Длъжниците закъсват още повече: Всеки пети заем - лош

Хората да искат ново разсрочване, казва експерт
31 май 2021 13:28, Петя Славова
42
Длъжниците закъсват още повече: Всеки пети заем - лош
Снимка: БГНЕС

Между 20-25% от хората, отсрочили вноските си по банкови кредити, няма да успеят да се справят навреме с финансовите си затруднения и ще им се наложи да потърсят помощ от съответната търговска банка. Това прогнозира кредитният консултант Тихомир Тошев пред "Монитор".

По думите му във всеки случай една пета от хората, възползвали се от банковата ваканция, ще продължат да изпитват затруднения. "И в момента сме в трета вълна на пандемията, има затруднени и затворени бизнеси, така че няма как всички изведнъж след приключване на мораториума да се върнат към редовните плащания”, коментира Тошев. Според други основен фактор за забавянето не е видът заем, а мястото на местоработата на кредитополучателя. "Водещо в това дали ще има забавяне на вноските не е видът на самия заем, а секторът, от който кредотополучателят осигурява доходите си. Ако той е зает в сектор, който продължава да бъде силно засегнат от епидемиологичната ситуация, е по-вероятно да изпитва затруднение в обслужването на заемите си", коментираха от една от големите търговски банки.

Още по темата

Последните данни, изведени от Българска народна банка (БНБ), показват, че разсрочените кредити от физически лица са на стойност 1,8 млрд. лв., или това са около 7% от общо отпуснатите заеми в т.ч. потребителски и ипотечни. В случай че все още изпитваме затруднения по обслужването на кредита, Тошев препоръча да се свържем със съответната банка, за да се потърси друго решение. "Хората, които няма да успеят да се справят със затруднението си, трябва да потърсят помощ от банката как да продължат и да останат добри длъжници, или да получат нов гратисен период евентуално. Всичко зависи от индивидуалното затруднение, как пандемията се отразява върху техните доходи", обясни Тошев.

"Почти всеки човек на даден етап от живота си преминава през някакъв вид лична финансова нестабилност и COVID-19 далеч не е единствената причина за това. Всеки, който е поставен пред такава ситуация, е добре да се обърне към своята банка максимално рано и да сподели притесненията си", препоръчват и от търговската банка.

Припомняме, че срокът за кандидатстване по антикризисната мярка изтече на 23 март. Най-големият пик за подаване на документи е бил миналата година в периода април - юли, именно когато бе обявен кредитният мораториум. „Във всички останали месеци имаше стабилен обем подадени искания.

Дори през март 2021 г. имаше доста одобрени кредитополучатели, получили отсрочка за следващите 9 месеца, тоест те ще се възползват от нея до края на годината”, заяви Тошев. Той обаче бе категоричен, че макар някои да няма да могат да се справят с борчовете си след мораториума, то техният дял няма да е голям. "Заради малкия обем разсрочени кредити не се очаква да има някакво сериозно отражение в посока по-сериозно нарастване на лошите заеми", категоричен бе експертът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още по темата: БНБзаемидлъжници
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
4
 
15
 
! Отговори
Кога преди 2 години
Плюя на тая държава.Заплатите мишкарски ,пенсиите мишкарски,детските мишкарски ,но кредите европейски.Къде е данъчната полиция д разследва ромските палати от ало измами ,къде са когато мутри ходят и плашат хората за по 200лв кредити.Плюя на тая кофа за ***.
18
6
 
16
 
! Отговори
Изтеглих преди 2 години
Кредит от и ме обатачиха с дебели вноски.По пандемиите УЖ лихвите падаха ,а накрая излезе ,че по пандемията са по високи.Ядосах се и спрях да го плащам.Сега ще ме съдят.Всяка втора реклама за кредити или казино.Направиха народа комарджии и длъжници.Бачкам за 800лв ,на ден надника ми е 33/34лв за 8 час труд.Авера ми в Холандия бачка за 14евро на час и дефакто за 4,5 дена изкарва моята заплата ,а аз и много други бачкаме за слава.Веднъж замина ли ,няма да се върна в твасметище България.
17
6
 
2
 
! Отговори
Кико преди 2 години
Сега е времето "държавата" да извие вратът на слабия данъкоплатец! Нищо ви "оправим" скандираха "дяволите" цяла година; е оправихте ни,браво!
16
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 11. Може, ама за операция по премахване на 2-3 пръста, че да не закачат при бъркане по чуждите джобове. Прав си! Инвестиция си е реално погледнато. :) Б
15
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
лошо Седларов ,лошо!
14
1
 
