Напускащите България медици с "рецепта" за спасяване на здравеопазването ни

Експерти препоръчват инвестициите в сектора да се увеличат с 10%
Обновена: 19 юни 2021 20:30 | 19 юни 2021 20:30, Петя Славова
149

Между 250-300 лекари напускат страната ни всяка година, а в същото време липсва целенасочена политика за превенция на заболеваемостта. За това предупреждават експерти и препоръчват инвестициите в сектора да се увеличат с 10%, за да се подобри системата на здравеопазването, предава Bulgaria ON AIR.

Иван е пенсионер и разчита на синовете си за покупката на лекарствата, които трябва да си купува ежемесечно с доплащане.

Още по темата

"Имам един куп лекарства - за глава, за крака, за всичко. Някои от тях си доплащам. Трябва да благодаря по-скоро, ако по една или друга причина трябва да доплащам, на момчетата. Имам двама синове", споделя мъжът.

Болниците, следващото звено по веригата, също биха се възползвали от бъдещите инвестиции в здравеопазването. Те се надяват държавата да помогне за укрепване на инфраструктурата и за преодоляване на недостига на персонал в здравните заведения.

"Едно от нещата, които трябва да се направят, е точно инвестиране в здравеопазването. Ние имаме належаща нужда, нашата болница като специализирана такава, от инвестиция в капиталови разходи, т.е строеж. За съжаление, по европрограмите такива няма", коментира д-р Бисер Начев – завеждащ отделение по онкологична хирургия.

Увеличаване на инвестициите в здравеопазването до 10% от БВП е "рецептата" за подобряване на здравния сектор у нас, смятат експертите. Едно от предложенията е повече инвестиции в превенцията.


"Да се стабилизира динамиката на работната сила. Имаме все по-малко лекари и медицински сестри, на доста висока възраст, и за съжаление не се разпределят добре в страната, което значи, че голяма част от българското население няма достъп до адекватни медицински грижи. Това трябва да бъде коригирано много бързо", заяви Руслана Тончева – съпредседател на здравния комитет на Американската камара.

Друга мярка е да се пристъпи към изцяло дигитално здравеопазване.

"Цялостно, а не на парче. Да има пътна карта за пациента, история на заболеваемостта на пациента. Финансирането е изключително важно и трябва да се подобри. Средните нива в ЕС около 10% от БВП и ние в нашия доклад предлагаме алтернативни варианти, които показват как да стане това", каза още Тончева.

Докладът е представен пред Министерството на здравеопазването и Българския фармацевтичен съюз, предстои неговото обсъждане.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


149
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
2
 
15
 
! Отговори
Разликата преди 2 години
По времето на лошият социализъм в България имаше много добри лекари и здравеопазването беше безплатно. А сега по времето на добрата демокрация в България няма лекари и здравеопазването е платено.
19
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не с 10%, а до 10% от БВП. Това е безкрайно различно нещо.
18
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
НЕ ОБВИНЯВАМ ЛЕКАРИТЕ И СЕСТРИТЕ ЧЕ ОТИВАТ В ЧУЖБИНА, ЗАЩОТО "ЗДРАВНАТА РЕФОРМА" Е ТОТАЛНО СБЪРКАНА ОЩЕ ОТ САМОТО НАЧАЛО ОТ ЗАСЛУЖИЛИЯТ МАРОДЕР ИВАН ЙОРДАНОВ КОСТОВ. И 25 млрд ДА НАЛЕЕТЕ ЩЕ ПОТЪНАТ КАТО МОРСКА ВЪЛНА В РАЗРУШЕНИТЕ ДЮНИ.
17
1
 
3
 
! Отговори
Има варианти преди 2 години
Например може да намалят населението на 3.5 милиона и така да се спестят много пари.И без това в България има прекалено много хора от които няма никаква полза. Ако ги махнем ще спестим десетки милиарди които могат да се разпределят между бизнесмените и да живеем по добре.
16
3
 
7
 
! Отговори
Лекар в държавна бол преди 2 години
До# 1 Много " купешки" мухабети бе " хмм"!! Можеше да кажеш само едно: ДЪРЖАВНО здравеопазване и връщане на ДАНЪЧНО осигурителния модел вместо сегашния КАСОВО осигурителен,при който се КРАДЕ ЗАКОННО!! Схващаш ли бе тикво??
15
6
 
