Децата на македонските българи учат лъжи, омразата в РСМ е факт

Актовете на омраза и вандализъм от страна на РСМ продължават, каза Милена Милотинова
Обновена: 10 фев 2022 15:03 | 10 фев 2022 12:50, Ния Христова
101
 
Президентът Румен Радев беше категоричен, че преди да започнем преговори със Северна Македония, българите там трябва да бъдат вписани в Конституцията им. 
 
"Организациите на македонските българи искат да бъдат вписани в Конституцията, а България подкрепя това тяхно искане, това е съвсем обяснимо. В Конституцията на РСМ са вписани всякакви други части от народи, но българите не са. Там са албанците, сърбите, ромите, дори бошняците. Нелогично е българите да не са вписани", каза журналистът и водещ на предаването "Брюксел 1" Милена Милотинова в ефира на Bulgaria ON AIR.
 
Защо е важно за македонските българи да бъдат вписани?
 
"Защото по този начин се легитимират, те съществуват чисто юридически. В момента няма българи, заемащи места в държавните и общински институции - полиция, прокуратура, съд, Народното събрание. Тук става въпрос за правото на македонските българи да заемат определени места в живота на Република Северна Македония, а също така става въпрос и за човешки права", подчерта Милотинова.
 
"Бяхме свидетели на какви ли перипетии, през които минаха македонските българи. Сваляха се български номера на автомобилите, рушат се паметници, подменят се каузи. През октомври месец се разби плочата на войводата Велко Скочивирчето в Прилеп. Тогава, освен че беше подменен надписът от български на македонски, беше подменена и каузата на тези хора - за какво са се борили. Не виждам коя европейска държава може да приеме подобно отношение към историята, към паметниците и към човешките права", добави журналистът.
 
По думите ѝ до ден днешен децата на македонските българи учат неистини и откровени лъжи, както и обидни квалификации за техните предци.
 
"Те учат, че българите са татари и монголи, не можем да кажем, че е обидно, но не е вярно. И другото по-страшно - че българите са фашистки окупатори. Още едно поколение ще бъде изгубено с облъчването с тези неистини", категорична е Милена Милотинова.
 
"Актовете на омраза и вандализъм от страна на РСМ продължават. Те не са един и два: Гоце Делчев е историческа личност, която трябва да ни обединява, да ни свързва. Когато договорът между България и РСМ е залегнал в преговорната рамка, в която Македония може би ще стартира преговори за членство в ЕС, вече Европейската комисия ще има правното задължение да следи дали този договор се спазва. Защото ние виждаме многократни доказателства, че той не се спазва, включително и срещата на президента Пендаровски с ОМО "Илинден", което е нарушение на договора.
 
Вижте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


101
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
2
 
13
 
! Отговори
българина преди 2 години
когато един договор не се спазва, той просто се прекратява от ощетената страна
15
12
 
11
 
! Отговори
Истината 2 преди 2 години
Големият мъж Радев кога ще постави тези въпроси пред Путин? Никога. Докато не спрат с дезинформационната си война, с тях не може да имаме, каквито и да е взаимоотношения. И аплодирам спирането на Белене, Бургас-Александруполис, Южен Поток и останалите руски проекти.
14
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Как ще спре омразата срещу България, като тя е в основата на държавицата край Вардар?
13
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всеки ден вместо да се бълват резултати от Ковид...да се четат статии като тази...За да видят Европейските акълии как се отнасят към...българското ...РСМ...
12
4
 
20
 
! Отговори
Истината преди 2 години
Комунизма съсипа историята, както и всичко останало. Руските предатели създадоха Македония и македонската нация. Днес руската пропаганда настройва македонците срещу българите, което се доказва от постоянните провокации на Путин и руското посолство в Скопие. Разберете, че Русия
11
1
 
11
 
! Отговори
Роза преди 2 години
Във всички страни обикновените хора са еднакви и искат едни и същи неща:Да има работа,да има мир,да могат да отглеждат спокойно децата си.Политиците са тези,които насъскват хората от една държава срещу хората от друга държава,защото така им е изгодно!Така е било винаги в цялата история на човечеството!Освен това политиците не искат простолюдието да бъде много образовано,за да могат лесно да го манипулират.А македонците в Сев.Македония,и те не знаят какви са точно!
10
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Че те всички там са българи. Само трябва да си го признаят. Ама явно без бой няма да мине.
9
3
 
9
 
! Отговори
Константин Матеев преди 2 години
До АнонименДоколко режимът у нас е бил фашистки е мека казано спорно и за сериозните историци, необременени от идеологически предразсъдъци, той не е бил такъв. Подобно мнение изказа наскоро дори председателят он РСМ на смесената историческа комисия. Ние обаче си държим на фашизма, а пък искаме да не ни наричат такива. Това е просто абсурдно и то ще ни изяде главата! Същото е и с присъдите на Народния съд. По избитите от него излиза, че сме били по фашисти и от най-големите фашисти.
8
3
 
13
 
! Отговори
аз преди 2 години
Вето върху преговорите с ЕС и това е. Дори - при следващо нарушение на договора за добросъседство директно разформиороване на комисиите и пълно блокиране на кандидатурата на Македония
7
32
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
самото заглавие е пример за език на омразата. Всичко което чувам от бг политиците е омраза към тези хора македонците. затова са ги клали при бг окупацията
6
1
 
9
 
! Отговори
Е няма лошо преди 2 години
шом пишат че сме окупатори да вземем да ги окопираме и да се приключи тази сага или по добре е да се раздели на три и всички ще са доволни и със собствена история И КАТО НАГРАДА В ЩЕ СА В МЕЧТАНИЯТ ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
5
30
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"И другото по-страшно - че българите са фашистки окупатори."Което исторически общо взето си е вярно.
4
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Македонците за 45 години ги промиха да мразят българите,нас 5 века НЕ успяха да ни промият да мразим турците..
3
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Проблемът е много по-сложен.Историческата ни наука се провали за 100г дейност.Всичко започна с грешката на Златарски,който ни запрати да дирим корените си в Азия!През комунизма науката история се зае с груба фалшификация на историята и измисли фашисъм в България.През 1990 Иван Божилов реши да чисти авгиевите обори на т нар наука.Издаде чудесна книга,но...пак спряха.Огледаха се и решиха,че по-лесно е вместо да си попистим къщата да се нахвърлим над макетата.Беше лесно,удобно,не се искаше мислене.
2
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всичко идва от Москва през Белград та до Скопие като изпълнител,това е истината.
1
1
 
14
 
! Отговори
в ерата преди 2 години
И мен са ме учили че Кмунизъма е на-великата работа след нарязания хляб и топлата вода, ама не им вярвах. Собсвен избор е дали да вярвяш или не на някаква пропаганда.