Хлябът поскъпнал с 20%, цената му ще продължи да расте

Малките пекарни са заплашени от фалит
Обновена: 12 дек 2021 07:48 | 12 дек 2021 07:45, Камелия Цветанова
366
Хлябът поскъпнал с 20%, цената му ще продължи да расте
Снимка: Pixabay

С около 20% се е повишила цената на хляба в област Добрич през последните два месеца, като очакванията са до края на годината да има и допълнително увеличение. Причините са в рекордните цени на брашното, които се очаква да достигнат 1000 лв. за тон, както и в драстичното поскъпване на тока. Според Регионалния съюз на сладкарите и пекарите голяма част от по-малките производители са заплашени от фалит.

Още по темата

Хлябът е намален и като грамаж, за да е на поносима за потребителя цена, като хляб от 600 гр. на едро струва около 1,20 лв.

Ако се спазва старата формула за формиране на цената на хляба според цената на брашното, той вече би трябвало да струва 3-4 лв. за кг., заяви за БНР председателят на Регионалния съюз на сладкарите и пекарите в Добрич Тодор Няголов.

“До Нова година цената на брашното ще нарасне до около 1000 лв. за тон. Цената на тока расте главоломно, неизбежно е да няма поскъпване”, заяви той.

По-малките пекарни, особено тези, които се занимават с производство само на закуски, вече освобождават персонал.
При тези цени на тока и суровините са заплашени и от фалит, заяви Тодор Няголов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


366
Още по темата: хлябтокбрашноцени
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
136
6
 
2
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 години
Ще поскъпва, защото и в ЕС поскъпва. А в ЕС поскъпва щот енергията поскъпва. А енергията поскъпва щот в Брюксел управляват некадърни психопати.
135
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От години купувам хляб 300 грим. 5лв.
134
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До А сега ми кажете....Прочети коментар 226 и ще разбереш как да нахраниш децата си. Ама се иска бачкане за да имаш това което човека от 226 коментар има. Става сутрин в 5 часа да нахрани напои и изчисти на животните. После цял ден в градината копа. Ти в колко ставаш и защо не си си на село да гледаш животни и садиш градина. Ше ти излезнат мазоли на ръцете друго си е на работата лекото и на баницата мекото.
133
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В ЕС хляба е с високо качество и висока цена . Това е нормално. В ЕС Германия в най развитата земеделска страна със свръх производство. Швейцария също В България производството на зърно е по сбъркана формула на колхозниците от времето на социализма. Индустриално производство. Стимулиращо колективите в земеделието и корупцията.
132
1
 
10
 
! Отговори
хлебарка преди 2 години
Ми ще продължи да поскъпва, що да не продължи? Щом хората си плащат и си мълчат, значи нямат нищо против поскъпването и имат пари. А щом имат пари, значи може да им се вземат.
131
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Белорусия е съвършено изолирана от Запада и под жестоки санкции наложени от ЕС и САЩ. В Белорусия при "кървавият" диктатор Лукашенко няма локдаун и строги мерки, няма принудителни ваксинации, няма увеличение на цените на тока, водата, отоплението и на хранителните продукти. В Белорусия няма несигурно бъдеще, няма фалити, няма уволнения, няма енергийна криза, няма икономическа криза, няма соцаилна криза, няма хомосексуални бракове и истамбулски конвенции.
130
11
 
