Покупка на имот: Кой е правилният за инвестиция?

Специалист обяснява тънкостите в начинанието
22 ное 2021 09:33, Петя Славова
50
Покупка на имот: Кой е правилният за инвестиция?
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Засилен интерес в страната се наблюдава към пазара на имоти. Дали се закупува за жилище или с инвестиционна цел, все пак и тук има важни детайли, които не трябва да се пренебрегват, съветват експерти.

В сферата на имотите има два пазара – първичен и вторичен. Първичният пазар е новото строителство, докато вторичният се съставлява от собствениците на вече готови жилища. Реално новото строителство е регулатор на цените на пазара, защото ако го няма, то тогава цените ще се определят изцяло от собствениците на жилища. Тъй като собствениците не се интересуват от пазарната цена, то те може да вземат и двойно.

"Инвестирайте там, където няма вторичен пазар – в район , където в момента започва строителството", препоръчва пред "Монитор" собственикът на агенция за недвижими имоти Стоян Гочев.

Той обясни, че е редно да се погледне районът в съседство. "Погледнете кой квартал е в близост и ако цените там са високи, имайте предвид, че в този район цените за няколко години ще достигнат тези в съседния район", каза Гочев. Той даде пример със софийския квартал "Хаджи Димитър".

"Това са бивши индустриални зони – в "Хаджи Димитър" в София за няколко години цените се качиха от 600 евро на 1300-400 евро за ново строителство. При "Лагера" цените бяха 950 евро, сега са 1500 евро", каза Гочев.

Всъщност дори новото строителство крие своите рискове, особено ако се купуват имоти на много ниска цена. "Ако строителят е продал сградата на зелено на 100%, вероятността да не може да я реализира на цените, на които ги е продал, е доста висока поради неяснотата в цената на строителните материали", поясни експертът.

Затова и е важно да се погледнат детайлите – дали е продадена цялата сграда, дали се продава на пакети, с коя агенция работи и пр.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
4
 
17
 
! Отговори
Найден преди 2 години
Покупката на имот на тези цени не е никаква инвестиция а пари хвърлени на вятъра
47
1
 
12
 
! Отговори
братчед преди 2 години
Братчедите от село сабират багажа и идват у градо, едно село в един празен блок- живеат докат откачат тока после сменят блока, хапартаменти бол.
46
2
 
18
 
! Отговори
Спец преди 2 години
Следя пазара от доста време. Истината е, че каквито и лобистки статии да пускат, в момента не е добре да се купува. Балонът е много надут и според мен от януари ще започне да се пропуква с вдигането на банковите лихви. Много пишман инвеститори ще осъзнаят, че не могат да обслужват ипотеките си и ще са принудени да разпродават. Това ще свали цените, а може и да предизвика лавина надолу
45
0
 
10
 
! Отговори
Ромите преди 2 години
Са потенциалните наематели. Пейзаните станаха граждани.
44
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Най-дълбоката пропаст била финансовата
43
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Купуване само на ново и полуготово (поне акт 15) на по-изгодна цена с цел живеене (ако нямаш друго). Всички други "инвестиции" в имоти за даване под наем са непечеливши, дори за София. Апартамент за поне 300 000 лв. как се плаща от 500-600 лева наем при теглене на кредит? Лихвите по кредити яко нагоре скоро и няма да може да плащат "инвеститорите". Догодина новото ще позадържи цените, а старото поне с 20% надолу ще стане. Толкоз от мойта кристална топка.
42
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Истината е , че тези които купиха през последната година , вече усетиха , че се набутаха .
41
1
 
9
 
! Отговори
Gims преди 2 години
До 40 АнонименИ аз това им думам, лоша сделка е да купуваш на тези нереалистични цени. Имот в София няма как да ме накарат да купя, мога да си го позволя, но е нерентабилна инвестиция.Инвестиция в имоти и не само се прави в страна с нисък % безработица и демографски ръст.В България може да се инвестира в имоти свързани със балнеолечение, медицински услуги, но експлицитно свързани с чужди здравни каси.
40
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Само като погледна снимката и ми се повдига , какво остава 5 лева да дам за подобен имот .
39
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Българина най много се опасява да не настине и да не се мине ...С тези цени на имотите , определено се минава .Предстои да паднат цените и то с много .Писах това още преди 6 месеца , че след Нова година започва корекция на цените и много имоти масирано ще излязат на пазара .Приятелски съвет - не купувайте !
38
0
 
23
 
! Отговори
Работата е зле преди 2 години
Появят ли се такива статии, чрез които се лобира за покупка на имот, трябва да знаете че сектора е на издихание! 31.12.2021 изтича банковата ваканция, изтича пазенето на потребителите от високата цена на тока, газта и др. енергийни източници, на всички е ясно, че 2022 ще започнат да се вдигат банковите лихви, които са сложна лихва и 1% вдигане се отразява от 200 до 1000 лева към вноската в зависимост от големината и! Един трус на борсата и ще изчезнат за миг всички напечатани милиарди и крипто!
37
0
 
22
 
! Отговори
Taню преди 2 години
Не спреха тия статии за харчове за панелки, ей... По принцип, няма лошо, но в момента е един балон и тотална лyдница, съжалявам искрено провaнсърите, дето се цанят за бaнкови роби. Преговаряйте изтощително, това е моя съвет!
36
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В софия над 30% от жилищата са необитаеми, в провинцията са повече, казвам го като човек участвал активно в преброяването и занимаващ се със статистика и демография.
35
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Никой не може да ви попречи да се набутате ............
34
0
 
7
 
! Отговори
Gims преди 2 години
Бедни ми български сляп народе(не се отнася за всички), никаква нула не съм забравил. Излезте от конокапаковото си пространство и ще намерите много информация.Живот и здраве на всички
33
11
 
5
 
! Отговори
Соц архитект преди 2 години
истинският бум и криза ще настане когато започнат да падат панелките, а това настъпва със страшна скорост
32
14
 
4
 
! Отговори
знаещ преди 2 години
До Анонимен ами то и ФЕД в САЩ печата долари като за последно след 2008 год. насам и особено 2020 заради короната, ама да си забелязал долара да се срива? Помисли, помисли и ще се сетих защо имотите в София няма да поевтиняват
31
1
 
1
 
! Отговори
амиии преди 2 години
До Gimsда не си забравил една нула след цената във Франция, която назоваваш :)
30
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Каква инвестиционна цел.....Всеки втори иска да отдава под наем,но вече няма на кого.Блоковете стоят тъмни от година,две.Балона се накланя здраво надолу.
29
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Правилния имот е този при който плащаш жилищна площ. Не новото строителство, където по нотариален акт е 115кв ама жилищна застроена площ е 67кв остналото са прилежащи части. В моя апартамент - 90кв тухла с 40см дебели стени има 90кв жилищна площ и е записан в нотариалния колко кв е всяка стая, не тези глупости в новото, където имаш стаи по 10кв. 10кв ми е банята. Какво ще сложиш в стая 10кв? Хол 30кв ама с неправилна форма и 10кв стаи.