5
 
! Отговори
Boto преди 2 години
До АнонименЕ аз живея в Яворов. Сметките отдавта са персонални. Водомери, топломери и ток са си дистанионни. Дори в момента съм под наем и всички от горепосочените са на мое име, не на собственика на имота. Утре дори и да не си плащам и избягам аз ще дължа тези пари не собственика и имота ще си е чист. При сделка всеки с акъл би проверил за задължения а нотариусите проверяват и данаци и т.н. Аз си гедам в моята паница. На това положение сме щото най-лесно се гледа в чуждата...
13
1
 
3
 
! Отговори
до 11 преди 2 години
хахах изказа се по въпроса с ромите, евала. само че рома е напитка за пиене.
12
2
 
18
 
! Отговори
ATAKA_FOREVER преди 2 години
Някой да ОбЯсни как в БГ ИМОТИТЕ станаха по Скъпи от ИСПАНИЯ, ИТАЛИЯ(ЮЖНА), АГИЯ НАПА Кипър..и още една Сюрия Държави...Кво става Тука....куха История...Обяснете.
11
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Boto а този брокер обясни ли ти,че апартаментът в яворов,който струва 2000 евро квадрата се намира в сграда,която дължи десетки хиляди за парно,вода и ток и,че някои собственици са неоткриваеми заради това и погледна ли пощенските кутии на входа,които преливат от съобщения за плащане на това и онова-веднага!
10
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами да де, има търсене за препиране, нормално цените да се повишават при толкова пари, които се чудят къде да отидат. Това, че примерно 5-10% от населението закъсва не означава, че няма много други с добри доходи.
9
0
 
23
 
! Отговори
Boto преди 2 години
До ХахахаЕла в София, Яворов :0 Миналата седмица един брокер ми обясняваше как апартаментите в Яворов отново минали границата от 2000 евро. Значи кочини за повече от основен ремонт на 270 хиляди евро и разбираш ли собствениците отказвали оферти от по 250 :DСтига бе хора свършиха се балъците проблема е, че има много крадена пара, който най-лесно през имоти се пере и все някой ще го вземе това и хем ще си препере парата хем ще държи мечтите на 80 годишни реститути за 500к за ***.
8
0
 
28
 
! Отговори
Имоти преди 2 години
Време е за евтините имоти. Играчите със 2 хиляди лева заплати си помислиха, че може да вземат имот за 200к в евро и да си щакат с пръсти. Още няколко месеца да издумкат всички възможни вратички за отсрочка и ще почне едно реване, че държавата не му помага и ще остане на улицата ***. Ама никой не е виновен за финансовата неграмотност на голяма част от народа.
7
0
 
17
 
! Отговори
Хахаха преди 2 години
Сега е момента за апартамента от 30 квадарата на 500 евро цената ... без лихвитеС лихвите отива на към 800 - 1000 евро квадрата.Докато има телета ще има и касапи !!!
6
1
 
4
 
! Отговори
безмис преди 2 години
Целта е да се вдигнат още данъците на имотите, но има още 2-3 времена.
5
0
 
22
 
! Отговори
Решава тоз с парите! преди 2 години
Щом нямаш пари, какво ще решиш ти бе?!Ти нищо не решаваш!
4
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Ossiпарадоксалното е,че ромите са много по-грамотни финасново и хитри от ***,който е цар на безсмисленото харчене на пари...взема безразсъдно кредити и после ходи и реве в банката.докато ромите винаги влагат пари в нещо сигурно...
3
10
 
4
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 2 години
Някой от представящите се за идното Народно събрание да е изрекъл истината,че е нужен СЪД за всички управлявани от евреи и гърци банки и кредитни фирми??? Някояполитическа партия да е декларирала, че ще опрости непосилните за изплащане кредити, раздавани щедро от робовладелците банкери и кредитори? Не! ЗНАЧИ НЯМА ЗА КОГО ДА СЕ ГЛАСУВА ! Шиbanяци !!! Бойкот на тези фалшиви робовладелчески избори! Долу републиката! Да живее Царство България !!! Искаме смяна на системата,а не смяна на кредиторите
2
0
 
50
 
! Отговори
Ossi преди 2 години
Има много финансово неграмотни хора. Познати имам. Абе, взима 2 хил лв, има две деца. Гледай си децата, но заплатата не стига за друго, разбери го и си стои на..Те рефинансират, потребителски за кола, жена му искала и тя кола, а не е работила от 4 години. Е, какво може да стане, освен да се оплетеш в кредити. Ти нямаш пари за смени на коли, да купувал по-голям апартамент и т.н. Ама, чакай, това, че комшията купил..може да печели х3. Ти къде си тръгнал? Всичко е от мераци, и липса на малко акъл?
1
11
 
8
 
! Отговори
Гост преди 2 години
Затова трябва да се въведе евро валутата, ако е възможно още утре.