При нова COVID вълна - четири зони, конкретни мерки, какво ще се затваря?

Затварят детските градини последни, но при някои условия
Обновена: 8 юли 2021 10:33 | 8 юли 2021 10:33, Камелия Цветанова
120
При нова COVID вълна - четири зони, конкретни мерки, какво ще се затваря?
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Планът при нова вълна от COVID-19 на МЗ се основава на възможностите за степента на заразяване на населението, като   възможностите са разделени на  4 групи – зелена, жълта, червена и тъмно червена, в зависимост от броя на заразените лица в 14-дневната заболеваемост, процента на пробите и броя на заетите легла. Това обясни здравният министър Стойчо Кацаров.

Още по темата

В зависимост от това в коя зона влиза дадена област или страната ще бъдат въведени определени ограничения.

Според Кацаров въпросът е да няма изненадващи неща, а предвидимост.

„Такъв план е необходимо да се изготви. Според нас това трябваше да се случи по-рано, ако не март, то поне юни-юли. Ако имаше такъв план, броят на жертвите би бил много по-малък, от този, който регистрирахме. Експертите не могат да изключат последваща вълна от заразяване и боледуване, затова считаме, че страната трябва да бъде подготвена за посрещане на предизвикателствата и справяне с тази вълна. Дали това ще стане в края на лятото или по-късно, не може да се прогнозира. Повечето мнения са, че ще има такава вълна, ако процесът по ваксинация не бъде завършен до края на лятото”, обясни д-р Кацаров.

„Изготвили сме и една обща финансова сметка колко би струвало всичко, ако се развие най-лошият сценарий. А той е вълна като през пролетта на тази година“, обясни здравният министър.

Заместник-здравният министър Александър Златанов обясни, че е въведен по-строг контрол на влизащите в страната.

„През последната година организацията на Летище София беше такава, че нямаше ефективен контрол, а в последните дни нещата са реорганизирани, вече има зелен коридор за зелен сертификат, изпращат се хора за тест, следи се движението им в страната и тяхното състояние“, посочи като пример той.

Златанов добави, че се предвижда детските градините да бъдат затваряни на последен етап,  при положение, че родителите са ваксинирани и целият персонал е имунизиран.

Планът предвижда и по-активно включване на джипитата и по-добро взаимодействие между отделните звена на здравната система.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


120
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
88
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До .Как ще видиш. То няма партия, която да предлага нещо по-различно от тези мерки. Само Възраждане и КОД с половин уста казаха, че са против. А те няма да влязат в парламента. Явно хората обичат да ги мачкат и доброволно си избират диктатори.
87
2
 
3
 
! Отговори
Факт преди 2 години
Много грешки допуснаха мутрите при тази епидемия, но служебното правителство няма времето, да оправи нещата.
86
2
 
3
 
! Отговори
бай Марин преди 2 години
Точно този *** ли избраха за министър??? Този човек не е практикувал отдавна медицина ,дори е с отнети права ,понеже не е плащал членски внос 5-6 години ,от циганлък !!!! Сега спря помощите на лекарите за ковид ,а тепърва се очакват проблеми .. Никой нормален човек няма се пържи отново на такъв огън !!!
85
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ще затварят плювалниците на антиваксърите.
84
2
 
25
 
! Отговори
Demonaz преди 2 години
Спуснали са им новите опорки. Новите ценности затваряне на хората,че не искат участват в експеримент с неясна цел. От сега подготвят добитъка за още по-тежко затваряне И да бързат,че може на хората им писне на ан хо Йа. Есента ще бъде червена да наистина кърваво. Това е див,див комунизъм същитите методи. Просто сега е зад маската на либералните разбирания за ваше добро не за друго. Навремето шумкарите са убивали по-образованите от тях и успели. Сега ще убиват,които не са част от сектата кромид.
83
0
 
35
 
! Отговори
оффффффффффффффффф преди 2 години
Един римски император беше наредил на роба си да му подшушва редовно нещо в ухото. Явно ми е забранено да го казвам тук. Две думички с "м". Сещате ли се? Стойчо да си помисли преди да говори.
82
0
 
17
 
! Отговори
нърт преди 2 години
До Анонимен 95,Този вид медицина е леко извън разбирането за нормална медицина. Но Вие продължавайте да вярвате на казаното по ТВ и останалите медии.
81
1
 
39
 
! Отговори
Не! преди 2 години
"При налагане на локдаун няма да бъдат затваряни заведения и учреждения, чиито персонал е ваксиниран, като следи строго и клиентите да са." Tози бисер е от днес, а също така, деца на неваксинирани родители няма да ходят на детска градина... Див, ама див фашизъм.....
80
0
 
21
 
! Отговори
Коприва преди 2 години
До Очуден. Щото сега са им пратили директивите. Нетаняху си обсъжда нещо по скайп с балканските премиери заедно с унгарците и на петък 13 скалъпиха локдауна. Помните ли? Мутафчийски и Фаучи и двамата имат документирани изказвания, че маските не са ефективни, а после... И ако си мислите, че робите сте вие, вижте ги добре отново.
79
0
 
12
 
! Отговори
До Бау преди 2 години
Г-н/г-жо Бау,в българския език няма дума в множествено число, която да завършва на Й.
78
1
 
31
 
! Отговори
Oчуден преди 2 години
Защо Стойчо огласява тези мерки и зони, след като след една седмица вече няма да е министър?Бърза ли по някаква причина........или се кани да остава на поста за по-дълго време?
77
1
 
33
 
! Отговори
. преди 2 години
Този лунатик наясно ли е, че това с детските градини влиза директно в графата Дискриминация и Принуда, и противоречи и на българските, и на световните закони. Откъде ги вадят тези оли го фре ни за здравни министри. Едни нормален човек ще видим ли на този пост.
76
25
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
кото не ще да се ваксинира да му сложат по един печат - общественно опасен.
75
0
 
15
 
! Отговори
калигула преди 2 години
от къде ни го докараха този ***?
74
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кацаров, нямаш права за медик. Кацаров не е член на Българския лекарски съюз​, заради неплащане на членски вноски. ОСТАВКА! Не са те избрали от народа. Вън от чадъра, че антиваксър лъжлив!
73
2
 
20
 
! Отговори
учительки за БУ преди 2 години
Ние у4ительките за безупасно убразувание поткрепяме плана за 4етвъртата вълна и сметаме 4е повече убразувание не ни требва. господин Борисов е достата4но убразован и това ни е достата4но
72
1
 
55
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А на бас, че дори да се ваксинират всички, пак ще има затваряния и отнемане на права.
71
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Служебното на Божков си заминава. Тези неадекватни предложения да си ги натикат в ди ви я!
70
0
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Време е да се затварят политици и "експерти".
69
0
 
55
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Разбрахте ли вече, че тоя цирк няма да приключи, докато не го прекратим НИЕ, данъкоплатците.