От 2000 будни жители до 60-ина днес... Тъжната история на с. Големаново

Историите ON AIR или панахида за селото
143

Близо до границата със Сърбия се намира едно от най-тъжните села. В околностите му бойни действия са водени последно през Втората световна война, но къщите изглеждат така, все едно до неотдавна там са падали бомби. В Големаново преди са живеели над 2000 души, а днес са не повече от 60 човека.

Пътят, който води към Големаново е тесен и разбит, но от двете му страни се виждат обширни плодородни земи. Веднага след като се подмине указателната табела от лявата страна на шосето се издигат останки от разрушена постройка, която като че ли подготвя за картината, която предстои да се види, разказва Миглена Георгиева в предаването "Историите ON AIR".

Малкото останали местни разказват, че корена им е от тетевенско. Техните предци намерили спасение от кърджалийте в това закътано местенце. В края на 18-ти век, когато България все още е под турско Тетевен е нападнат от кърджалии, опожарен и напълно разрушен. Населението на малкото балканско градче се разбягало. Групата, която тръгнала на запад се спряла около пътя, който отвеждал към Сърбия. Там един от бежанците построил голям хан, а около него се образувало голямо и богато село.

Двеста години по-късно почти нищо не е останало. Отдавна са паднали огради и мрежи на имотите. На порти и врати висят ръждясали катинари, които напрактика не пазят нищо. Големите къщи стоят като призраци, едва прозиращи из зад храсти и дървета. Те са с отворени прозорци, със счупени стъкла, а на много от тях покривите са открити, без керемиди. Всичко се руши.

Проблемите в Големаново започват след Първата световна война. По силата на подписания Ньойския договор една голяма част от Западните покрайнини е отнета от България и присъединена към Югославия. Това засяга пряко населението на пограничното село, защото част от землището му остава извън границите на страната. Тогава хората, чиито имоти са включени в пределите на съседната държава, съвсем логично последват земите си и напускат не само Големаново, но и страната.

Следващото голямо изпитание е колективизацията от 1950 година, когато комунистическата власт създава Трудово-кооперативните земеделски стопанства. Тогава големановци ревностно защитават селскостопанските си имоти и отказват да се включат в новосформираното ТКЗС. Постъпката им е изтълкувана като съботаж. Милицията арестува 24-ма жители на Големаново. След продължителни побоища половината приемат да се включат в колективизацията. Останалите, които отказват са обявени за врагове на народа и изпратени на принудителна работа в кариерите при строежа на ВЕЦ „Китка“ над Горни Лом. По това време около 70 души от селото принудително изселени от там.

„Тука има много хора, които са напуснали, избягали зад граница точно в тоя период. Най-напред се обезлюди селото, защото всички хора след колективизацията напуснаха и тръгнаха да търсят работа без земя. И така с течение на години, този процес се задълбочи. Те излизаха от тук заедно с децата си, училището се затвори, работни места само в града и ето така стана.“, казва Ваня Тодорова, жител на село Големаново.

„Още по времето на социализма тук закриха детската градина и училището и хората избягаха. Отидоха в града, а кой отиде там в село не се връщат, защото тука има копане, има пластене, има косене, има работа. Тук са работили хората за по 50 стотинки. Това им е било надницата. Кажи ми кой ще работи на днешно време за тези пари? А онези старци са работили, че няма какво да правят.“, казва кметският наместник на Големаново Гошо Найденов.

И така бавно и полека, година след година селото умира. Демократичните промени след 1989-та също не се отразяват положително на северозападния край. Общественият транспорт отдавна е спрян. Магазин от години няма, а надеждите, че поне членството на България в Европейския съюз ще донесе нещо положително също не се оправдават. Големаново е забравено!

Вижте повече за историята във видеото

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


143
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
80
5
 
7
 
! Отговори
пияница мистик преди 2 години
До Селска Кифла === Ахахахахахахаха :))) Ами та де, права си :))) Въпреки че най-вероятно си мъж и си написал поста си с ирония и сарказъм, бих те попитал. Ти изгледа ли филмчето към новината? Аз го изгледах. И кажи ми кой би отишъл да живее на място без водопровод? Там нямат бани, тоалетни само на двора, а водата от кладенци я вадели. То това си е чисто средновековие. Чудя се как ток изобщо имат
79
0
 
9
 
! Отговори
Тираджията Z преди 2 години
Преди да се пенсионирам ще си купя една барака с двор,ще я постегна и като удъртея ще се преместя там да си гледам градината.До тогава в града.
78
4
 
10
 
! Отговори
Селска Кифла преди 2 години
Всички са избягали по градовете и моловете. Масово селяниите вече не се интересуват от селската работа, а са в търсене на лесните пари и забавления по големите градове, нощни клубове, купони, чалга до умопомрачение, пиянство, хазарт и секс. Никой не иска от градско да отиде на селско. НОРМАЛНО Е. Не може да държавата насила да държи селяните по най-затънтените далечни и изолирани райони.
77
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Туристи се привличат с уредена инфраструктура /път да дойдат, течаща вода, ток, интернет, място за настаняване - чисто и удобно, не тип общежитие пълно с гаддинки. Туризъм правят и с еко пътеки, риболов, реки без елекрогенератори, двор с екзотични животни, частен басейн. Една позната в англия печели от продажба на кучета - над 1000 паунда парчето, докато мъжат й се гърби да гледа дойни крави и да му изкупуват млякото на загуба.
76
2
 
