Защо поскъпва хлябът и трябва ли да се намали ДДС-то му?

Подобно решение би било спекулативно
20 сеп 2021 21:03, Петя Славова
142
Защо поскъпва хлябът и трябва ли да се намали ДДС-то му?
Снимка: БГНЕС

Скок на цените на основните продукти, но и не само. "В момента няма нещо, което да не поскъпва, преди всичко, пшеницата като суровина за производство на брашно и съответно на хляб, електрическа енергия, газ", обобщи пред БНТ Савина Влахова - председател на УС на Съюза на мелничарите.

По думите й, пшеничената реколта тази година е добра, но ние сме част от международен пазар, където поскъпването е факт и единственото, което може да се направи за задържане на цените, е навлизане в политика за намаляване на ДДС на хляба.

Още по темата

Според Мартин Владимиров от Центъра за изследване на демокрацията, енергийните суровини, които са ключов компонент в ценообразуването на много продукти и, разбира се, хлебните изделия не правят изключение. "Донякъде оправдават повишението на цените, но нека не изпадаме и в крайности, тъй като има и други процеси, които също определят дали цената на пшеницата расте", обясни той.

Според него цената на пшеницата расте, а българските производители вероятно преориентират производството си към износ, вместо да пласират продукцията си у нас, което може би обяснява защо на пазара няма свръхпредлагане, както би трябвало, а по-скоро недостиг.

"Малко е популистко да се говори веднага за сваляне на ДДС, защото има някакви временни структуроопределящи фактори по отношение на цената. Мисля че в пазар като земеделския в България, където има особено голяма концентрация на пазарен дял, тосет много малко фирми контролират голям пазарен дял, по-скоро при шоково поскъпване на ключови суровини като енергийните, липсата на конкуренция този сектор ползволява крайните цени на този продукт да пораснат много бързо", коментира Владимиров.

Председателят на Съюза на зърнопроизводителите в Пловдив Людмил Работов обясни, че основното, което се проивжеда в България се изнася, защото от близо 7 милиона тона пшеница, потреблението е само 1 милион. Излишъкът е голям и няма как да се съхранява.

 "Експортът фактически е положителното салдо на страната, която има някакъв брутен вътрешен продукт, който се увеличава. Този излишък ние какво да го правим - трябва всички хора да ядат само хляб и нищо друго", коментира той.

Реколтата е поне с 40-50% по-ниска спрямо миналата година най-вече заради жегите това лято, каза още той. Освен електроенергията и транспорта са поскъпнали торовете, препаратите и машините.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


142
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
0
 
4
 
! Отговори
Търговец преди 2 години
Ако нещо е струвало 100 лева и с ддс идва 120 лева - значи потребителят може да го плати. Ако ДДС стане 10% търговецът ще вдигне цената на 109.09 и крайният потребител пак ще плати 120 лева защото може да плати.
62
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ми как няма да поскъпва ! Тия пълни шкафчета, да не мислите ,че сами се пълнят - някой трябва да плаща за рахатлъка на тиквун,цеко асансьора и другите другаре от герб. Пък и росковата вила в гръцко иска подръжка и не е безплатно !
61
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Реколтат е лоша - поскъпрване, реколтата е рекордно добра - съобразете се с междуанародния пазар, двойно поскъпване. Какъв е извода, ами утри всички при шефовете за 50% уевличение или сменяме фирмата, спасение няма.
60
0
 
6
 
! Отговори
Истукан преди 2 години
Хиперинфалция и дълбока криза чака България. Няма да има правителство и след предсрочните избори. Не били виновни ИТН, а откакто дойдоха, все предсрочни избори правят заради тях.
59
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сваляйте ддс та, после от къде пари в хазната? Ама те дето ви оправят няма да са тогава, друг ще го мисли, съсипаХте я тая държава
58
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И защо цените трябва да пандат ако ДДС намалее?
57
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Требе да ни дойдат от некъде некои кадърници да ни оправат, ама все ни идват от некъде некадърници за политици.
56
0
 
2
 
! Отговори
Питанката преди 2 години
Има ли нещо, на което му е свалено ДДС - то и да е поевтиняло? Всичко потъва, но не в джобовете на клиентите.
55
1
 
3
 
! Отговори
SHEFA преди 2 години
До Едно време-ЕДНО ВРЕМЕ В ХЛЕБОЗАВОДИТЕ В БОЛНИЦИТЕ ПО ТАВАНИТЕ ИМАШЕ МИЛИОНИ ГЪЛАБИ-ДА НЕ ГОВОРИМ В ТКЗС-ТАТА.-ВСИЧКО К.РАДЕШЕ И ПА ИМАШЕ.
54
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За да изнася зърно, България трябва да произвежда. А България нищо не произвежда. В България няма нито индустрия, нито селско стопанство - умираща държава.
53
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
в бг само некадърници, избирайте ги и им се молете, положението ще си е същото като в последните 30 години, само божков е спасението
52
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Виновни са 9ти септември, 45 години социализъм, комунистите, ДС, Путин и Русия.
51
0
 
3
 
! Отговори
Истукан преди 2 години
Поскъпва, защото увеличиха пенсиите. Едното за сметка на другото.
50
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Служебното правителство нищо не прави а само вдига цените. Това са служебни некадърници назначени от военен слуга на мафията.
49
1
 
0
 
! Отговори
Едно време преди 2 години
Гълъбите по парковете бяха слаби,мършави,сега ,ако се вгледате и те и гаргите и свраките какви са охранени,това е от храненето с хвърлен хляб!Показателно!
48
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защото Киро некадърника изтърва цялата икономика. Човека е само един лъжец и крадец като всички комунисти.
47
0
 
3
 
! Отговори
майна преди 2 години
До АнонименБългария изнася десет пъти повее зърно от колкото консумира. Цената на хляба се влияе най-малко от цената на зърното.
46
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За хляба трябва зърно, а зърно в България не се произвежда. Русия изнася най-много пшеница, храни половината свят. И за топло, и за енергия, и за хляб - от Русия.
45
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ДДС няма нищо общо с цената. ДДС е процент от цената която се плаща от крайния потребител на държавта, защото държавата има власт и може да го принуди. При мафията е много по добре, при мафията има много по-малко корупция, повече ред и рекета е много по нисък, а от обикновените хора мафията не взиам рекет - 0%, а държавата взима 22%.
44
3
 
4
 
! Отговори
ФАКТ преди 2 години
ЗАЩОТО МАФИЯТА Е НА ВЛАСТ В МОМЕНТА!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!