Напускащите България медици с "рецепта" за спасяване на здравеопазването ни

Експерти препоръчват инвестициите в сектора да се увеличат с 10%
Обновена: 19 юни 2021 20:30 | 19 юни 2021 20:30, Петя Славова
149

Между 250-300 лекари напускат страната ни всяка година, а в същото време липсва целенасочена политика за превенция на заболеваемостта. За това предупреждават експерти и препоръчват инвестициите в сектора да се увеличат с 10%, за да се подобри системата на здравеопазването, предава Bulgaria ON AIR.

Иван е пенсионер и разчита на синовете си за покупката на лекарствата, които трябва да си купува ежемесечно с доплащане.

Още по темата

"Имам един куп лекарства - за глава, за крака, за всичко. Някои от тях си доплащам. Трябва да благодаря по-скоро, ако по една или друга причина трябва да доплащам, на момчетата. Имам двама синове", споделя мъжът.

Болниците, следващото звено по веригата, също биха се възползвали от бъдещите инвестиции в здравеопазването. Те се надяват държавата да помогне за укрепване на инфраструктурата и за преодоляване на недостига на персонал в здравните заведения.

"Едно от нещата, които трябва да се направят, е точно инвестиране в здравеопазването. Ние имаме належаща нужда, нашата болница като специализирана такава, от инвестиция в капиталови разходи, т.е строеж. За съжаление, по европрограмите такива няма", коментира д-р Бисер Начев – завеждащ отделение по онкологична хирургия.

Увеличаване на инвестициите в здравеопазването до 10% от БВП е "рецептата" за подобряване на здравния сектор у нас, смятат експертите. Едно от предложенията е повече инвестиции в превенцията.


"Да се стабилизира динамиката на работната сила. Имаме все по-малко лекари и медицински сестри, на доста висока възраст, и за съжаление не се разпределят добре в страната, което значи, че голяма част от българското население няма достъп до адекватни медицински грижи. Това трябва да бъде коригирано много бързо", заяви Руслана Тончева – съпредседател на здравния комитет на Американската камара.

Друга мярка е да се пристъпи към изцяло дигитално здравеопазване.

"Цялостно, а не на парче. Да има пътна карта за пациента, история на заболеваемостта на пациента. Финансирането е изключително важно и трябва да се подобри. Средните нива в ЕС около 10% от БВП и ние в нашия доклад предлагаме алтернативни варианти, които показват как да стане това", каза още Тончева.

Докладът е представен пред Министерството на здравеопазването и Българския фармацевтичен съюз, предстои неговото обсъждане.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


149
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Здравеопазването е на командно дишане! Не случайно имаме тази висока смъртност в страната! Закриват се болници,персонал не достига,а хората чакат със седмици и записани часове да минат на преглед дори когато са тежко болни! Поликлиники и болници са претъпкани,а адекватни грижи не се полагат и заради физическа невъзможност и претовареност и заради занижен професионализъм.
39
5
 
12
 
! Отговори
Старо куче доктор преди 2 години
Докато старите лекари не споделят занаята си и изолират младите то те ще бягат в чужбина! Видя се, че и да им дават пари без да работят те са алчни и некадърни !
38
15
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бягат от рая на Радев и новите партии. Самият Радев каза, че сме си върнали държавата?
37
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За да има 10% за здравеопазване от БВП ще трябва да се съкратят 500 прокурора, 10 000 полицая и ДАНС- аджии, 10 000 чиновника от разните министерства и агенции и 5 000 военнослужещи. Всъщност аз съм съгласен. А вие?
36
10
 
4
 
! Отговори
Доктор Сър Пичук преди 2 години
До нидей припомняБай тошо беше правешки ром от румънски произход... Той беше страхотно корумпиран и лъжлив например людмила е учила чак в далечна Москва с държавни пари разбира се без изпит... На този бездарник брата на жена му академик малеев създаде тази гнусна солидарна здравна система, която имаме днес...
35
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всичките зверства се правят от милиционерите ...Да ви светна 09 09 1944 е създадена милицията защото целият личен състав е сменен с бивши затворници ,убийци крадци мошенници иТ.Н. 1991 от милиция стават полиция БЕЗ да сменят целият личен състав А ТОВА е незаконно ...Вече 30 години незаконните милиционери правят безчинства....
34
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
След 89 година здравеопазване няма. Има търговски дружества които източват здравната каса. По времето на бай Тошо съм лежал в болница и знам как беше и как е сега. По онова двреме не ме изписваха докато не ме излекуват напълно. А сега ме изхвълят ката мръсно коте щом вземат парите по клиничната пътека. Не ги интересува здрав ли си умрелли си. Това нее здравеопазване това е по зле от индия и африка. И най лошото е че сеяндурски управници го знаят и не правят нищо по въпроса. За трепане са.
33
1
 
