Защо България се отличава от останалите страни в ЕС за ваксинацията?

Проф. Кожухарова: У нас има погрешна нагласа
9 юли 2021 18:30, Петя Славова
191
Защо България се отличава от останалите страни в ЕС за ваксинацията?
Снимка:Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

В България има погрешна нагласа към ваксинациите, което е причина да се отличаваме драстично от абсолютно всички страни от ЕС, при положение че в страната има достатъчно ваксини. Вече всеки може да се ваксинира, на каквото място си избере, но хората са обзети от фатализъм, това коментира пред БНТ съветникът на министъра на здравеопазването проф. Мира Кожухарова.

В другите европейски страни хората приемат медицинските обяснения, допълни тя. Ако в началото информационната кампания се оценява, че не е започнала правилно, то това отдавна е променено. Прави впечатление, че в ромската общност действат много добре обучени здравни медиатори. Те са отлично обучени и по отношение на заболяването, и по отношение на ваксината. Ромите имат един близък човек до тях, който може да им обясни всичко. Въпреки това те са взели решение да не се ваксинират, обясни проф. Кожухарова.

Още по темата

На въпрос може ли ваксинирането против COVID-19 да стане задължително, проф. Кожухарова посочи, че в някои страни се правят подобни опити. Тя обаче подчерта, че "дори шанс насила не може да се даде на хората, ако те не желаят".

Планът за действие при нова вълна на COVID-19 не е стратегически, а план за конкретно действие в определения момент на развитие на пандемията. При необходимост някои негови елементи биха могли да бъдат променени, коментира съветникът на министъра на здравеопазването.

Тя подчерта, че планът е съставен на базата на придобития вече опит. При повишаване броят на заразените, предвиден при трето ниво в плана, училищата преминават на особен режим на обучение - комбинирано. "Идеята е, ако се затваря нещо, децата да са последните, които трябва да бъдат затворени."

Планът предвижда много по-малък обем мерки. В най-последното ниво - над 500 заразени на ден, има само съвет към хората от рисковите групи - неваксинираните над 60 години, да ограничат своите пътувания. Идеята е преболедувалите и ваксинираните да могат да живеят нормално.

В момента епидемичната ситуация е изключително благоприятна. Затова и сега беше моментът да се изготви план за действие, коментира проф. Кожухарова и увери, че решенията, които се взимат в момента са експертни.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


191
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
74
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Питат, за да разберат как да нагласят пропагандата като за нас :))
73
5
 
33
 
! Отговори
Коментар преди 2 години
Омръзна ни вече за почти две години тая пропаганда и агитация в стил Работническо дело!То бива,бива ама надминахте и едновремешните комунисти!Пък и вече имаме стаден имунитет благодарение на неадекватната медицинска "помощ" в таз загубена територия и още повечето народ не прекалява с Кауфландските и лидълски ГМО боколуци и яде храна от градината и двора а не като на запад!
72
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Може ли тази жена да си гледа пенсията и да не ни занимава с кукумицинаа си?
71
10
 
33
 
! Отговори
Защо преди 2 години
Защо България е пълна с хора срещу ваксините? Не е защото четем конспирации. Дори на официалните сайтове на ЕС пише как работят ваксините. Много сме учили по старата образователна система, която беше най- добрата и знаем, че РНК е тясно свързана със процесите на синтез в клетките. Не сме болни мозъци да вярваме, че като ГМО домати ще сме по-добре. Има защо да сме оцелели 500г. под турско. Сегашните ваксъри са същите мекотела като някогашните потурчени помаци.
70
4
 
35
 
! Отговори
до 66 преди 2 години
Кой си ти, че да ми държиш сметка бе па.лячо? Изборът си е мой, не си ти този, който ще определя дали да се ваксинирам или не. Наскоро преболедувах "смъртоносния" ти вирус без никакви симптоми заедно с цялото си семейство. За какъв чоп да се ваксинираме бе ***? Аман от самозабравили се нагли ваксърчета, почнахте много да си позволявате!
69
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тая защо не коментира положението в Англия и Израел след масовата ваксинация?!
68
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всички в всички области са герберски " калинки" и трябва да бъдат сменени.
67
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кожухарова,как не те е срам? Ти и семейството ти се ваксинирайте с експериментална инжекция. Не може да твърдиш,че си професор и да застрашаваш така безотговорно живота и здравето на млн българи.
66
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Само един въпрос- защо Франция задължи лекарите да се ваксинират? Те нали са умни и много западно мислещи? Защо не са ваксинирани и не искат и да го правят? Да не би да са с българско днк?
65
5
 
2
 
! Отговори
Господ преди 2 години
Като лиши някого от ум, чу дава високо мнение за себе си.
64
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Щом закриха официално ковид отделенията значи не са очаквали нова вълна, значи са сложили край на пандемията в България! Нали закрихте ковид отделенията? Е, значи е приключила пандемията, финито, конец тавариши! (За незнаещите руски, конец значи край).
63
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не мога да разбера бавноразвиващи ли са въпросните "професори", които цял ден се изреждат да ни размахват пръст за малкото ваксинирани? Ваксинацията е доброволна и мнозинството не иска да се ваксинира, кое не е ясно? Какво ми дреме дреме в другите страни как било, след като изборът си е мой, той не се влияе от другите в ЕС.
62
20
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вие сте от 1% свърх-заблудени влюбени в себе си Нарциси.Не се ваксинирате,защото сте комплексари и искате да сте различни.Иначе нямаше да пишете ,че сте интелигентни.Мнозинството в България е с интелект под средното европейско ниво.Това е причината да ни управлява човек мафиот в продължение на много години.А никой за сега не Ви кара на сила да се ваксинирате.Който иска да се ваксинират или не.Но е глупаво да налагате мнение по въпроса.Жалки сте.
61
6
 
19
 
! Отговори
Щото преди 2 години
Сме по-умни от другите и знаем каква е крайната цел - някой да се нагушка яко с пари.
60
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"България има погрешна нагласа към ваксинациите, което е причина да се отличаваме драстично от абсолютно всички страни от ЕС"........................................................ Няма нищо погрешно в това да упражняваме правото си на избор. На госпожата явно много й се иска комунизъм.
59
15
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Поради същата причина, поради която сме вечно на дъното на ЕС!
58
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Защо България се отличава от останалите страни в ЕС за ваксинацията?"..........................Защото сме уникални и се гордеем с това.
57
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 51Маняк ква информация отсвяваш цяла България си е продала живота на фейсбук. Цялата ви информация е фейсбук и конспиративните коментари в жълти онлайн медии. Тук там някой свръх информиран от БГ мама се появи и това е. Всичките сте такива, че за вашата информация не да ви плаща човек, а вие да му плащате и да се извинявате, че сте му я дали. Кво разправяш направо то положението с вашата информираност е трагично.
56
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много ми е интересно,когато се изказват необразовани хора по въпроси за които нямат и минимална представа.В България вярват в магии,но не вярват в научни доказателства.За това имат вина политиците,които с подходите си накараха обществото да затъпее до невиждани за България размери.Толкува лесно Ви манипулират,че на черното казвате бяло.Науката за разлика от врачуването работи с доказателства.Който иска да се ваксинира,но да не се изказва,защото само показва колко е неграмотен и смешен.
55
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
54, стига си писал фермани бе, кой ти чете небивалиците, толкова ли не можеш а две думи да кажеш какво мислиш!!! Ама ти пък не можеш да мислиш, щом си ваксър..