Покупка на имот: Кой е правилният за инвестиция?

Специалист обяснява тънкостите в начинанието
22 ное 2021 09:33, Петя Славова
50
Покупка на имот: Кой е правилният за инвестиция?
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Засилен интерес в страната се наблюдава към пазара на имоти. Дали се закупува за жилище или с инвестиционна цел, все пак и тук има важни детайли, които не трябва да се пренебрегват, съветват експерти.

В сферата на имотите има два пазара – първичен и вторичен. Първичният пазар е новото строителство, докато вторичният се съставлява от собствениците на вече готови жилища. Реално новото строителство е регулатор на цените на пазара, защото ако го няма, то тогава цените ще се определят изцяло от собствениците на жилища. Тъй като собствениците не се интересуват от пазарната цена, то те може да вземат и двойно.

"Инвестирайте там, където няма вторичен пазар – в район , където в момента започва строителството", препоръчва пред "Монитор" собственикът на агенция за недвижими имоти Стоян Гочев.

Той обясни, че е редно да се погледне районът в съседство. "Погледнете кой квартал е в близост и ако цените там са високи, имайте предвид, че в този район цените за няколко години ще достигнат тези в съседния район", каза Гочев. Той даде пример със софийския квартал "Хаджи Димитър".

"Това са бивши индустриални зони – в "Хаджи Димитър" в София за няколко години цените се качиха от 600 евро на 1300-400 евро за ново строителство. При "Лагера" цените бяха 950 евро, сега са 1500 евро", каза Гочев.

Всъщност дори новото строителство крие своите рискове, особено ако се купуват имоти на много ниска цена. "Ако строителят е продал сградата на зелено на 100%, вероятността да не може да я реализира на цените, на които ги е продал, е доста висока поради неяснотата в цената на строителните материали", поясни експертът.

Затова и е важно да се погледнат детайлите – дали е продадена цялата сграда, дали се продава на пакети, с коя агенция работи и пр.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
6
 
19
 
! Отговори
Gims преди 2 години
Инвестиция в имот в България е нерентабилна. Във Франция можеш фа намериш имот на 600-1000 евро на квадрат. 60 квадрата апартамент за 60 000 покупна цена ти носи около 500 евро месечен наем. Прпбвайте това в България...
27
29
 
8
 
! Отговори
Брокер преди 2 години
В сферата не недвижимите имоти съм от няколко години. Още уча Право, но след като завърша, не ми остава много време, смятам да напусна, защото не се издържа повече! Нахални клиенти колкото щеш, ти им показваш нещо, те се цупят, питаш ги какво искат - и те не знаят! После НИЕ виновни! Ами какво да направя, че сте бедни и нямате никакъв цент спестен!
26
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен"познати, които си ипотикираха панелките и купуваха биткойни" . По-полека с инвестиционните съвети, че незаивисимо от крайния финансов резултат, това изначално си е игра на руска рулетка.
25
2
 
25
 
! Отговори
До брокерчето преди 2 години
Вашата свърши вече, ориентирай се към мотиката и картофите.Лъжете и мажете само да докопате клиент и бъдете благодарни, че сте минали само с.разиграването, а не са ви строшили кратуните, че разигравате клиентите.
24
0
 
16
 
! Отговори
Бай Тошко преди 2 години
За третото тримесечие нещо са се спекли с резултатите. Нещо нещата много се сговниха. Само такива статийки, от които лъха откровено отчаяние. Изчакайте резултатите от третото тримесечие на строителния бум. Мисля, че вече наистина бумнаха нещата.
23
16
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Само за последната година, биткойнът се е повишил с 230%, за година и половина са над 400%. Смеех се на познати, които си ипотикираха панелките и купуваха биткойни, сега имат и биткойни и по още три панелки само за две години.
22
0
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз едно не мога да разбера , хем населението намалява с адски темпове, по статистика към 40 хиляди на година, млади и работоспособни хора, хем имотите се вдигат и няма предлагане. Добре де, кой ги купува тия имоти и с какви пари?
21
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Брокерите са ненужни,особено в България.Един адвокат стига и който си хареса имот ще си го купи.
20
34
 
3
 
! Отговори
Брокер преди 2 години
А някой мисли ли за нас?! Че сме оставени на произвола! Нахални клиенти колкото щеш! Ти им предлагаш нещо, което искат, което са си харесали, водиш ги, не го харесват, не знам си какво! Разиграват те, .а пък като почнем да се пазарим за по-ниски цени, все едно сме на зеленчуковия пазар!
19
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Основния проблем, не са нашите брокери, проблема е че някой хора не са спрели печатницата за пари от как почна ковид-а.
18
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Безсмислено упражнение. Имаше смисъл, когато цените още не бяха скочили. И кма смисъл да вземеш нещо наистина уникално като локация или изложение. Просто да си набуташ парите в някоя гарсониера, гледаща към вътрешния двор, не мисля, че си струва.
17
3
 
26
 
! Отговори
Даге преди 2 години
Всички тези дето си дават парите на пирамиди, мятат ги от терасите и "инвестират" в имоти са на един акъл. Имот се купува само за да живееш в него, всичко друго е малоумие...
16
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нашият апартамент е многостаен в кв. Гео Милев, но панелен блоки блокът е започнал да се напуква, пукнатини, пада мазилка, терасите също са отдали, направо ужас! Да те е страх да не се събудиш без стена някой ден!
15
4
 
31
 
! Отговори
Гочето преди 2 години
Хахаха, строителната мафия почна да истерясва, всеки ден статия... Вижда се края на балона, наду се достатъчно... сега почва тричането...
14
6
 
12
 
! Отговори
Запознат преди 2 години
Материалите в строителството са вносни и тази година постоянно се вдигат, затова се повишават и цените в новото строителство. От вдигането на цените печелят само тези, които са купили на ниски цени преди време и сега препродават.
13
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ох, един тристаен апартамент в центъра на София е 600 000 хил. лв! С моята заплата от 3000 лв. още бая години ще трябва да събирам!
12
1
 
24
 
! Отговори
сравнение преди 2 години
Виж цените в Париж да не купиш по скъп в Столипиново.
11
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кога се купува имот ?КОГАТО ВЕЧЕ Е БАЛОНИЗИРАН ОТ ИНФЛАЦИЯ И СПЕКУЛА С ЦЕНИТЕ ИЛИ КОГАТО ИМОТА Е С ПАДНАЛА ЦЕНА В СЛЕДСТВИЕ НА КОРЕКЦИИ ОТРАЗЯВАЩИ РЕАЛНАТА МУ СТОЙНОСТ /КРИЗА,И ДРУГИ ЯВЛЕНИЯ В ИКОНОМИКАТА /????
10
1
 
29
 
! Отговори
четете преди 2 години
Имотите в България са надценени,а в средносрочен план рисковете от ценова корекция .т.е. от поредния взрив на имотен балон,нарстват значително .Това е част от важните констатации в последния доклад за финансовата стабилност публикуван от Европейската централна банка .Друга негативна прогноза е влошаването на кредитните рейтинги в сектора на търговските недвижими имоти .
9
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Най-сигурната инвестиция в имот е парцел на гробищата - 2кв.м.