Шофираме бързо: Ако има превенция, ще бъдат ли толкова глобените?

Пропускат се пътни знаци на второкласни и третокласни пътища, смята експерт
31 май 2022 09:15, Петя Славова
110

Около 4 000 шофьори са засечени да управляват МПС с превишена скорост през почивните дни. За различни нарушения на Закона за движение на пътищата са съставените над 120 акта.

"Много притеснително е, че след всяка акция имаме все повече хора, които са с превишена скорост и са наказани. Това означава, че превенцията не работи. Ако има превенция, няма да има толкова много глобени. Това е съществен проблем при правоприлагането в България. Смятаме, че трябва да се работи повече върху превенцията, отколкото да се търси как да се налагат глоби", каза Диана Русинова от Европейския център по транспортни политики в ефира на "България сутрин".

Още по темата

По думите ѝ, на второкласните и третокласните пътища много често се забелязва проблем с пропускането на пътни знаци. Тя добави, че въпреки това, повечето пъти засечените нарушители са по магистрали, където знаците се виждат много добре и е ясно какво е ограничението на скоростта.

"Глобите са помагали до момента, но все някога щяха да спрат. От над 20 години непрекъснато правим акции и глоби, но жертвите и наранените не са намалени толкова много. Трябва да работим повече с превантивния характер - да обучаваме системните нарушители, да ги контролираме и ако се налага, да не ги допускаме до пътя", подчерта Русинова пред Bulgaria ON AIR.

Тя уточни, че шофьорите са склонни да превишават системно скоростта навсякъде, където мястото позволява. Русинова коментира и пристигналата у нас модерна технология от лаборатория от Хърватия за измерване на маркировката на Северната скоростна тангента.

"Резултатите показват, че маркировката спешно трябва да се промени. На Западната скоростна тангента нещата са прилични, но лятото ще трябва и там да се подмени", каза събеседникът.

Русинова информира, че в момента се организира първото обучение с МВР и областни управители на общини относно това как да се разпознават фалшиви пътни знаци и лоши маркировки, както и какви мерки могат да се предприемат и от кого.

"Рискът в момента по пътищата е изключително голям. Това се дължи до голяма степен на липсата на контрола. Трябва да се работи върху цялостното подобряване на средата - по-добър контрол, по-добра маркировка и инфраструктура. Пътищата се намират в много лошо състояние", заключи пътният експерт.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


110
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
0
 
6
 
! Отговори
"Автобусът,... преди 1 година
...пълен с туристи, летеше по надолнището. Шофьорът, стиснал здраво волана, ловко вземаше завоите и изпреварваше колите пред себе си. Туристите, весели и щастливи хора, се възхищаваха на уменията му, някои му ръкопляскаха, други запяха. А шофьорът, съсредоточен в пътя, караше сериозен, сраснал с кормилото и седалката. Само той знаеше, че автобусът няма спирачки..."
32
0
 
2
 
! Отговори
Парашкев преди 1 година
Направете няколко писти за състезания и който е мераклия да ходи там, а на пъта сурови глоби за нарушителите, книжката да се взима за най-малкото, например минаване на червен светофар, което е де факто опит за умишлено убийство.
31
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
а който не шофира? или не шофира бързо? и какво значи 'бързо'? 30 кмч в града е малко
30
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пропускали са се знаци по второстепенни пътища....хаа. С тия цени на бензина, грам кола не минава по тях, а те пропускали са се знаци.
29
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Въпроса не е дали шофираме бързо, а дали шофираме умно. Оня ден един на Ситняково ми излиза от паркинг с 15км/ч на средата на платното без да се замисли, че моята предна броня е почти до неговата задна. Без грам мисъл, съответно аз трябваше да навляза в лявата лента с рязка маневра въпреки че карах с 50км/ч за да не го нацепя в страничната врата. Добре, че нямаше никой от мое ляво! Всякакви ***!
28
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ми работете, кой ви пречи!
27
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Разходете са молко по Европа и вижте как са се справили белите държави. Дори да направим половината от това, което те са направили, пак ще сме много по-добре. Но тук политиците нямат желание нещата да се оправят.
26
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
КАТ е гнездо на корупция. Киро първо оттам трябва да започне. И после цялото МВР. Корупцията е болест на цялото обществото. Не е само по върховете. И не е само защото сме бедни. Има хора, които дори и милиони да печелят, пак ще гледат на нарушават законите и да избагват данъци или да корумпират.
25
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пътища никак нямаме, както се и вижда и пари за ремонти вече няма в тази държава. Хората много добре си карат и са добри шофьори с едно малко изкючение безумни такива които лесно могат да се засекат на камерите (ако някой ги гледа изобщо) и да бъдат спрени след 100м.
24
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен #5 превантивно ще си плащаш и 30, и 60, дано и 100лв за скоба, г-н "аз само за 5мин и съм от село"!
23
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
всички тия превишения са заснети от засада, слагат някакви неадекватни знаци които не се виждат нормално например от 90 на 30км/ч в разстоянието на 10м разбира се камера в храстите и после несъобразена скорост...
22
0
 
