Решават ли електромобилите проблема с мръсния въздух?

Личните коли допринасят повече за замърсяването, смята Меглена Антонова от "Грийнпийс"
5 ное 2021 08:46, Ния Христова
93
 
Отоплителни уреди на твърдо гориво, които се използват от домакинствата през зимния сезон, водят до замърсяване на въздуха. 
 
"Ситуацията в София е малко по-добра от предишните дни, тъй като метеорологичните условия позволиха да се разсее замърсяването, което се получава заради сезонните инверсии. Заради топлия въздух, който заключва студен въздух близо до земната повърхност, замърсяване излиза в котловини като София", обясни Меглена Антонова от организация "Грийнпийс" в ефира на Bulgaria ON AIR.
 
"За да решим проблема с транспорта, е важно градовете да се фокусират не толкова върху това да заменим стария автомобил с по-нов, а какво правим като решение за мобилността – осигуряване на по-добър масов градски транспорт, за да могат хората да се придвижват пеша или с велосипед", изтъкна Антонова.
 
Според нея е важно мерките да не се фокусират в преминаването към електромобили, защото по този начин "заменяме един проблем с друг".
 
"Могат да се намерят решения, особено по отношение на градския транспорт, за интегриран билет, който да може да се използва за повече превозни средства. Има тенденция в София, където се намалява честотата на превозните средства по някои от линиите, която определено не е в посока да се стимулират хората да използват повече градски транспорт", изтъкна представителката на "Грийпийс".
 
Антонова е на мнение, че личният автомобилен транспорт допринася повече за замърсяването на въздуха от градския и трябва хората да се мотивират да използват повече градски транспорт.
 
Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


93
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
2
 
9
 
! Отговори
Еко хиперактивист преди 2 години
Идеята е хората да ОСТАНАТ БЕЗ ПАРИ и ОГРАНИЧЕНИ РОБИ без лична собственост да живеят под наем, да нямат собствен превоз, ДА ПЛАЩАТ ЕКО такси на ЗЕЛЕНАТА МАФИЯ да се ограничават хората да ходят пеша и да въртят колелата лято и зима. Не само парите на хората да вземат, а и да използват и изсмукват и техните физически сили до последна капка кръв да експлоатират обикновените хората роби.
61
0
 
2
 
! Отговори
11 преди 2 години
НЕ!
60
1
 
10
 
! Отговори
хп преди 2 години
Абе тези имат ли представа какво количество енергия ще е необходимо ежедневно, например за Един Милион Автомобили??? Съответно, пита се каква ще е цента на електричеството при такъв обем Преразход, щото "екопроизводството" й в такива обеми ще е недостатъчно. Цената на Електричеството и днес бие всички рекорди, а тогава?!
59
1
 
10
 
! Отговори
Еко Деградат преди 2 години
ТОВА е престъпление! Едното за сметка на другото. Един МОДЕРЕН град ТРЯБВА да се развива във ВСЯКО направление. НЕ МОЖЕ така САМО ГРАДСКИ и БЕЗ НИКАКЪВ личен транспорт. Трябва ВСИЧКИ ВИДОВЕ транспорт ДА СЕ РАЗВИВАТ И ПОДОБРЯВАТ и в един модерен град. Какво искат ЕКО фанатаците колела и каруци с коне в центровете на градовете. ГРАДОВЕТЕ РАСТАТ по размери и мащаби и ТРАНСПРОРТА ГРАДСКИ И ЛИЧЕН СЪЩО ТРЯБВА ДА СЕ РАЗВИВАТ А НЕ НАЗАД.
58
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Неви искаме никакви електромобили това давие ясно като закон долни *** мутри вън
57
0
 
