Въпреки ниските доходи - плащаме скъпо за основни продукти

Сравнени са цени на зеле, мляко, яйца, хляб и олио
14 ное 2021 13:32, Петя Славова
51
Въпреки ниските доходи - плащаме скъпо за основни продукти
Снимка: БГНЕС

Въпреки ниските доходи у нас, България се оказа трета по най-скъпи продукти. Това показва експеримент с пет основни продукта - мляко, яйца, олио, сезонен зеленчук и хляб в Лондон, Ница, Рим и Благоевград, предава "Монитор".

Първа спирка из Европа е луксозният курорт Ница във Франция. Продуктите са зеле, мляко, яйца, хляб и олио. Веригата е среден ценови клас. Хлябът е 2 евро, яйцата са евро и 80 цента за 6 броя, което прави 30 цента за едно. Олиото е на промоция, но единичната цена е близо 3 евро. Цените може да варират, но стоките от първа необходимост излизат  средно 10 евро и 75 цента или малко над 20 лева.

Причините, поради които цените в Италия са поскъпнали с 3% са двете години на рестрикции и нисък оборот за икономиката, високи цени на енергийните източници на международните пазари, недостиг на основни суровини. Така например, ако до преди 2 години за пица и халба бира е трябвало да платим 10 евро, към момента цената е далеч по-висока.  

Цените на яйца, прясно мляко, олио са сходни с Франция, но сметката е с повече от евро по-малко. В Англия пък  разнообразието е голямо за всеки джоб. Олиото е малко над паунд, същото важи и за останалите продукти. В един от хранителните магазини в Благоевград олиото е 3,50 лв., а зелето - 1,50 лв. за килограм. В Италия и Франция покупката на зеле, яйца, мляко, хляб и олио щеше да ни струва 20 лева, в България струва 12, а в Обединеното кралство 10. Така се оказва, че България е на трето място по най-скъпи продукти.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
4
 
3
 
! Отговори
пепи преди 2 години
Каналните плъхове изпълзяха от дупките. Нали се мажете по цял ден с олио . Че било 1 евро . А в България било 4 лева . Аре продължавайте да се мажете с олио .
30
1
 
2
 
! Отговори
Лора преди 2 години
до пепи психично болен човек. САМОТА !! Живей си живота в интернет!!! Дори за такива като теб не ми жал защото си вреден за всички!! Вечер има ли до кого да си легнеш?? Да споделиш с някого кал е преминал деня ти?? НЕ. Жалко подобие на човек - пропаднал, не постигнал нищо. Труженичка е милата ти майчица
29
2
 
1
 
! Отговори
пепи преди 2 години
До Лораха ха ха . Знаеш ли какво си казала . Че сестра ти живее в мадридския факултет . Тази област в мадрид е пълна с *** и тъмни човечета . Ясно е каква е сестра ти и с какво се занимава . Там полицаите ходят с пълно бойно и минимум по 40 човека . напиши в тубата - mejorada del campo policia . да видиш къде живее . Ама може да е труженичка там . да не и пука от местните .
28
1
 
4
 
! Отговори
Лора преди 2 години
до Пепи не съди по себе си!! Описал си зцяло себе си!! Моята сестра живее в Мехорада дел кампо в Чале със съпруга си двете си деца! Ти си злобен, необразован човек това ще те изяде! Видях долу си написал, че олио в Карфур струва 2.5 евро още чакам да го видя! От злоба освен инсулт, самота и отчаяние нищо добро не те чака! Пожелавам ти успех и дано намериш себе си със злоба няма да постигнеш нищо. В чужбина живеят 2млн българи, нормално да има и такива като теб живеещи по 3ма в стая!
27
4
 
3
 
! Отговори
пепи преди 2 години
Всеки втори имигрант от чужбина се заяжда с цената на олиото . Ама не споменава разликата в цените на апартаментите . Той нали живее в стая с още един . Не споменава за цената на тока . Цената на застраховка за кола . Карта за градския транспорт . Ама иначе олиото му оправя живота . Аре седете си на запад и се мажете с олио . И без това ви видях на живо .
26
1
 
