Медици не вярват, че ще получат увеличение на заплатите си

Според Мая Илиева, много от заплатите в сектора са до 780 лв.
7 апр 2022 10:32, Петя Славова
35

Правителството предвижда трайно увеличение на работната заплата на медицинските работници. Така се предполага, че стартова заплата за лекар ще е 2000 лв. 1500 лв. ще бъде месечното възнаграждение за медицинска сестра, а 900 лв. стартово ще получава всеки санитар.

"Много се съмнявам, че колегите ще взимат такова възнаграждение. Става въпрос само за колегите в болниците. Не става дума за всички колеги, които работят в здравеопазването, повече от 50% ще бъдат ощетени. Тези, на които обещават тези 1500 лева, също няма да ги получат. Няма как да бъде изпълнено", коментира председателят на Синдиката на българските медицински специалисти Мая Илиева.

В студиото на "България сутрин" тя информира за много случаи на заплати в сектора от 750-780 лева.

"От 4 г. протестираме. Искаме и предлагаме поне средната работна заплата за страната плюс 25% отгоре да бъде основа за професията на всички медицински специалисти. Лечебните заведения са търговски дружества и ние зависим от тях, където всъщност е абсурдът. Оказва се, че сме нормени работници. Едни хора станаха милионери за сметка на останалите работещи в системата", подчерта Илиева пред Bulgaria ON AIR.

По думите ѝ най-лесно е с министерско постановление да се постави основа по подобие на учителите, чиито заплати бяха официално увеличени.

"На 1 април ни съобщиха, че това ще бъдат основните заплати, но след като започнахме с въпросите какво ще се случи с всички останали колеги, нямаха отговор. За да има работещо здравеопазване, то трябва да бъде обезпечено с кадри и специалисти", каза още Мая Илиева.

За 2 години здравната ни система е изгубила над 4 хиляди медицински сестри. Председателят на Синдиката на българските медицински специалисти алармира, че младите хора не искат да работят в сектора, поради липсата на адекватно заплащане и условия на труд.

"В Русе директно идват чужди фирми и им предлагат работа, докато още са студенти. Няма политика за задържане на младите кадри. Голяма част от работещите в системата са в пенсионна и предпенсионна възраст", посочи Илиева.

В Световния ден на здравето тя пожела на здравния министър Асена Сербезова да постави основата на истинско здравеопазване в България - с качествена грижа за пациента и обезпечаването с кадри на лечебните заведенията.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
3
 
1
 
! Отговори
ганев преди 2 години
Представете си наглост - съобразно населението в БГ има над 400 болници при население 6 милиона....Минимум 100 бр. незабавно ТРЯБВА ДА СЕ ИЗХВЪРЛЯТ от здравната система...Добре че има техника. НАй-лошото е манията за величие и болни амбиции. Това е първата стъпка на реформата...След това ПРЕМАХВАНЕ НА на думичката търговски дружества....Тотална преоценка на дейностите където се използва техниката...от технич. специалисти а не от медиц. кадри без образование
32
8
 
2
 
! Отговори
иванов преди 2 години
Нямам нищо против лекарите а против системата....В 21 век медицината вече е ВИСОКИ ТЕХНОЛОГИИ...Това означава, че медиц. кадри са ТОТАЛНО ОБЛЕКЧЕНИ в диагностиката...Тяхната работа се върши от техниката...Какво значи да си оператор на една машина...- натискане на определен брой бутони...Всичко това трябва да се преосмисли и ПРЕОЦЕНИ ОТ ИНЖЕНЕРИ....Близо 70 % в тази система се извършват ЕЛЕМЕНТАРНИ ДЕЙНОСТИ но пък високо платени....Касата се точи като за СВЕТОВНО
31
1
 
6
 
! Отговори
Лекар преди 2 години
До Петър Ти на каква дрога си и на кого пробутваш лъжите си???Ти мислиш че ние,лекарите не знаем какви са заплатите в ЕС???Нали всеки един от нас има приятели и познати лекари навсякъде така че по-полека че много се изхвърляш!!!
30
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не се ли налапаха от кражби на пари 3 години вече?
29
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Медиците да не казват че не вярват а да излязат на улицата и да си поискат обещаното. А на злобните които прлюят ще кажа. Когато напуснат и последните работещи лекари и сестри пенсионери ще си скубите косите. Те са над 65% от персонала и не са вечни .
28
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
АСЕН ВАСИЛЕВ ПРИ ЦВЕТАНКА РИЗОВА НА 21.2.2022Г В БНТ- РИЗОВА ЗАПЛАТИТЕ НА УЧИТЕЛИТЕ ЩЕ УВЕЛИЧИТЕ С 125%, НАД СРЕДНАТА РАБОТНА ЗАПЛАТА ЗА 2021Г- 1600ЛВ- ИЗЧИСЛЯВАМ ЧЕ ЩЕ СТАНАТ 1900ЛВ- ДА ОСНОВНИТЕ ЗАПЛАТИ ЩЕ СТАНАТ 19ОО ЛВ- КАЗА ТОЙ, А ПОСЛЕ ОТ 1.4.- ЗАПЛАТИТЕ 1415ЛВ- АЗ НА ТОВА МУ КАЗВАМ ОКОКОРЕН ЛЪЖЕЦ ИЗМАМНИК, ДАЛИ ЗАРАДИ ТОЯ ФАКТ СЕ СЪМНЯВАТ ЧЕ ЩЕ УВЕЛИЧАТ ЗАПЛАТИТЕ НА БОЛНИЧНИЯ ПЕРСОНАЛ?
27
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Колко трябва да са ви заплатите??? 3-5 или 10 хиляди ???Все реват!!!То първо се научете да лекувате хората!!!70-80 % от вас за нищо не стават!!!
26
2
 