16
 
! Отговори
нидей припомня преди 2 години
Днес цяла България е зверилник.В тази джунгла - зверства под път и над път.Всеки психясъл може да те утрепе на улицата.А аз да ти припомня, такива като Митьо Очите бяха обикновени дpишльoвци при соца.Даже меко пипаше бай Тошо.виж Китай:1.Трудови лагери за крадците.2.Разстрел за големите крадци и корумпета.
32
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако спорехме и съветвахме за хляба, както го правим за здравеопазването: .................През 2000 година инвестирахме в хляба 35 стотинки, през 2021 година инвестираме в хляба 1,5 лева..................... Правим 5 пъти по-големи инвестиции в хляба...................... Кой източва хебната система. хлебарите източват хлебната система, харчим 5 пъти повече за хляб, а хлябът е същия.................. Кой краде системата на хляба?
31
10
 
8
 
! Отговори
Доктор Сър Пичук преди 2 години
Лекарите грешат за абсолютно всичко. Например: ако лекарствата за възрастни станат безплатни фарма босовете ще подкарат ферарита, а младите хора ще напунат страната заради свръх-високите данъци заради безплатните лекарства - безплатното винаги е било най-скъпо...Ако се премахне доплащането корупцията ще се увеличи и това ще обогати директори на болници и бордове за сметка на пациентите...Няма смисъл да се инвестира без възвръщаемост както предлагат лекарите без значение колко благородно е...
30
1
 
10
 
! Отговори
Разбрахте ли накрая? преди 2 години
"В бъдещето няма място за всички." -Сoрoс.Обаче са ви дебели, мнооого дебели главите!
29
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Разликата - По времето на лошият социализъм в България имаше много добри лекари... - ____________ - Това бяха хора, остатъци от по-минало време, които са били възпитавани в семейства с "буржоазно" възпитание. Те изчезнаха по естествени причини. Заместиха ги нови, но развращавани непркъснато от двойния и фалшив морал, прокарван от партията бе-ка-***! Нали тя докара и днешното състояние!
28
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
на чалгясалото племе лекари не му трябват само чалгии и да ръкопляскат до замайване на миризливите си българи мутри и с рушвети и връзки да се оправят селяндурските миризливи тарикати
27
20
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Алооо тия където плачат за социализма.. Да припомня 350 000 българи убити без съд и присъда ..Да припомня за концлагерите и зверствата там ...На какво трябва да сравним?????
26
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тия инвеститири ги чакаме 33 г. вече и те идват за печалаба и каквото може да вземат от бг. Навсякъде е едно и също и не е само здравеопазване. Бг готви сппециалисти за чужбина с бг данъци и после те напускат бг. Като измрат тукашните, няма да има нужда да обучават бг, а ще почнат да внасят и накрая и ВУЗ ще закрият, а бг ще учат в чужбина и накрая ще закрият и държавата като няма хора. Това е ползата от ЕС.
25
3
 
10
 
! Отговори
Лекар преди 2 години
Е как искате да стигат парите, като НЗОК пълни партийни каси и чекмеджета
24
0
 
16
 
! Отговори
Ами така ще е! преди 2 години
Докато депутатите имат право сами да си определят заплатите и да казват кой колко да получава ще е така!
23
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Само така,браво на лекарите.. Колкото по далеч от България толкова по добре....Дано всички напуснат тази скапана държава. Амин
22
4
 
5
 
! Отговори
Д-р Хаус преди 2 години
До#18 !! Ало, Тоя мухабет го адресирай до психотерористите от НОЩ и техните ортаци Киро Ананиев - Пенсионера и Ботокса Ангелов!! Те създадоха и " оцениха" тая " клинична пътека"!
21
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Здравеопазването е каца без дъно, а отгоре са застанали и с кофи да гребат единствения начин да се оправи сега е като в развития капитализъм - здравни застраховки. Който няма дуа яко супата и си копае дупката. Държавата спонсорира едни парамедици дето са минали курс за първа помощ в Червен Кръст и аааайде - бегал.