Защо България се отличава от останалите страни в ЕС за ваксинацията?

Проф. Кожухарова: У нас има погрешна нагласа
9 юли 2021 18:30, Петя Славова
191
Защо България се отличава от останалите страни в ЕС за ваксинацията?
Снимка:Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

В България има погрешна нагласа към ваксинациите, което е причина да се отличаваме драстично от абсолютно всички страни от ЕС, при положение че в страната има достатъчно ваксини. Вече всеки може да се ваксинира, на каквото място си избере, но хората са обзети от фатализъм, това коментира пред БНТ съветникът на министъра на здравеопазването проф. Мира Кожухарова.

В другите европейски страни хората приемат медицинските обяснения, допълни тя. Ако в началото информационната кампания се оценява, че не е започнала правилно, то това отдавна е променено. Прави впечатление, че в ромската общност действат много добре обучени здравни медиатори. Те са отлично обучени и по отношение на заболяването, и по отношение на ваксината. Ромите имат един близък човек до тях, който може да им обясни всичко. Въпреки това те са взели решение да не се ваксинират, обясни проф. Кожухарова.

Още по темата

На въпрос може ли ваксинирането против COVID-19 да стане задължително, проф. Кожухарова посочи, че в някои страни се правят подобни опити. Тя обаче подчерта, че "дори шанс насила не може да се даде на хората, ако те не желаят".

Планът за действие при нова вълна на COVID-19 не е стратегически, а план за конкретно действие в определения момент на развитие на пандемията. При необходимост някои негови елементи биха могли да бъдат променени, коментира съветникът на министъра на здравеопазването.

Тя подчерта, че планът е съставен на базата на придобития вече опит. При повишаване броят на заразените, предвиден при трето ниво в плана, училищата преминават на особен режим на обучение - комбинирано. "Идеята е, ако се затваря нещо, децата да са последните, които трябва да бъдат затворени."

Планът предвижда много по-малък обем мерки. В най-последното ниво - над 500 заразени на ден, има само съвет към хората от рисковите групи - неваксинираните над 60 години, да ограничат своите пътувания. Идеята е преболедувалите и ваксинираните да могат да живеят нормално.

В момента епидемичната ситуация е изключително благоприятна. Затова и сега беше моментът да се изготви план за действие, коментира проф. Кожухарова и увери, че решенията, които се взимат в момента са експертни.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


191
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
94
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Последни по ваксини и първи по смъртност. Ама то връзка между двете нямало...
93
3
 
18
 
! Отговори
ЗАСРАМЕТЕ СЕ! преди 2 години
кожухарова с всекидневните си агитации склонявате към самоубийство ! Срам и позор за вас !
92
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо ЗА ваксинацията говорят само политици или лекари които са политически обвързани и ли заемат някакваи позиции и постове в управление на нещо? Защо няма ясно и единно мнение на редовите лекари, Български Лекарски Съюз? Защо ваксинираните от медицинския персонал в БГ са под 30%?
91
14
 
2
 
! Отговори
Риторичен въпрос преди 2 години
Въпросът е защо нашите талибани пропагандират против ваксините, в Европа нямат ли си? В Африка Афганистан ясно защо. България Афганистан ли е?
90
5
 
22
 
! Отговори
Талибан до 94 преди 2 години
Ваксината полиомиелит и разработвана 30 години. Ваксината БЦЖ е доизпипвана повече от 30 години. Талибанското надделя в мен и аз ваксина която е разработена за няколко месеца няма да си сложа! Че и официално тя е ЕКСПЕРИМЕНТАЛНА до края на 2023 година!
89
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Щото нас толкова са ни лъгали, че вече вяра никому
88
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
То по всичко сме на последно място в ЕС. Ваксинацията не прави изключение.
87
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В Индия антиваксъри гориха фабрики за ваксини . След това ги нагази вълната с делтата. Навсякъде има фанатици.
86
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Антиваксъри -талибани! Много точно!
85
1
 
7
 
! Отговори
ъъъ преди 2 години
Лоша работа. Едно време поне радио Свободна Европа имаше, а сега.. и ютията да включиш..
84
9
 
4
 
! Отговори
ЧИТАТЕЛ преди 2 години
Преди няколко дни талибаните в Афганистан избиха медицински доброволци, че ваксинирали срещу детски паралич.90% от изказалите се тук се различават от талибаните само по липсата на ***.
83
8
 
5
 
! Отговори
Путкин преди 2 години
Защото "имаме Ванга(на врачки и гадатели вярваме, не на науката), били сме учили по старата система(пълно с функционално неграмотни), оцелели сме 100 000 год. , усещаме лъжата(лъжат ни тъпите политици 30 г.,сега пак тичат по Спасителя-чалгар,а не знаем изобщо що е РНК и ДНК) и т.н.", а живеем в най-изостаналата страна в ЕС, но пък имаме високо мнение за себе си. :) Лайте още! Ще ви се върне и няма да усетите от къде ви идва!
82
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ето затоваЗаплатата е толкова "ойро",щото се отличавме от тях, умниче. Ако такива като теб разберат за какво става дума, тогава може и да мръднем
81
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Язе праим точно наопаки от туй дето го говорят по телевизияту и по интернето и затуй съм здрав. Не мое ме лъжете 30 години от всякъде и във всичку и аз да ви вярвам. Ай си....
80
7
 
18
 
! Отговори
ето затова преди 2 години
Защо България се отличава от останалите страни в ЕС за ваксинацията?------Защото тук заплатата е 325 ОЙРО!
79
6
 
22
 
! Отговори
. преди 2 години
По това, че не слушаме безрезервно какво ни велят от талавизора официалните власти а имаме глави на раменете!
78
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Читател, по- умни от теб решават кой за коя сметка да се лекува. Къде отиваш в А група!
77
32
 
12
 
! Отговори
читател преди 2 години
Не ваксинираните при заболяване да се лекуват за своя сметка.Нека изборът е техен.Защо НЗК да им плаща щуротиите?
76
5
 
5
 
! Отговори
Маке-Ариец преди 2 години
Няма да пипате Гане! Като страничен ефект на Бил Гейтс чиповете повишават коефициента на ителигентност и вестник Дума ще фалира защото Гане ще открие тоалетната хартия и бидето!
75
6
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Добре сме си, оцелели сме 1300 години без спасители, ако има начин да се отървем и от тия дето правят фашистките планове, мисирките и професорите ***, шроблемът ше изчезне от само себе си