8
 
! Отговори
има отчети преди 2 години
Публикувайте ежемесечните отчети за заплатите на персонал в болниците.Мая Илиева трябва задължително да ги разгледа, ще се изненада. В някои болници вижте по колко болни обслужват и ги сравнете!!!!
25
11
 
2
 
! Отговори
до 16 преди 2 години
Е, как какво ще става? Пак ще мрем, но поне няма да е в болница под лекарско наблюдение. Само хирурзите у нас вършат работа, но терапевтите ни са мамма миа!
24
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И толкова ви е много. Що народ уморихте под предлог, че им лекувате ковида. Линейките се бавеха с часове, разнасяхте болните като чували с брашно от болница в болница, докато пукнат. Оставяхте тежкоболни с часове да висят по стълбищата, отлагахте планови операции и въобще окончателно сринахте доверието към родното здравеопазване. Ама за това не се притеснявате, притеснявате се за паричките си.
23
0
 
11
 
! Отговори
бонго преди 2 години
До До Петър ...И кво кат си мислиш, че живееш здравословно!? Това няма да попречи да те блъсне кола, да счупиш крак, да получиш апендисит, инфаркт, диабет... , онкологично или наследствено заболяване. То ако всичко ставаше с храна и движение, дедите ни щяха да са хилядолетници.
22
9
 
5
 
! Отговори
средната заплата преди 2 години
Колко е средната заплата в здравеопазването по категории персонал? Да не споменаваме,че персонал, който не е виждал и на снимка ковид болен получаваше 1000 лв. плюс добавки от Здравна каса за работа в условията на пандемия, без да има ковид отделение в лечебното заведение!!! Дали знаете по на колко договора работят и как успяват ? Честит празник живи и здрави да са и да помагат, не забравяйте клетвата.
21
13
 
9
 
! Отговори
Туск преди 2 години
НА който нуе му харесва да хвърля оставка и да си тръгва Като си подписал договор ще работиш както трябва Малкото пари не са извинениеи да не си вършишш добре работата Като не му отърва отива другаде Обаче да си прави сметката добре, че ако реши да се върне на старото място няма да го вземат В БГ важи принципа един път напуснал край няма връщане назад Независимо колко си бил добър и кадърен просто не те взимат обратно Просто битува мнението че напусналите са един вид дезертьори
20
13
 
4
 
! Отговори
До Петър преди 2 години
Аз взех решение за себе си - много движение и здравословно хранене. И не стигам до мафията. Те в крайна сметка печелят на гърба на болните. Повече болни, повече пари. Някой вярва ли, че ТЕ искат ние да сме здрави? БЪДЕТЕ ЗДРАВИ!
19
3
 
14
 
! Отговори
Петър преди 2 години
Аз тоя казус го реших! Просто дойдох в Париж на специализация, взех сертификат, приравниха ми дипломите и веднага ми предложиха работа на 100к евро на година. В началото се колебаех, защото 100к за Париж не е кой знае какво. Но държането на хората наклони везните. Тука те уважават, имат те за нещо едва ли не божествено, а в бг-то всякакви оxлюви си мислят че си им длъжен и разбират повече. Та сега след 5г вече и заплащането е 250к евро без бонусите. Je vous souhaite du succes!
18
0
 
17
 
! Отговори
Честит празник преди 2 години
на здравните работници. Да сте живи и здрави. С вас може да им зле на някои ,но без вас -само погребалните бюра ще са на далавера. И поповете.
17
0
 
3
 
! Отговори
До 1 преди 2 години
Същото като в момента. Който оцелее.
16
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ЗАЩО НЕ РЕВАХА ПО ВРЕМЕ НА ПЛАНДЕМИЯТА, А ТИХОМЪЛКОМ ИЗТОЧИХА КАСАТА? ИМАТ ПАЛАТИ И ГОЛЕМИ СУМИ ПО СМЕТКА, А РЕВАТ ЗА ОЩЕ? ТОВА Е НАГЛОСТ И БЕЗОЧИЕ! ЗАРАДИ ТАКИВА КАТО ТЯХ МИНИМАЛНАТА ОСТАНА 710 ЛВ., ОТВРАТЕН СЪМ ОТ МАСОВОТО КРАДЕНЕ!
15
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като чета коментарите, крайно време българите да останем без нито един лекар. Да видим тогава какво става.
14
1
 
16
 
! Отговори
ами лекувайте се преди 2 години
До Ужас със съвети от фейсбук и бг мама. Що висите пред кабинетите от ранни зори ,че сте спали накриво даже.