3
 
! Отговори
Българин преди 2 години
По добре скъп хляб и студ през зимата, отколкото джипки, пачки и чекмеджета.
129
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
То хляб няма да има за едни 30000 хрантутника дето скоро ще ни махат за чао, плюс троловете със стокхолмски синдром в тоя парцалив сайт. Половината на борсата, другите в чистотата редом с ромите. Абе турско-ромски драми, какво ни интересува нас нормалните.
128
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе оня дебел лаййнар от банкя 12 год се оплакваше от предишните управления, сега след 12 год пак ли другите са виновни за мизерията, в която ни остави лоения. По гнусно от дърт гербераст няма ъхх.
127
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Чудо голямо. Я кво хубаво правителство си имаме с БСП начело. Това ни храни и ни топли.
126
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гражданьете че гладуят. Язе си иам сичко. Прасето и телето са у фризеро. Кравата ми дава млеко от него праим сиренье кашкавал и масло. От градината набрах зеленчуци и плодове. Имам и 200 кг брашно от което си пека лебец у фурнята. Сите мое да сте като мене ама на никой не му се бачка. Секи гледа на работата лекото и на баницата мекото. Е като е така Мутрите че ви чаластрат.
125
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
С 1400$ за втечнена американска газ икономика в ЕС не се прави. Дори и с руска газ за 1000$ не става. Заводите в ЕС спират, народа ще стои в къщи на базов доход колкото да не умре то глад и енергия само от соларки и вятърни мелници. И няма да е истинска храна, хляб, ще се яде храна от насекоми като земестител на месо, впрочем в ЕС вече одобриха производството на храна от насекоми, съдържат протеини. Но трябва да има и развлечения и тук влиза в ролята си Метавселената на Дзукабърг където всеки ще живее виртуално на екзотичен остров, ще бъде поп стар или император.
124
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Възраждане - валутен борд или без борд - тези неща не правят икономиката на държава от третият свят, това са паритни механизми. Ако минем към еврото ставаме зависими от един съюз който се разпада. Ако приемем еврото и след 2 години ЕС се разпадне какво ще правим? В ЕС нещата не вървят на добре, еврото има предимства само ако ЕС е добре, а в ЕС става все по-зле.
123
3
 
7
 
! Отговори
Тодор Живков преди 2 години
Яжте банани!
122
1
 
7
 
! Отговори
... преди 2 години
"Коня води-пеша ходи,вода гази-жаден стои" - произвеждаме ток,който продаваме навън,в година с богата реколта зърнарите "гонят" международните цени.Забогатяват неимоверно шепа олигарси,защото няма държава.Време е новата власт да въведе ред...
121
2
 
16
 
! Отговори
1 преди 2 години
Това е доста интересен факт,защото през тази година имахме рекорден добив на зърно-над 6 млн. тона,нещо което не се е случвало в историята на България.И след като цената на тон жито е под 100 лв. с ДДС и след като цената на брашното се формира основно от цената на житотото,нещо не е съвсем точно.До Нова година цената на брашното ще нарасне до около 1000 лв. за тон!!!Добре де тока се вдигнал,транспорта и пр. ама от 100 до 1000 лв.май е множко.Явно дластта не си е на мястото.
120
4
 
8
 
! Отговори
Възраждане преди 2 години
са единствената алтернатива. Само едно не им харесвам , че смятат лева за стабилна валута, но без валутния борд никой не смее да прогнозира какво ще се случи с горкия лев.
119
4
 
3
 
! Отговори
Дедо Танчо преди 2 години
Бойко свекървата "от сърце" им пожела успех пред младежката организация. Обаче дайте да видим кои партии имат младежки организации - БСП , ДПС, Хитлерюгенд. И въобще една партия има ли младежка организация, работата много намирисва.
118
3
 
10
 
! Отговори
ЧАГЪРТАНЕ АМА ЯКО преди 2 години
ИНФЛАЦИЯТА В ГЕРМАНИЯ- 5,9%, ПРЕДВИЖДА СЕ СЛЕД НОВА ГОДИНА ДА УВЕЛИЧАТ МИНИМАЛНАТА ЗАПЛАТА С 25%- ЗНАЧИ ОТ 1580ЕВРО ЩЕ СТАНЕ ОКОЛО 2000ЕВРО- ТУК ЩЕ УВЕЛИЧАТ ЗАПЛАТИТЕ С 10%- ЩЕ БЪДАТ ИЗЧАГЪРТАНИ.
117
2
 
5
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 години
До 201"Да не се заблуждавме, поскъпването иде от Китай" - в интерес на истината, не цените на китайските стоки се вдигнаха, а транспортните разходи и на стоките където се използва много енергия (фермерството). И НИКОЙ не е виновен на половината ЕС и на България, че слушаха и изпълняваха безпрекословно препоръките на доказаните некадърници в Брюксел.