8
 
! Отговори
Ха ха преди 2 години
Който иска да са заселени селата да ходи? Какъв е проблема? Само че не... Тези сладки приказки галят ушите на селския българин, но на никой не му се ходи по селата. Всичките искат да са ИТ.
75
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Общата земя е ничия. И за 50 стотинки на ден са я работили свободните роби на свбодния труд. Свободен в смисъл безплатен труд. Няма ги вече. Не останаха хора да се гърбят за жълти стотинки.А, ако земята я вземе едър земе/робо-владелец, съвсем ще опустее пейзажа. Тези са по-хищни и от ткзс-арите.
74
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нормално в цял Свят е така селата се издържат от земеделие и туризъм субсидиите за земеделие в ЕС ги обират Франция Полша и Италия а туризъм нямаме средновековни замъци на Тамплиери и Леонардо с какво ще впечатлим туристите следователно няма работа и умират
73
3
 
6
 
! Отговори
Умишлен Геноцид преди 2 години
Казват че намаляването на българите и изселването както и обезлюдяването са по план даден на наще политици да следнат. Прилагат го успешно УЖ контролиран а е безразборен и масов. Бавно и жестоко изтребление на България. Като жабата и бавния оган(тя не разбира ако е постеппенно).
72
11
 
0
 
! Отговори
преди 2 години
И каква е трагедията, няма повече болно и умиращо население. Трябва ли да ги раждате за да умират отново и отново хората и да ги приковете към парчето земя да се ровят в почвата, само и само за да ре-комбинирате някакво ДНК за да видите какво ще се получи и да Е само изживявате като успешно репродуцирани се някакви горди бежанци от едно или друго място. Ще се получи една излишна смърт причинена поради избягване на предпазните средства. Бъдещето е Марс, тишина и спокойствие.
71
3
 
7
 
! Отговори
Щерю преди 2 години
От 2000 будни жители до 60-ина заспали селяни...
70
3
 
0
 
! Отговори
Ама Кириле! преди 2 години
И Хьоди навремето не знаеше, че Локи му е сложил тая стрела от имел в колчана и знаеш как свърши тая история ..??https://youtu.be/QqxlXnL6PSo
69
2
 
1
 
! Отговори
Върнет стопанството! преди 2 години
https://youtube/watch?v=qSYWtUKYgCQ
68
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До АнонименЕто ти българското селско стпанство през соца ...https://youtube/watch?v=qSYWtUKYgCQ...И ето ти селското стопанство преди соца с волове и крави, вместо машини - https://chitanka.info/text/5285-na-brazdata.......https://chitanka.info/text/7068-na-nivata
67
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До АнонименНе са 50 000, това е лъжа, в целия град са около 7 000 роми на около 100 000 население в града!
66
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен"КОМУНИЗМЪТ УНИЩОЖИ БЪЛГАРСКОТО СЕЛО! ЦЕЛТА НА КОМУНИСТИТЕ Е ДА НИ ПРЕТОПЯТ, ДА ПРЕНАПИШАТ ИСТОРИЯТА И ДА СКРИЯТ СВОИТЕ ЗВЕРСТВА!" ........, не ни занимвай с лъжи и с никому ненужни глупости и пропаганда, пропагандите няма да спрат обезлюдяването и унищожаването на българското стопанство! Ако толкова ти е нужно селското стопанство преди соца, купи си волове и ори с тях или си купи кола от 1934 година и карай нея, а не съвременна, но не ни занимавай с лъжи!
65
4
 
3
 
! Отговори
Руски Гултакк преди 2 години
Точно същите комунистиИзбиха семейство. То на ИВАН ВАЗОВИ ОЩЕ много от българската интелигенцияТези. Който. Успяха да се спасят. Избягаха на Запад. в БГ Останаха само............ За жалост Снимката която. Вижда. Ме във описана та Статия. Е огледало. На Българската. Нация.
64
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен Не пращай хората в миналото и не лъжи, че "комунизма" бил унищожил селското стопанство, не трябва да се дрънкат празни приказки,а трябва да се действа и то сега, за да не се обезлюди страната и за да има българска продукция,продоволствия!Само трябва да закупят механизация и да си осигури пазар за българските стоки в България и в чужбина!Също да се постави условие за равни субсидии във всички държави от ЕС и да се вкарват в затвора хората, които крадат тези субсидии и не произвежда!
63
2
 
5
 
! Отговори
истински.патриот преди 2 години
Ако днес имахме един Стефан Стамболов като Премиер ще ше със твърда ръка да разчисти Тая........ Дупка и всички. Предатели........... Един Истински. Българин патриот. Който аз лично. Много. Се. Вазхищавам . И се питам. Защо във. България. Няма. Паметник. На. Този. Велик. Българин.
62
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До АнонименПрочети "На нивата" от Елин Пелин, ето такова е било селското стопанство преди соца, с оряли са волове,крави,коне и са треперили хората, дали няма да им отнемат воловете и овцете бирниците и да останат без препитание и гладни, а по време на соца, селското ни стопанство беше супер модерно и механизирано,със столова за хранене на работниците и със стоки,които можеха да си вземат безплатно, със високо качество БДС и лаборатории, които се занимаваха с качеството на продукцията
61
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В Германия има всякаква стока, даже турска и гръцка, от България няма нищо, само бяло саламурено сирене е единствения продукт и то само в някои магазини!