Хотелиери по Черноморието питат кога ще напуснат украинците

Недоволството расте, ситуацията била хаос
Обновена: 12 май 2022 08:35 | 12 май 2022 08:29, Камелия Цветанова
222
Хотелиери по Черноморието питат кога ще напуснат украинците
Снимка: БГНЕС

Расте недоволството сред хотелиери по Южното Черноморие, приютили бежанци от Украйна. Причината е, че  дни преди обявения срок, в който бягащите от войната трябва да напуснат хотелите, няма никаква яснота как и кога ще се случи това.

Държавната агенция за бежанците обяви, че до края на този месец ще премести бягащите от войната в държавни ведомствени бази. Междувременно се оказа, че няма регистър колко са тези бази, с колко легла разполагат и в какво състояние са. Проверка на bTV показа, че част от тях е нуждаят от сериозен ремонт, а други са заети, а недоволството по Черноморието, където туристическият сезон започва, расте.

„Ние сме много притеснени, защото днес е 12 май, а до 31 остават само две седмици. Нямаме абсолютно никаква информация какво ще се случва, как се случва, откога ще започне и кога ще приключи това. Това води до много голямо напрежение както за хотелиерите, така и за самите бежанци. Има много рискове, които ние поставихме в нашите писма и искахме отговори на тези въпроси, за да можем ние да си планираме“, казва хотелиерът  Радостин Дачев, приютил 350 украинци. „Ситуацията в „Слънчев бряг“ в момента е хаос“, допълва колегата му Венелин Ташев, в чийто хотел има 2600 души.

По думите му има хотели с резервации от 18 май, а той очаква първите туристи на 22 май. Има хотелиери, които нямат договори с туроператори и могат да оставят бежанците при тях, но все още няма яснота какво предстои.
Украинската бежанка Светлана от Мелитопол обясни, че няма вариант да се върне в града си, който в момента е окупиран и в момента там дори няма храна, затова призова държавата да продължи програмата за бягащите от войната.

Людмила също иска да има яснота какво предстои, защото без да знае къде ще бъде разселена тя не може да започне работа, макар че иска.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


222
Още по темата: украинцихотелиери
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
145
0
 
3
 
! Отговори
Прас преди 1 година
Кирилчо изнася орьжие за Украина а Украинците идват у нас.
144
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Изграждане на лагери с пет метра телена мрежа с ток.Иначе ще си ходят по моловете, и по моретата,ще се возят безплатно по градският транспорт,и ше са доволни и ше ни се смеят какви *** сме
143
17
 
3
 
! Отговори
193 преди 1 година
Неприкосновена е в мирно време. Сега е война, а при война може да се изземе собственост. Един хотел може да стане болница за ранени, друг приют за бежанци, трети детска. Така можем да помогнем
142
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ама гупав народ, ей. Та нали като изгонят украинците от хотелите, те ще хукнат на Запад. Сега са тук заради хотелите. Кой ще ти стои във ведомствени жилища? Те тия, дето биха стояли, си стоят в Украйна, щото нямат парички за Европа.
141
0
 
18
 
! Отговори
до 182 преди 1 година
А, чакайте, защо правите разлика в статута бежанец?Значи едните са второ качество, а другите първо. Така ли? Не! Бежанецът е бежанец и ще се съобразява с това, което му налага, приемащата държава. Не бива да има преференции, а за украинците ги има предостатъчно. И, нещо малко почва да ни писва с мъркането им, фасоните и претенциите.
140
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Украинците трябва да бъдат поканени учтиво, ако трябва и с помощта на полицията да напуснат хотелите. Тук не е комунизъм. Частната собственост е неприкосновена. Частниците не може да бъдат задължавани да заместят държавата в ангажимента им към бежанците.
139
0
 
25
 
! Отговори
и въобще преди 1 година
излиза така, че българите, които по някакъв начин откликнахме на бежанците, сме едва ли не някакви тадовеи, които стрелят по украински деца, гоним ги от жилища, *** им гуми на автомобилите и какво ли не. Ама те, пак не искат да си ходят. Е, нещо не ми се връзват нещата.
138
0
 
25
 
! Отговори
До Аз преди 1 година
Някъде четох,че Байдън щял да приеме само 100 000 украински бежанци.Почти толкова са в момента в България.
137
2
 
39
 
! Отговори
Аз преди 1 година
Само питам? Защо за другите бежанци от Сирия, Афганистан и т. н. имаше бежански лагери! А за Украинците луксозни хотели! Всички са хора и всички се нуждаят от подслон! Който иска лукс да си плаща! А хотелиерите бяха алчни и си дадоха хотелите на бежанците, като си мислеха, че държавата ще им плаща, както курортистите! Да, ама не! Прецака ги държавата и сега реват! А БГ народа с какво е виновен , да мизерства! Който не е доволен, да бяга към САЩ, закрилника!
136
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хотелиерите да се обърнат към Русия. Само тя може да ги избави от укрите.
135
1
 
36
 
! Отговори
до 177 преди 1 година
Ако, трябва да бъдем точни, никой не ги гони, а само им се предлага друго място за живеене, което обаче не им харесва. Но тук не сме на почивка, за да имаш претенциите на турист. Нали? Става дума за подслон,покрив, възможност за работа и др. Не е лесно, разбирам, но не разбирам и претенциите, след като и ние в момента не сме цъфнали.
134
0
 
31
 
! Отговори
не разбирам преди 1 година
Защо само у нас се предоставиха хотели за бежанците от Украйна?. В другите страни, дали им приют не е така. Естествено, че няма да искат да отидат по други места, видели добрите условия. Но, това не значи, че и по другите, където искат да ги настанят е лошо. Познавам хора, дали свои жилища на бежанци. Сега пазви тресат, защото няма отърване.Благодарете на доброто с добро, а не с мрънкане и оплаквания за условия.И ние не сме по-добре, но бяхме съпричастни. Тук обаче и държавата ни е виновна!
133
1
 
27
 
! Отговори
До 184 преди 1 година
По време на война печелят производителите на оръжие и банкерите,които осигуряват закупуването му.Всички останали сме губещи!
132
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Украинка плюе по българите.Вижте в ютюб.Днес.бг, има и други сайтове. Там не трият постове.Сбогом!
131
31
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какви бежански лагери, там е мизерия. Трябва да се даде приоритет на бежанците
130
3
 
2
 
! Отговори
179 преди 1 година
Не. Хотелиерите да сключат договори за социални помощници, а страстите временно да им се отнемат. Така държавата ще плаща тока и водата.
129
3
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Има бежански лагери. Там е мястото на всички. И всички, след края на конфликта, да се репатрират. Държавата готви нов пакет за украинците - плащане на работодатели за наемането им на работа, плащане на квартирите им, бавачки за децата им... Това не е състрадание, това е ограбване на българските семейства, на пенсионерите, които едва дишат от галопиращите цени...Украинците да си плащат за войната, която предизвикаха управниците им, а не европейските и българските граждани!
128
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До177.По тази логика си дай апартамента на украинските бежанци а ти се оправяй както можеш.Трябва и една заплата да дариш за Украйна.Това са хора без защита трябва да им помагаш.
127
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Взимайте им хотелите докато е лято
126
42
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това са хора без защита. Не може да се гонят. Ако вие сте на тяхно място