Внасяме все повече плодове и зеленчуци, засаждаме все по-малко

Това показват данни на НСИ
19 юни 2021 15:03, Петя Славова
60
Внасяме все повече плодове и зеленчуци, засаждаме все по-малко
Снимка: Bulgaria ON AIR

България е внесла 88 000 тона пресни зеленчуци и близо 95 000 тона пресни плодове за първото тримесечие на 2021 г., сочат данните на Националния статистически институт.

Лидер при пресните плодове остава вносът на цитруси и банани - 71 000 тона са влезли у нас само от януари до март тази година, което е с 8 на сто повече от същия период на миналата.

Не толкова логичен е вносът на отглежданите и у нас ябълки, ягоди и круши - импортът на тези плодове бележи ръст с близо 50 на сто спрямо първото тримесечие на 2020.

Голямата изненада са доматите и краставиците. Оказва се, че славата на тези традиционни за българското градинарство култури е отминала и през зимата на 2021 г. сме изяли над 4000 тона вносни домати и почти толкова вносни краставици, предаде БНР.

Последните оперативни данни на агроведомството сочат, че българите засаждат все по-малко зеленчуци - основният спад е при зелето, от което през 2021 година родните земеделци са засадили с 82% по малко.

На този етап има драстичен спад и в реколтата от череши, отбелязват експертите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
1
 
7
 
! Отговори
баба мара преди 2 години
и кои и за какво получава евросубсидии така както е написано по горе еедностранчиво
28
2
 
8
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 години
Той Дянков ясно заяви, че ес субсидиите хранят корупцията. Не само у нас. Затова са и измислени.
27
1
 
5
 
! Отговори
Мико преди 2 години
Това е, защото във всяко село има местен феодал.Той не е свикнал да засажда, а само да бере.
26
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Затова трябва да има много дребни и средни стопани и да се обединят в някаква организация , мафията да се изтласка от този сектор и от вноса на храни!
25
5
 
5
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 години
И колегата с мутрите от 90те е прав. Един дъжд изми цял кораб ( на мултигруп ) със захар в бургаското пристанище и после нуждата от захарно цвекло намаля драстично.Неслучайно българомразецът соломон паси спаси бкп на луканов.
24
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Турците с европейско гражданство си правят фирми директно в ЕС,Германия и си търгуват между Азия(Турция) и Европа без проблем, в същото време има задължителен процент за турски стоки - да има във всеки магазин в Турция турски стоки, дори и в чуждестранните, гърците изнасят също готова преработена продукция в ЕС - краен продукт,консерви,храна и др.
23
3
 
10
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 години
Че тя политиката на борисов бе да сме бедни и по този начин - привлекателни за немските капиталисти (нали сме партнери - да им повагаме), отделно, че борисов съветваше хората да емигрират.... и хората намаляха с няколко %. За кого да се сее?!ПП. И колегата споменаващ кукумяФката кунева (на мадридския българомразец) е прав.
22
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В нашия район, точно мутрите унищожиха селското стопанство още след 90-те години, като наложиха ниски, непосилни за стопаните цени и те се отказаха или с внос, предполагам, че и в другите райони е било така, внасяха даже фуражни картофи за прасета и ги продаваха като нормални картофи на пазара.
21
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да не забравяме и в колко корумпирана и изнудваческа държава живеем. Дори за малките субсидии ни вадят душата и трябва да плащаме рушвет.
20
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не е само управлението на ББ виновно за загиването на отрасъла. Всичко започна с оная мисирка Кунева, която за да я потупат по главата предаде българското земеделие без бой. Зеленчукопроизводството в България е най-слабо субсидирано в сравнение с цяла Европа. Там има много ръчен труд и разходи за работници. Но тука вече никой не иска да се счупи от работа за 30-40лв надник. За същата работа в Европа а дори и в Гърция плащат тройно в евро. Но те получават съответната субсидия, ние не.
19
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защото я докараха до там политиците никаква субсидия за земеделците и много прекупвачи което оскъпява продукта Не знам как в другите страни може директно да си закупуваш продукта от някой който го произвежда било то и баба от село а тук не може
18
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Поне има банани и портокали, не като едно време, от нова година на нова година.
17
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До АнонименТурците , без да са в ЕС, внасят маса турски стоки в западна Европа и Германия, дори понякога некачествени, внасят и хранителни продукти - консерви,буркани,сирене, как те могат, а от България да не може? Даже и арабски,турски,руски(на руски немци или от бившите им републики) магазини има.
16
3
 
8
 
! Отговори
popa ot razgrad преди 2 години
причината е ясна...много труд, много рискове, низка печалба...
15
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До АнонименВносът прецаква целия земеделски бизнес в България...Само големите производители имат шансове за успех.//////Не купувайте тогава такива продукти, не им давайте магазини, складове и пазари, първо българските зеленчуци, плодове, а след това ако има нужда от други допълнително
14
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ЗеленчукопроизводитеВ Люксембург , 3-4 млади люксембургци си направиха биоферма, даже им занесоха и разсад от български розови домати и ги отглеждат , имат и сайт, телефони , разнасят продуктите в кашони до адрес, каквото си избере и поръча клиента,ресторанта, нареждат в кашоните и носят зеленчуците с микробус 2-3 пъти в седмицата
13
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В западните държави(говоря от лично видяното във Германия,Холандия,Франция, Люксембург) , са предимно множество малки или средни ферми из цялата страна, а не монополи или само монокултури , а множество ферми, като местните магазини,хлебарници, месарници, изкупуват предимно местната продукция от района си, имат и собствени магазини от местната държава, местни магазини и в града си!
12
11
 
17
 
! Отговори
Зеленчукопроизводите преди 2 години
Не мога да изнасяме без разрешението на Бойко ...не мога да продавам на нашия пазар на цени които са ми изгодни ...пак ми трябва разрешение от ГЕРБ....и на много важно място ...трябва да зареждам "няма не искам " големите чуждестранни вериги.....на определени от тях цени !!!! Хайде да се развиеш....ама няма как да стане без партията ...
11
14
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гарантирано от пагубното и катастрофално управление на ГЕРБ.,,,,В "Бушон медия" писаха, че след като избиха свинете - домашни и диви, козите, овцете на хората , роднина на Бойко е започнал да внася свинското месо. защо не компенсираха стпаните на избитите животни с реални цени на животните и за пропуснати ползи?
10
13
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гарантирано от пагубното и катастрофално управление на ГЕРБ.