Решават ли електромобилите проблема с мръсния въздух?

Личните коли допринасят повече за замърсяването, смята Меглена Антонова от "Грийнпийс"
5 ное 2021 08:46, Ния Христова
93
 
Отоплителни уреди на твърдо гориво, които се използват от домакинствата през зимния сезон, водят до замърсяване на въздуха. 
 
"Ситуацията в София е малко по-добра от предишните дни, тъй като метеорологичните условия позволиха да се разсее замърсяването, което се получава заради сезонните инверсии. Заради топлия въздух, който заключва студен въздух близо до земната повърхност, замърсяване излиза в котловини като София", обясни Меглена Антонова от организация "Грийнпийс" в ефира на Bulgaria ON AIR.
 
"За да решим проблема с транспорта, е важно градовете да се фокусират не толкова върху това да заменим стария автомобил с по-нов, а какво правим като решение за мобилността – осигуряване на по-добър масов градски транспорт, за да могат хората да се придвижват пеша или с велосипед", изтъкна Антонова.
 
Според нея е важно мерките да не се фокусират в преминаването към електромобили, защото по този начин "заменяме един проблем с друг".
 
"Могат да се намерят решения, особено по отношение на градския транспорт, за интегриран билет, който да може да се използва за повече превозни средства. Има тенденция в София, където се намалява честотата на превозните средства по някои от линиите, която определено не е в посока да се стимулират хората да използват повече градски транспорт", изтъкна представителката на "Грийпийс".
 
Антонова е на мнение, че личният автомобилен транспорт допринася повече за замърсяването на въздуха от градския и трябва хората да се мотивират да използват повече градски транспорт.
 
Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


93
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 17 - Има ги и в Копенхаген. Като чакаш за твоята линия, не те окъдяват, можеш псокойно да проведеш раговор по телефона или да си слушаш музичка и някак си е по-спокойно воченето, защаот не усещаш двигателя.
21
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"изработката на една литийва батерия замърсява в пъти повече от 50 г употреба на кола с вътрешно горене" - Затова ги правим в Китай ...
20
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Сарказъм Радомирски - Възможно е, но бъгларинът е изнежена женица, която се мисли за голям мъжага, а его, деот не едва се събира на стадион,макар че живее в панелка. Добре поне, че жените са силни.
19
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"замърсяването с ФПЧ приписвано на автомобилите не идва от изгарянето на горивото, а от самото движение на автомобила. С други думи ел.колата замърсява с ФПЧ колкото и бензиновата и дизеловата кола"------------------------------------------------------------------------ От години твърдя същото. Градовете и селата са прашни. Улиците и даже фасадите са отрупани от ФПЧ. Всяка преминаваща кола вдига във въздуха ФПЧ, които ние дишаме. Камионите, тировете вдигат в пъти повече ФПЧ.
18
0
 
10
 
! Отговори
Истината преди 2 години
Наднорменото замърсяване в София е само с ФПЧ и само през зимата. Тогава, когато го има наднорменото замърсяване, то печките замърсяват между 100-1200 пъти повече от двигателите на автомобилите в зависимост от степента на замърсяване и печките замърсяват между 4 и 48 пъти повече от неизмитите улици. При другите видове замърсяване, стигаме до около 30% от максимално допустимите норми.
17
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Най обичам рано,рано,платени зелени Еуглени да разсъждават на тема замърсен въздух!
16
0
 
13
 
! Отговори
В момента преди 2 години
В който се решат екологичните, малцинствените, здравните и прочие проблеми, ресорните НПО остават без доходи. Затова те предимно пречат, маскирани зад благовидни намерения.
15
0
 
10
 
! Отговори
Истината преди 2 години
За който не е разбрал. Замърсяване с ФПЧ от движението на автомобила означава, че като се движи автомобила вдига във въздуха ФПЧ от неизмитите улици. Според изследването количеството на ФПЧ в този случай зависи от размерите на автомобила, т е. един тролей замърсява колкото няколко леки автомобила.
14
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Числото на внедрените в московския градски транспорт електрически електробуси доближава 700, а колко на брой са електробусите в София?
13
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Заради топлия въздух, който заключва студен въздух близо до земната повърхност, замърсяване излиза в котловини като София ----////------ Тя не може да се изразява тая пик ла непорьбена - какво значи замърсяването излиза? Поредната комсомолка, която е решила да слугува на Дявола.
12
1
 
11
 
! Отговори
Истината преди 2 години
Според поръчково проучване на Столичната община с поставена цел да докаже, че автомобилите са голям замърсител в София, 96% от замърсяването с ФПЧ приписвано на автомобилите не идва от изгарянето на горивото, а от самото движение на автомобила. С други думи ел.колата замърсява с ФПЧ колкото и бензиновата и дизеловата кола. ФПЧ - фини прахови частици е единственото наднормено замърсяване, останалите са далеч под максимално допустимите норми.
11
3
 
21
 
! Отговори
Сарказъм Радомирски преди 2 години
"да могат хората да се придвижват пеша или с велосипед" Страхотна идея! Сега да си представим София с 1 000 000 велосипедисти (от 2 000 000 жители), возещи децата си в дъждовен ден за детска градина и училище - Кючук Пекин от 60-те.Подозирам, че в НПО-тата ги подбитрат само с тест за интелигентност. Който прескочи 60 точки - отпада.
10
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кой го казва? Защо го казва? Каква изгода има?
9
1
 
15
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Организация "Грийнпийс".... Мяза ми на Туйн Пийкс :)))
8
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
изработката на една литийва батерия замърсява в пъти повече от 50 г употреба на кола с вътрешно горене
7
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Знае ли Меглена Антонова от организация "Грийнпийс", че съгласно съвременните научни изследвания, въглеродната следа на т. н. слънчева енергетика е четири пъти по-ярка, по-забележима, по-голяма от въглеродната следа на ядрената енергетика? Знае ли къде ще заравяме отработилите своя ресурс батерии на електромобилите? На Луната ли?
6
1
 
7
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Keep Walking... Наздраве с Джони Уокър :)))
5
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Решават я, ако енергията за зареждане е чиста, в аБългария не е.
4
2
 
15
 
! Отговори
Demonaz преди 2 години
Еко-талибаните да се вкарат в затвор. Фемназита,еко-талибани,антифа и подобни са вредни за народа. Викайте Пи ночет.
3
2
 
12
 
! Отговори
тъй де преди 2 години
Категорично НЕ.Мръсният въздух е от кюмбетата на галениците на БХК.