Напускащите България медици с "рецепта" за спасяване на здравеопазването ни

Експерти препоръчват инвестициите в сектора да се увеличат с 10%
Обновена: 19 юни 2021 20:30 | 19 юни 2021 20:30, Петя Славова
149

Между 250-300 лекари напускат страната ни всяка година, а в същото време липсва целенасочена политика за превенция на заболеваемостта. За това предупреждават експерти и препоръчват инвестициите в сектора да се увеличат с 10%, за да се подобри системата на здравеопазването, предава Bulgaria ON AIR.

Иван е пенсионер и разчита на синовете си за покупката на лекарствата, които трябва да си купува ежемесечно с доплащане.

Още по темата

"Имам един куп лекарства - за глава, за крака, за всичко. Някои от тях си доплащам. Трябва да благодаря по-скоро, ако по една или друга причина трябва да доплащам, на момчетата. Имам двама синове", споделя мъжът.

Болниците, следващото звено по веригата, също биха се възползвали от бъдещите инвестиции в здравеопазването. Те се надяват държавата да помогне за укрепване на инфраструктурата и за преодоляване на недостига на персонал в здравните заведения.

"Едно от нещата, които трябва да се направят, е точно инвестиране в здравеопазването. Ние имаме належаща нужда, нашата болница като специализирана такава, от инвестиция в капиталови разходи, т.е строеж. За съжаление, по европрограмите такива няма", коментира д-р Бисер Начев – завеждащ отделение по онкологична хирургия.

Увеличаване на инвестициите в здравеопазването до 10% от БВП е "рецептата" за подобряване на здравния сектор у нас, смятат експертите. Едно от предложенията е повече инвестиции в превенцията.


"Да се стабилизира динамиката на работната сила. Имаме все по-малко лекари и медицински сестри, на доста висока възраст, и за съжаление не се разпределят добре в страната, което значи, че голяма част от българското население няма достъп до адекватни медицински грижи. Това трябва да бъде коригирано много бързо", заяви Руслана Тончева – съпредседател на здравния комитет на Американската камара.

Друга мярка е да се пристъпи към изцяло дигитално здравеопазване.

"Цялостно, а не на парче. Да има пътна карта за пациента, история на заболеваемостта на пациента. Финансирането е изключително важно и трябва да се подобри. Средните нива в ЕС около 10% от БВП и ние в нашия доклад предлагаме алтернативни варианти, които показват как да стане това", каза още Тончева.

Докладът е представен пред Министерството на здравеопазването и Българския фармацевтичен съюз, предстои неговото обсъждане.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


149
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
2
 
5
 
! Отговори
Божков от Дубай преди 2 години
А къде 200 *** фелдшери от факултето?
59
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Експерти препоръчват инвестициите в сектора да се увеличат с 10%" -- Аз пък без да съм експерт препоръчвам краденето да се намали с 10%. Мисля, че ще има по-добър ефект. Защото пропорционално на увеличението на инвестиции ще се увеличи и усвояването, и така за редовите медици пак нищо няма да остане и ще са си все толкова бедни. Така че първо трябва да се започне от намаляване на краденето.
58
3
 
13
 
! Отговори
аз преди 2 години
Аз познавам няколко млади лекари,които не напуснаха България, а болниците в които работиха за мизерни заплати. Сега работят за редица световни научно-изследователски компании-занимават се със създаване и тестване на нови лекарства. Заплати- 6000 евро и много други бонуси.
57
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Само дето ни 1 лекар от това тяхното съсловие не възропта веднъж за тези пътеки, за това вкарване на пари и лъгане на маса народ.От тях трябва да тръгне промяната и финансирането на тези болници да се промени! Всичките точат касата, сега заплашват...
56
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ми така де в БГ-то всички който са по-умни от еднокнижника немат място в държавата и биват гонени и унижавани!
55
6
 
4
 
! Отговори
Mdaa.. преди 2 години
Поздрави от още един такъв който предложи дигитално Здравеопазване преди 10 години и никой не му обърна внимание !
54
12
 
15
 
! Отговори
аз преди 2 години
Младите лекари са платили обучението си с умствения труд,който са вложили, за да усвоят трудните медицински науки по време на следването си. И затова не са длъжни с нищо никому. Като искате да стоят тук ще имплащате по европейски и ще ги уважавате по европейски.Футбалерите, дето ходят да ритат за разни чужди отбори защо не ги карате да стоят тук 10 г.
53
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Успокойте се! Не са само лекарите! Истинските инженери с истинските дипломи (не купени) също напускат България! Поздрави от един такъв!
52
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Радев защо не разкрие ниви болници, защо не построи по-просторни та да не се бутат пациентите, да не им е тясно..."Господине,не знам за Радев,но вашият коментар е циничен! Да не се бутат пациенти ли? Знаете ли какво е съпричастност и емпатия? Знаете ли как се "бутат" в стая с 5 легла 8 онко болни пациенти за манипулации ? Как пациент с манипулация след която се чувства *** трябва да стане,че да легне следващия?
51
12
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Държавата инвестира в тях минимум пет години и после тия и показват среден пръст и си бият камшика. Ето на това се вика истински тарикати и печалбари.
50
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да се събудят младите за да провидят себе си. Тази държава е имането им. Като не го искат, други ще го вземат.
49
11
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В България няма място за умни, образовани, амбициозни хора. Тук властва корупцията и алчността. Не само лекари, всеки който може, напуска.
48
15
 
16
 
! Отговори
Гост преди 2 години
Задължително да работят 10 години в България и след това да бягат...иначе много скъпо платено обучение и средствата да отиват за оставащите в България лекари.
47
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Радев защо не разкрие ниви болници, защо не построи по-просторни та да не се бутат пациентите, да не им е тясно?Да слезе малко от мерцедеса и да поработи, а?
46
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ама то Норисов го няма вече, Радев какво прави за здравната система, че не разбирам.
45
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Когато най-сетне последният е...н български медик напусне, ще се отървем от е...та здравна система!
44
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен - Вече 30 години незаконните милиционери правят безчинства.... --> Да теглим чертата тогава: Борисов и Герб си отиват, но милиционерите остават!
43
10
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да се трогна ли трябва? Да се притесня ли? Напускайте медици, като искате. Махайте се, щом го желаете. Не ми пука за вашите рецепти. Само престанете да ме спасявате. След този позор с Коко 19 повече не искам въобще да ни виждам. И никакви, ама никакви инвестиции повече във вас и болниците ви.
42
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ромаскат държава - без цели и ценности.всеки да се оправя както може.
41
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Държавата плаща милиони за да произведе лекари, би трябвало поне няколко години да работят за България, тези които не искат да си заплатят обучението, така е честно.