Драганов за бежанците: Водещо е какво е добре за тях

Той призова тези, които могат да продължат да ги обслужват
16 май 2022 10:00, Петя Славова
52
Драганов за бежанците: Водещо е какво е добре за тях
Снимка: БГНЕС

С настъпването на летния сезон идва въпроса какво ще правят бежанците настанени в хотелите по морето.

В момента клиент на хотелиерството в качеството си на туроператор е държавата и това е Държавната агенция за бежанците. Договорът е между Държавната агенция за бежанците и съответните хотелиери. Средствата са от Европейския съюз и от държавата. Това каза пред БНТ доц. Румен Драганов от Института за анализ и оценка на туризма.

Още по темата

Той коментира, че хотелиерите, които имат възможност, би трябвало да продължат обслужването на бежанците. "Водещото тук е какво ще бъде по-добре за самите бежанци - не толкова за хотелиерите. Хотелиерите се измъчиха - те много дълго време не получаваха пари."

Драганов припомни, че в помощ на бежанците се включиха много граждани, които предоставиха квартири, включиха се доставчици на храни, тъй като в началото никой не беше подготвен за тази ситуация. Самите украинци заявяват, че са доволни от предоставените им услуги. Можем да кажем, че туристическият бизнес се е справил добре.

Сега сме в ниския туристически сезон и има възможност за настаняване, тъй като заетостта на легловата база е под 17%. Ако държавата среща затруднения да прехвърля бежанците от едно място на друго, може би е по-добре да останат там, където са, докато се устроят. Още повече, че хотелиери изразяват желание това да се случи.

По думите му в момента и хотелиерите са доволни, защото 40-те лева, които се плащат, са достатъчни, за да се покрият разходите.

Войната в Украйна не е спряла и бежанци започват да пристигат, така че правителството ще трябва да вземе решение как ще процедира с настанените вече украинци, както и с новопристигащите.

Той коментира и предстоящия туристически сезон, като обясни, че се очаква той да бъде по-скъп. Прогнозира, че ще има фирми, които ще пострадат, тъй като няма да могат да постигнат ниво на доходите съответно на съвременната ситуация. Акцентира, че в момента се наблюдава повишено харчене на пари, част от което е насочено към туризма.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Румене,в тази държава управляващите се грижат за всичко друго само не и за коренното население..в Германия всички украинци които имат коли по-скъпи от 7500Е ги задължават да си продадат колите и нямат право на никакви помощи...
22
0
 
31
 
! Отговори
Велина преди 1 година
Аз работя от 35 години в тази страна,и аз искам безплатна ваканция за внуците ми,защото нито аз ,нито работещите им родители могат да им осигурят дори пет дневна почивка на море.
21
0
 
26
 
! Отговори
тя преди 1 година
Защо не се разселват в страната си , войната се води само в една малка част, голяма територия е свободна и няма воени действия ! Защо всички идват в Европа ?
20
0
 
30
 
! Отговори
Кактуси преди 1 година
Държавата се изложи и този път.Много от настанените безплатно си запазиха апартаменти от 1.06 ,ходят на екскурзии до Турция и Гърция,почиват си за наша сметка.Има много обяви,че търсят жилища за 500-800 евро на месец.Това не са бедни хора,трябваше да има критерий за безплатното настаняване.
19
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е защо искат на морето?Ами защото има море това е ясно.Слънце,море,плаж.Какво да правят по хотелите из Балкана.Украинката иска забавления а не да седи по цял ден във хотел във вътрешността на страната където ще и е скучно и няма какво да прави.
18
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да бъдат разселени в селата, свободни къщи, хиляди, с тежък селски труд да си изкарват прехраната. Държавата да се смили над тях и да им подари лопати и мотики.
17
0
 
25
 
! Отговори
Юхуу преди 1 година
При тази компактна маса хора никой няма да се интегрира и да започне работа.Като искат по хотели,да ги разделят във всички областни градове.Не вярвам,че хотелите в Ямбол,Сливен ,Хасково,Видин са пълни
16
1
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Безобразие е когато държавата харчи милиони за чужди граждани с много добро финансово състояние, а за българските граждани които имат нужда от рехабилитация да са отритнати. Кога ще настаните български деца по балнеосанаториумите?Ако останат средства и места тогава настанявайте украинските фрънцли със скъпи джипове.Браво ПП, ще ви помним дълго с глупостите които сътворихте.
15
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хахахх. Да бе! Украта като стои на хотелче в Слънчака - как ще се адаптира, как ще си намери работа, как ще направи нещо друго освен да лежи по цял ден на плажа?!? Ако нещата се получаваха така - всички безработни щяхме да ги пращаме на Слънчака на безплатна почивка!
14
0
 
30
 
! Отговори
баба мара преди 1 година
добре е за тях да отидат в по богата страна ние сме малки и бедни не можем даотглеждаме 100 000 бежанци в англия в сащ те имат опит в това отношение
13
1
 
33
 
! Отговори
999 преди 1 година
НЯКОИ ХОРА ЗАВЛАДЯХА МОРЕТО НИ БЕЗ ВОЙНА! НИЕ КЪДЕ ДА ХОДИМ? В ГЪРЦИЯ ЛИ? АМИ ДОБРЕ!
12
0
 
35
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
драганов, щом е по-важно<водещо/са чужди граждани от българите, хайде в украйна
11
1
 
40
 
! Отговори
Някои преди 1 година
Някои работещи хора плащат почивката на други, неработещи хора! Браво на по- умните!
10
3
 
37
 
! Отговори
Амии преди 1 година
Хотелиерите са доволни, защото хотелите им вече са пълни!!! ЕС и държавата Им плаща достатъчно!!! НИКОЙ НЕ МИСЛИ ЗА БЕДНИЯ РАБОТЕЩ!!! БЪЛГАРИН! НИЕ ЕДВА ЛИ ЩЕ ПОЧИВАМЕ ТАЗИ ГОДИНА! МНОГО Е СКЪПО ЗА НАС!
9
1
 
34
 
! Отговори
О хо хо преди 1 година
АМИ ДА - СЕЗОНЪТ ЩЕ Е ДОСТА ПО- СКЪП ЗА БЪЛГАРИТЕ, ЗАЩОТО ЕВГИНИТЕ КВАРТИРИ И ХОТЕЛИ ВЕЧЕ СА ЗАЕТИ ПО МОРЕТО. 63 000 БЕЖАНЦИ. ЗАЩО ПО МОРЕТО? НЕ РАЗБИРАМ. И ДРУГАДЕ ИМА ПРАЗНИ ХОТЕЛИ!!!
8
1
 
36
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
БЕЖАНЦИ- БЕЖАНСКИ ЛАГЕРИ
7
1
 
56
 
! Отговори
WP преди 1 година
Щом са бежанци да отиват в бежански центрове.*** тъпата държава,на някакви мутри с коли за 200к им плащаме почивните на морето.
6
1
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В ЕС ги настанаяват САМО в бежански общежития които са държавни
5
1
 
54
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако за бежанците от Украина е по-добре да останат в частни хотели,то да бъдат така любезни да бъдат считани за туристи в активен туристически сезон и да плащат разходите си в хотелите.
4
1
 
45
 
! Отговори
Ми добре преди 1 година
Значи пак желаещите да почиват на българското Черноморие българи да съибът в гз и да вървят да си дават парите в Турция и Гърция? Ми добре.