4
 
! Отговори
Handel преди 1 година
"По думите ѝ, на второкласните и третокласните пътища много често се забелязва проблем с пропускането на пътни знаци. Тя добави, че въпреки това, повечето пъти засечените нарушители са по магистрали, където знаците се виждат много добре и е ясно какво е ограничението на скоростта." По второкласните и третокласните пътища не са проблем пътните знаци, а това че по малките градчета и села всички се познават или дори са роднини и не им е гот да справт и глобят съседа си или да му вземат книжката
21
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За да има превенция глобите трябва да са такива, че за хората да е проблем да си ги платят. Тоест за всеки различно в зависимост от доходите му. Навсякъде камери които директно да пращат фишове по електронен път и промяна в закона при не плащане - съдия изпълнител!!!
20
8
 
3
 
! Отговори
Чета тук преди 1 година
един писал да станат законите строги и глобите високи и вижте в момента 2 плюса и 3 минуса ? Вие ид'иоти ли сте или пълни лицемери?Изреждате ми тук "хиляди" ***'отии,но като стане за въпрос да ви вземат повече пари ревете като пеленачета/явно защото толкова ви е акъла/,така и не разбрах защо искате да си опазите живота като той явно не ви е нужен щом не искате законът да ви го пази както го пази на Запад с много строги закони,а за жестоко убийство винаги е до живот без замяна, а при вас как е ?
19
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
на магистралката хвърчат с 180 км/ч, но нали знаят че полиция няма. Интересно на запад не е така, защо ли. Скапана държава и това е. Сигурно в Сомалия е по добре.
18
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Цялата работа е тотал. Пътища в лошо състояние, няма маркировки, няма мантинели, неравности. Най често контролират скороста на най-хубавият участък. Ако до Варна спазваш всичко и трябва да пътуваш цял ден. В малките населени места всички се познават и масово карат пияни. Голям процент от мъжете са алкохолици и пият всеки ден, заедно с кат, съответно вижте статистиката по малките пътища. Най малко има жертви на магистралата. И от тия асоцияции нищо не става само глупости мелат да си вземат гранта
17
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
толкова години не могат да прекарат един закон за тези шумотерористи тормозещи цели градове. Години наред вече, стрес, шум, и после защо БГ е изчезваща нация. Пример - при годишен преглед измерват допустимия шум на мотор, кола а през останалото време глоба 10000лв. Проблема е решен но само да има желание. в БГ много искат ама нямат желание.
16
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз превенция викам на събирането на глоби, не само на писането им. Като вземат да си ги плащат, а ако не могат, да чистят около магистралите, ще почнат да се получават нещата. 'Що като минат граница и карат добре, защото за подкуп се лежи, а глобите се събират.
15
1
 
5
 
! Отговори
Сатир преди 1 година
Това мрънкало що получава трибуна?
14
1
 
21
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
на криенето по храстите и измежду паркиралите коли с тринога ли викате превенция ?