10
 
! Отговори
Handel преди 2 години
До Д-р ХаусВчера 7 души са починали от ковид и шефовете на болниците са гушнали за тях 7х1200 лв (само за починалите). "Дребният" проблем обаче е че те са има сърдечни проблеми (разбирай инфарткти и т.н). Само че за да се гушнат парите за ковида те не са лекувани за инфаркти а са тикнати в инфекциозното където съвсем логично са умрели.
14
1
 
5
 
! Отговори
Лекар в държавна бол преди 2 години
До# 1 Много " купешки" мухабети бе " хмм"!! Можеше да кажеш само едно: ДЪРЖАВНО здравеопазване и връщане на ДАНЪЧНО осигурителния модел вместо сегашния КАСОВО осигурителен,при който се КРАДЕ ЗАКОННО!! Схващаш ли бе тикво??
13
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Минималната заплата се увеличи за 20 години с 500 процента, хлябът също се увеличи за 20 години с 500 процента инфлация.
12
6
 
8
 
! Отговори
Доктор Сър Пичук преди 2 години
Лекарите винаги са били най-лошите, най-вредните и най-неадекватни управленци...Лекарите са известни с колосалната си икономическа неграмотност и честия провал на техните инвестиционни стратегии...Най-вероятно ако направим обратното на този мечешки съвет ще бъде най-добре...
11
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Богатите ще пестят милиони за здравето си, но когато трябва да изхарчат милионите за няколко операции, ще трябва да отидат в чужбина....................Всеки *** си мисли, че ще спести някакви пари и той ще има пари. Но системата трябва да спре и да работи само за поредния пестеливец, скътал пари. Системата ще спре и няма да работи за никого. Пестеливците, които не искат да плащат здравни вноски, няма да има къде да се лекуват.
10
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Минималната заплата беше 110 лева, хлябът беше евтин - 35 стотинки. Няма увеличаване на разходите. Това е инфлация.
9
3
 
11
 
! Отговори
Рецета и спасяване?! преди 2 години
За богатите спасьването е многото парички.За пpocтите - гробищния парк - трaпа персонален.Да пази Господ!Разбихте си държавата, построихте к0чина.
8
3
 
29
 
! Отговори
Д-р Хаус преди 2 години
През 1999г.когато беше сменен моделът на здравеопазването от данъчно-осигурителен в КАСОВО осигурителен и беше създадена НЗОК, бюджетът и беше 950 милиона и стигаше!! Оттогава населението намалява,болните- също! Сега ,бюджет над 4 МИЛИАРДА и все не стига??! За какви " инвестиции дрънкате бе тикви?? Спрете кражбите, фалшивите хоспитализации, частните болници - на самоиздръжка!! Тогава пари ще има за всичко вкл.и за мед.специалисти,които получават по- малко от чистачката в банка или администрация!
7
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Частникът ще точи държавата десеторно и ще точи пациентите.
6
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Когато натрупаш достатъчно пари по личната партида, за да отидеш най-сетне на лекар, няма да има кой да те лекува и трябва да отидеш в Румъния, Турция или Албания.
5
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Лекари не бягат за да работят като лекари в Европа най малко защото не знаят език а там има много бумащина. Там бягат предимно сестри .А лекарите там бачкат друга работа. Трябваше да има няколко частни здравни каси .Те нямаше да позволят на дъртите да векуват на най яките ясли и така да се къса връзката между поколенията. Частника ще иска труд ;)
4
3
 
10
 
! Отговори
До Хммм преди 2 години
Точни алгоритми за лечение.... Колко трябва да си ***, че да мислиш, че дори настинка се лекува по един и същи начин при различните хора....
3
3
 
14
 
! Отговори
aa1830 преди 2 години
За този хал голяма вина имат и много лекари мениджъри, директори на болници, консултанти - здравеопазването е една огромна схема.
2
15
 
12
 
! Отговори
Нане преди 2 години
От предатели мнение нещем...Обучени за без пари дезертьори...
1
5
 
21
 
! Отговори
Хммм преди 2 години
Лична партида и нещата ще си идат на мястото. Досие и записване на всеки преглед, манипулация и изследване :) Точни алгоритми за лечение и софтуер да следи изпълнението им. Да видим тогава дали няма да стигнат парите ;)