Критичен недостиг на професионалисти по здравни грижи

Нужно е по-високо заплащане и нови условия на работа
13 май 2022 14:55, Петя Славова
13
Критичен недостиг на професионалисти по здравни грижи
Снимка: БГНЕС

На 12 май отбелязахме Международния ден на сестринството, а България е в риск да остане без медицинска сестра. Всяка трета в страната е над 60-годишна възраст.

До две години има реален риск броят  им да намалее с до 60%. Каква е ситуацията с медицинския персонал в Бургас на прага на летния сезон. Дефицит на медицински сестри има почти във всяко отделение.

"Избрах да работя с деца, въпреки че е изключително трудно. Избрах тази професия, защото има голям недостиг. Ходя на допълнителни дежурства в други отделения", заяви пред БНТ Зорница Спасова, медицинска сестра в УМБАЛ Бургас.

Още по темата

По думите ѝ трябва да се променят тежките условия на работа и заплащането.
 "Трябва да се увеличи квотата за по-голям прием. По този начин ще се ликвидира дефицитът", допълни проф. д-р Христо Бозов, декан на Медицинския факултет в Бургас.

Председателят на Управителния съвет на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи Милка Василева заяви пред БНТ, че в момента здравната система е в критичен недостиг на професионалисти по здравни грижи, не само медицински сестри, липсват акушерки, фелдшери, лекарски асистенти, рехабилитатори. Според нея проблемът е много сериозен.

Милка Василева призова за спешни стъпки за привличане на младите хора към професията, включващи достойни заплати и подобряване на условията на труд.

"Средната възраст на медицинските сестри е 54 години, но има региони, като с Кюстендилско, където е по-висока - 58 години. В момента една медицинска сестра обслужва 30-40 пациенти", каза още Милка Василева.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мед сестрите в Германия взимат средно 4000 евро, какво се опитвате, че няма. Липсват специалисти в почти всеки отрасъл, но заплатите са ниски, а образованието трагично. Това е в следствие на нищо правене или липса на реформи през годините. Виновни са тия дето управляваха предходните 20 години.
12
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Неграмотници, България една медицинска сестра ли има, че да я загуби?
11
1
 
2
 
! Отговори
Д-р Хаус до#10 преди 1 година
Ако мъжете изкарват достатъчно,защо жените им трябва да работят изобщо?? Схващаш ли бе тикво куха??
10
5
 
1
 
! Отговори
друго решение е преди 1 година
Намаляване на заплатите до символичните 100лв/мес. и освобождаване на всички сестри, дето мраънкат за пари. Назначават се само такива, дето мъжете им изкарват достатъчно за цяло семейство и повече. Това не е вид работа, а призвание. Сега 80% от сестрите имат ценз, но нямат дарба да се погрижат за човек в нужда и всеки пациент го вижда. За санитарки не си струва писането
9
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Поредното наследство от управлението на ГЕРБ създаващо огромни проблеми. ГЕРБ да бяха пооправили поне малко заплащането на медицинския персонал, вкл. сестрите. Сега заради ГЕРБ виждате какво става
8
2
 
1
 
! Отговори
Ех преди 1 година
Каквито са ни учителите такива са ни и докторите.специалисти доктори лекуват министрите,а ние Бог да ни е на помощ.
7
3
 
1
 
! Отговори
Беновска пита преди 1 година
Основен критерий при тази професия относно заплащането е ОТГОВОРНОСТТА!! Каква е тя на сестрата и каква на лекаря??? Например : хирурга?? Само питам???
6
2
 
2
 
! Отговори
Д-р Хаус преди 1 година
В цивилизованите страни / а дори и в Африка!!/ заплатата лекар - сестра е 3:1!! Ако сестрата взима 1500 лева,лекарят трябва да получава 4 500 лева!! Наясно ли са *** тикви Кирчо, Ококорчо и Гюлчен Сербезова?? И да не се правят на умряла лисица, като че ли не разбират от аритметика!!!
5
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До До 1 Глуп-ак!!! В цената на клиничната пътека не е остойностен ничий труд! И това е големият проблем!!!!! Там влизат само консумативите и режийните!И да те питам ако една сестра взима 1500лв, един лекар 2000лв, кой ще иска да работи като лекар?! Срещу първата сума имаш 5 години образование и никаква отговорност, а срещу втората 10-12 години образование и носене на професионална и съдебна отговорност! Вземете първо се запознайте как седи въпроса със заплащането и йерархията в цивил. свят!!!!!!
4
1
 
2
 
! Отговори
Асан преди 1 година
Майната им на здравните грижи :)))
3
1
 
2
 
! Отговори
Асан преди 1 година
Яж салам народен и лук за да си здрав :)))
2
6
 
9
 
! Отговори
До 1 преди 1 година
Ти не гледай заплатите на учителите! А ми, погледни какво е разпределението на парите по кл.пътеки: доктор- м.сестра. Там е ключът от бараката! Иначе на теб как и 3 са ти писали с този "грамотен" пост не е ясно!
1
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ми дигнахте заплатите на, даскалите да учат джунгалите да им пишат тройки а искате млади медицински сестри с минималната е няма да, стане само пенсионери ще са, и като умрат няма да има