5
 
! Отговори
Абе преди 2 години
гей Пепи от крава ли да отида да го издоя бе нещастно същество ти в България какво мляко купуваш бе като най-евтиното е 2 лв и е вода бе нещастнико. Отказвам да говоря с ***, който е гей не е виждал жена и живее самотно щото ти си един самотник който прекарва времето си в dnes.bg Съжалявам те че си на интегриран нещастни
25
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
това го пише на сайта на карфур . не знам какви цени гледаш . Знаеш ли въобще испански език . защото ме съмняваш / Leche entera fresca Puleva botella 1,5 l. 1.78 euro
24
5
 
1
 
! Отговори
пепи преди 2 години
До СлушайЯ пак виж . Puleva - 1.8 евро . напиши carrefour.es и виж колко струва истинско прясно мляко . А не uht . казах ти че не знаеш какво ядеш . За тебе е важно е да евтино .
23
7
 
1
 
! Отговори
пепи преди 2 години
До ДимитърЯвно си *** човек . Казах ти че не правиш разлика между заместител и оригинал . Аре са виж какво си дал за база . Дал си uht мляко . Аз говоря за прясно мляко . ВИж колко е Puleva в карфур - прясно от литър и половина . Явно си си сBиня която не прави разлика в това което яде . И защо млякото и месото са далеч по скъпи в специализираните магазини .
22
8
 
3
 
! Отговори
пепи преди 2 години
Защо не споменавате за наемите ??? Един апартамент в Мадрид - 1200 евро . Един апартамент в София -- 600 лева . Има разлика нали . Па вие се вманиачавайте на тема олио . Всеки втори глупaк от чужбина се заяжда за цената на олиото . Като че ли харчат по 1 тон на месец . Ама масово сте по 4 в апартамент .
21
7
 
2
 
! Отговори
пепи преди 2 години
Масово българите имигранти не правят разлика между заместващ продукт и оригинален продукт . На нектарите от портокал им викат 100 процента . Ама 100 процента сок е три пъти по скъп от нектара . Отделно на разтворимите напитки тип инстантно кафе им викат нескафе . Ама то е 1.7 евро . А оригиналното нескафе си е 6 евро в испания . Кола колата е двойно по скъпа в испания . Соковете гранини са на същите цени . Ама никой не обръща внимание . Бухат салами по 1.3 евро опаковката.
20
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Когато неотдавна тук олиото струваше 4 лева за литър, в Германия беше 1 евро (по-малко от 2 лева). Заплатите няма да сравнявам. Как така?
19
5
 
2
 
! Отговори
пепи преди 2 години
Нямало олио над 1.6 евро в Испания ??? . Може да . Ако пазарувате от диа . Я вижте колко е олиото в карфур - 2.5 евро . Туй олио от 1.6 е бомба . Гърми като за,световно . Радвам се че има хора дето са доволни от него. То и свинятa e доволна от помита дето яде . Седемте си на запад и купувайте ***. Муат гмо храни и са с по 30 кила наднормено.
18
2
 
3
 
! Отговори
Земеделец преди 2 години
Нормално е цените да са близки , а заплатите са функция на това което произвеждаме .
17
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Поскъпването е заради спекулантите които никой не ги контролира на каква цена продават.
16
1
 
5
 
! Отговори
Гунчо преди 2 години
До пепи Да бе баце, знаем го това и то е във всичко европейски държави , не само в Испания. Ама като сравниш качеството на dia с еквивалента му в България какво се получава? Щото тука английските essentials дето хляба ти е трийест пенса с нищо не е по-лош от хляба в България. Само опаковката е по-грозна, иначе качеството е същото като в Бг , но на много по-ниски цени.
15
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
БГ хем наи бедна наи нещастна наи болна наи нискограмотна а цените европеиски нещо не се връзва в тази пропаднала територия с затихващи функции
14
2
 
11
 
! Отговори
Асан преди 2 години
РъБъ олио 5 лв. заплата 500 лв....... Ница олио 3 евро заплата 3000 евро :)))
13
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Така е от години. Пак идете подкрепете ония дето 12 години ни водеха в тази посока
12
1
 
6
 
! Отговори
Гошо преди 2 години
Абе в Англия нали им са празни магазините ,я колко снимки показвахте до оня де Сега пък било по евтино от при нас дето рога на изобилието от ЕС се излива ежедневно