5
 
! Отговори
Контра УДАР преди 2 години
ТРЯБВА разследваща журналист да ПОГНЕ Градският транспорт КАК УДРЯТ хората с НОВИТЕ еко стикери, А ЗА ГРАДСКИЯТ ТРАНСПОРТ УКРИВАТ данните КОЛКО ЗАМЪРСЯВАТ и за ТЯХ НЯМА ЕКО СТИКЕРИ и ПРОВЕРКИ. Също градският транспорт освен да ЗАМЪРСЯВА Въздуха също ТАКА Замърсява с високи нива на ШУМ и Вибрации, които УБИВАТ живущите хора в центъра.
56
1
 
9
 
! Отговори
екофаWисти преди 2 години
Градският транспорт е от местата, където най-много се разпространяват заразни болести. Което за Грийнпийс разбира се е добре дошло - те ще се радват повече хора да умрат. "За да не заменят един проблем с друг", нали.
55
2
 
5
 
! Отговори
бай Спиро преди 2 години
Половината домакинства се отопляват на т.н твърдо гориво. Нещо повече - от мързел да отидат до контейнера и нали все пак е малко топлина на аванта си използват печките като крематориум за отпадъци !
54
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Само частните самолети на милиардерите не замърсяват. Те даже пречистват въздуха. Госпожата знае, понеже такива й плащат заплатката.
53
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това е интересна:"Емисиите от дoбитък съставляват между 14 и 18 процента от общите глобални емисии на парникови газове. За сравнение транспорта е отговорен за около 14 процента от емисиите. . Може би по-очертаващо се обаче е, че докато транспортът създава CO2, животновъдството е изключително отговорно за производството на метан. Метанът е 23 пъти по-мощен, когато става въпрос за затопляне на планетата."
52
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ама разбира се как ще се сравнява България с Ливан, това е невъзможно. България примерно може да се сравнява с държава като Бурунди. А в някои неща сме най-добри в света - корупция, ниско интелигентно население и куп други хубави неща.
51
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До българинЛиван не е България, стига сравнявахте местоположението ни с кой ли не. Що са тези сравнения и уеднаквявания???
50
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
После лития какво го прайм? Преди това ще горим въглища да правим ток, с кокто да зареждаме колите.
49
0
 
12
 
! Отговори
Моби дик преди 2 години
Едва ли тази хубавица е влизала в оловно-цинков комбинат за преработка на олово и цинк този комбинат край Пловдив замърсява хиляди пъти повече от всички автомобили взети заедно в пловдивска област ще дойде време за рециклиране на акумулаторите ще я питам тогава хубавицата
48
2
 
4
 
! Отговори
Гошо преди 2 години
Първото нещо за което се сещам е да се изчистят тротоарите от паркиралите автомобили върху тях.
47
1
 
0
 
! Отговори
българин преди 2 години
До: номер 39 Първо, не се пише "копе" а "купе". Това как да е. И второ ще ти кажа, бил съм в Ливан преди години. Там, за разлика от тук, въздухът може да се види!Буквално! Гъста синя мъгла се стеле в Бейрут, където няма никакви норми, никакви мерки, много улици дори нямат тротоари, камо ли табели и знаци!А задръстването е ужасно - по-бързо можеш да се придвижиш на колело, дори пеша, отколкото с кола. Естествено колите са стари и нямат никакви категории.Е, има и нови - на баровци.
46
1
 
7
 
! Отговори
Anonymous преди 2 години
Не може да събереш 3 милиона в едно поле и да искаш чист въздух, няма как да стане просто!
45
0
 
4
 
! Отговори
циганина преди 2 години
Ауу , тая можела да смята.Явно е прочут и известен математик.
44
0
 
6
 
! Отговори
Пича преди 2 години
Далаверата с електромобилите, както и с широко рекламираните вятърни и слънчеви централи, е проста - всички те изискват огромни акумулатори, за да работят ефективно. А акумулаторите се правят с кобалт, неодим и литий, които като добив и обработка ресурси в по-голямата си част се контролират от Китай. Сиреч, нека бъдем морални и природосъобразни, и сами да станем енергийно зависими от китайската компартия.
43
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе все личните автомобили са ви виновни.Колко тона гориво изгориха богаташите да си правят екскурзии до космоса???Чартърните полети???