. Трябва да се забрани издаването на български паспорти на тези псевдо българи или ако се издаде да нямат друго граждансто.