Фермери прибират хиляди левове за гледане на "виртуални овце"

Никой не проверява дали животните на практика съществуват
21 апр 2021 16:00,
47
Фермери прибират хиляди левове за гледане на "виртуални овце"
Снимка: БГНЕС

След броени дни се очаква Министерството на земеделието да публикува официалните данни от преброяването на земеделските стопанства, направено миналата година. Преброяването се прави в страните членки на ЕС на всеки десет години и е основа за формиране на политиките в сектора, за който Европейският съюз отделя близо 40 на сто от общия си бюджет.

По неофициална информация на бранша "виртуалните овце" у нас са над 200 хиляди.

"Нашите подозрения се оправдаха", коментира в интервю за БНР председателят на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация Симеон Караколев. Виртуалните животни фигурират в системата на ветеринарните власти, но не и във фермите, сигнализирали са нееднократно от асоциацията.

"Чрез тях се усвояват субсидиите за пасища", поясни Караколев.

Така се получава следното – "фермерът Х "има" налични в момента 1 000 овце, а дали ги има, дали не – никой не си прави труда да провери", изтъква той.

На база на тази информация в системата, общината разпределя на съответния фермер хиляди декари пасища от общинския или държавния поземлен фонд. Това ощетява малките и средни фермери по места, те са потърпевши, защото не могат да се възползват от близките пасища, заети от някой, който е на 50-80-100 км, разказа Симеон Караколев.

"Може да се стигне и до 10 декара да се дават на една овца, а субсидията варира между 30 и 50 лева на декар", допълни той.

"Можете да сметнете - с едни 10 хиляди декара пасища съответният бенефициент ще получи половин милион", обясни председателят.

Как работи цялата схема?

"Срещу пари. Плащат си на тоя, който разпределя тези имоти. Вероятно някой служител на въпросната общинска администрация", каза Караколев.

Според животновъдите проблемът може да се реши чрез засичането на данни от преброяването на земеделските стопанства.

"И за всяко разминаване се прави теренна проверка. Не се ли изчисти това нещо, този порочен кръг ще продължава да съществува", категоричен е Симеон Караколев.

След формирането на новата земеделска комисия в парламента браншовата асоциация ще внесе свои предложения за законови промени.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Обаче не спират да ревът как от ЕС съсипват селското стопанство и бля-бля. Затова полските зеленчуци са 2 пъти по-евтини, и френското сирене хем от мляко, хем по-евтино.
16
2
 
18
 
! Отговори
Вижте сегач преди 3 години
Щом се раздават лесни пари винаги се намери и кой да ги краде! Обаче голяма част от нашите сънародници все още явно не разбират че това е изгодно за Европа! Европа печели от кражбите в България! Разберете го това нещо най накрая. Не случайно Германците които са най големите донори в ЕС подкрепят ГЕРБ и Бойко Борисов.Схемата е много проста но не е за прости хора! Чрез кражбите се съсипва Бг икономиката и се елиминира конкуренцията. Разчиства се пазарът за внос от Западна Европа.
15
0
 
5
 
! Отговори
Даам преди 3 години
До AwayМного тъжно, но факт.
14
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да са ги броили бе всеки е невинен до доказване на противното, фермерите да го съдят тоя задето им петни доброто име. Виртуални овце тъ.пак, нали ако ги проверянт и нямат овце ще трябва да връщат парите.
13
0
 
24
 
! Отговори
Away преди 3 години
БГ Цирк. Едни пари отиват при едни хора които не за случайни,всеки си затваря очите, прибира си неговия дял по веригата и накрая всички са много изненадани как така се случват такива неща. Тоя филм го гледаме вече 30г.
12
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Съвсем са си истински овцете. Има там 1-2 стада и ги местят според зависи къде ще е проверката. И готово. Много ме дразнят, защото ние с научните договори се отчитаме до последната стотинка за всичко и не можем да си купим един климатик за стаята или стол, защото не влиза в параметрите на договора, а земеделците се чупят да лъжат и с животни и с посеви и всички си затварят очите.
11
2
 
9
 
! Отговори
Ха, преди 3 години
те гръцките фермери и пр. земеделски производители от години прибират пари не само за виртуални животни, а за техника, торове и каквото се сетиш. И в ЕС го знаят много добре, но продължават да им наливат. Никой не ги им проверява както трябва, и никой не го прави на въпрос!
10
1
 
18
 
! Отговори
Дааам преди 3 години
Помните ли конете безстопанствени.....Ако се напишат всички тия издънки със раздаването на държавни парици....Аз само познавам трима дето УЖ гледат гъби а пъ.рдят и пият по цял ден.Даже не ги продават подаряват ги или изхвърлят, субсидията им стига, закакво да работят...
9
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
тя оная нали каза че си крадът от фондовете, какво се изненадвате... Те не гледат даже дали е товя земята. Отиваш показваш снимка от гуглето и казваш обработвам това и парите идват пък ако ще да е твое
8
1
 
21
 
! Отговори
Корупция навсякъде преди 3 години
То да бяха само овце.Ами за пасища като решеха да им дават субсидии около селата е опасано с електропастири неможеш да отидеш да се разходиш.10 овце/ водят се 1000 и за тия уж 1000 - 100 декара пасища за които също получават субсидия.Овчарите станаха по аровци от ИТ специалистите ама едните поне работят.....
7
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Прокурорката на ЕС Кьовеши ще има много работа в България.
6
4
 
13
 
! Отговори
Слави от Итн преди 3 години
ХахахахахахаГаньо си е номер едно!!И всички пари са у леки женици и скласи трошки на по половин милион!! И ако останат за бело!!!*** по *** *** !!!Нема ли кой да закрие тоя цирк наречен БГ
5
1
 
28
 
! Отговори
Eeee преди 3 години
Ама нали трябва да сме модерни и да сме в крак с новите технологии. Овчарите също се развиват. Бойко нали преди време каза на ИТ специалистите че ако нямат работа да станат овчари щото имало много работа за овчари.И ето явно са навлезли специалисти в сферата и вече си имаме виртуални овце. Модерна работа, Европейска! Нали все ревете че нямало иновации? Е сега има.Щом може да има виртуално образование и здравеопазване..... защо да няма и виртуално животновъдство?
4
4
 
10
 
! Отговори
Эврапэйскый Союз преди 3 години
Комунистическата Икономика на ЭС винаги е работила така - нищо ново!
3
1
 
34
 
! Отговори
Щерю преди 3 години
Така се купуват чисто нови джипове и сувове, я-я...
2
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Фарм вил
1
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
българска работа