Ще има ли двоен скок на цената на хляба?

Зърнопроизводители очакват трудна жътва заради дъждовете
23 юни 2021 15:58, Анисия Иванова
75

Опасения за житната реколта заради обилните дъждове. Зърнопроизводителите се готвят за трудна жътва.

Иван Андреев обработва над 15 000 декара земя в Русенско. Казва, че заради обилните дъждове тази година стартът на жътвата вече се бави.

"Всеки дъжд разваля качеството на продукцията. Жътвата ще бъде доста трудна тази година, защото са тръгнали вече плевели да растат, което ще вдига и влагата, ще има технически проблеми", уточнява зърнопроизводителят.

От обилните дъждове и ветрове освен пшеницата в Русенско поражения са нанесени и върху ечемика и рапицата. Очертават се и по-високи разходи за производителите.

Себестойността на хляба започва да става много динамична. Това твърдят от браншовия съюз на хлебарите и сладкарите. А цената на всеки производител е строго индивидуална.

"Категоричната прогноза на финансовите експерти е, че цените на храните ще продължат да растат. Но добрата новина е, че в България няма единна цена на хляба и тя въпрос на пазарни договорености на всеки производител", уточни председателят на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите Мариана Кукушева.

Според зърнопроизводителите, може да има леко повишение в цената на хляба, но в никакъв случай няма да се стигне до удвояване на цената. Според анализ на Световната банка тенденцията към поскъпването на храните, в това число и на хляба, ще продължи до 2025 година.

Вижте повече в репортажа на Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


75
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
1
 
7
 
! Отговори
. преди 2 години
Хлябът е вреден. Много вреден. Къде по-полезен вариант е да си варите жито или ориз като негов заместител! А има и други нетрадиционни зърнени храни, които са още по-полезни - просо, елда и т.н.
43
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
цената на хляба ще е съизмерима с ръста на шефа на ИТН. Минимум 2 лева за 500 грама,
42
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ама грижат се за нас да не вземем да надебелеем! Че виж колко е вредно и какви болести се получават като са дебели хората. А и като отидат в болница и няма да искат да ги лекуват като са дебели, щото така или иначе скоро ще умpат (е, ако не са някои министри де, че там почти няма слаби). Така че ето на, грижат се за живота ни! И за здравето ни! Хвала на мъдрите ни управляващи! (P.S. Аз си правя домашен хляб и не ми пука!)
41
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Само да кажа, че цялата пшеница която се добива в България е фуражна- т.е. не е за хляб!!!! Всичко друго са тролския брътвежи
40
2
 
7
 
! Отговори
Фигурант преди 2 години
Като няма хляб яжте пасти
39
11
 
3
 
! Отговори
Европеец преди 2 години
В България е просто ненормално евтина храната /благодарение на европейските субсидии/ изхвърля се постоянно храна , няма начин да купуваш храна ,само заради самото купуване и после да я хвърлиш Разбира се че ще се вдигнат цените ЕС не може а и не бива да плаща удоволствието на българина да си прекарва времето по хранителните магазини Защо по комунистически времена не се хвърляше храна Първо защото като си висял 2 часа на опашка за едно кисело мляко и си дал една надница за едно бурканче
38
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тоя "зърнопроизводител" приличащ на ммммм "силово момче от 90-те" защо не спомена, че толкова тежко изкараното зърно въобще не го виждаме а отива директно от нивата износ ? Всяка година едни и същи глупости.
37
6
 
7
 
! Отговори
Скъписъотечественици преди 2 години
С прогресивното експертно правителство на другаря Радев няма нищо невъзможно ! Ако трябва, цената ще се увеличи и тройно, и четворно... и дори повече ! Гласувайте на изборите за общото ни светло бъдеще !
36
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
арендаторите по добруджанско не си знаят парите, но всяка година няма да пропуснат да зареват колко са зле и колко им било трудно. И на мен ще ми е трудно да реша какво да си купя със стотици милиони в банката. Ох, че ги съжалявам
35
0
 
18
 
! Отговори
@ преди 2 години
Когато 95% от производството е фуражна пшеница,не бива да използваме думата "хляб",защото Бг-производителите го приготвят от точно такава фуражна пшеницаплюс вносни "подобрители".
34
5
 
6
 
! Отговори
мисирка биесипие преди 2 години
да бяхте питали румен радев, и слави наркомана, а не да се правите на мишки.
33
8
 
5
 
! Отговори
Професор преди 2 години
Няма да се учудя ако хляба стане 5 лева. Все пак ни управляват комунисти в служебния кабинет.
32
0
 
12
 
! Отговори
Гого преди 2 години
Нека да има и десеторен скок на хляба...Българските Овце ще си стоят в къщи и само ще псуват...и ще търпят...и ще купуват...ама да протестират-НЯМА ДА ИЗЛЯЗАТ!
31
1
 
6
 
! Отговори
Тато преди 2 години
Като няма хляб ще ядете банани !
30
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако не вали, няма реколта, сега пък вали много, други проблеми. Кажете си, че искате да ни сваляте по пет кожи и това е.
29
2
 
11
 
! Отговори
<><> преди 2 години
Бай Тошо как е успявал да изхрани 9 милиона без евро п***растий ? Как е изхранвал най голямата армия н балканите и една от най големите в Европа (на глава от населението) ? Как е имло безплатни почивки ........за хляба да не говорим !? Такъв бил еди какъв си бил ......Ама сега и хляба ще стане кът...
28
1
 
4
 
! Отговори
Депутатско шкембе преди 2 години
Пестете от закуски и ръгайте златни кюлчета в чекмеджета ,също наблягайте на свинската мас и ще станете милиардери в евро ....
27
0
 
5
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 2 години
Нама нито една реална и обективна причина за поскъпване на каквото и да е!Впрочем, има ! И тя се нарича алчност!Алчността на банкери и политицие причината за днешното състояние на хората. За това банките трябва да бъдат подчинени на държавата, а политиците да имат право да получават смъртни присъди !
26
0
 
11
 
! Отговори
ХХХ преди 2 години
Като няма валежи...суша било....като има валежи.....мокро било .......само и само да бримчат цените на основните храни ! Олиото защо го вдигнаха още преди жътва ? 3-4 лв литър ? Хляба и той е 1-1.50 лв ? 3 лв ли да стане хляба ? Ами заплатите защо не мърдат двойно ?
25
0
 
0
 
! Отговори
дърт преди 2 години
До Анонимен 9Да, за 300 грама!