Почти милион българи нито работят, нито учат

Преди 5 г. цифрата е била 350 хиляди
6 юни 2022 09:30, Петя Славова
285

Около 900 000 българи нито работят, нито учат, сочи доклад за активиране на неактивното население в България.

"Преди 4-5 г. цифрата беше около 350 000. Губи се една много голяма бройка. Не е ясно какво стои зад тези 50-60% увеличение на безработните. Ясно е, че една голяма част работят дистанционно, някои са по кафенетата, други живеят от мигрантски пари, някои се занимават с крипто", заяви членът на УС на Българската конфедерация по заетостта Георги Първанов в студиото на "България сутрин".

Още по темата
Анализите показват, че процент от тези 900 000 души всъщност работят дистанционно за други страни, което им позволява да държат висок стандарт.

"124 000 българи са заети в аутсорсинг сектора. Това е един от гръбнаците на средния сектор в България, който беше тежко ударен последните 2 години", добави Първанов пред Bulgaria ON AIR.

Той уточни, че Ковид пандемията е оказала голямо влияние върху безработицата. У нас няколкостотин души, за останали без работа през последните 2 г. все още не са се върнали на пазара на труда.

"80 000 българи останаха тук след коронакризата, някои отново търсят предизвикателства в Западна Европа. В момента нуждата на пазара на труда е поне за 200 000 кадри в почти всички сфери", каза още Първанов.

Гостът коментира и вълната на украински бежанци, които не сме успели да интегрираме на пазара на труда. И ни очаква внос на кадри от трети страни.

"Ако не намерим реализация с близки до нас страни като манталитет и география, ни очаква внос от Азия и по-далечни дестинации. В Румъния и Полша все повече са служителите, наети от Непал, Виетнам, Бангладеш. Тази тенденция е неизбежна и у нас. До 2050 г. ще останем 4-5 млн. души, което не е добре за икономиката", прогнозира гостът.

Първанов уточни, че има нулева безработица в София, Пловдив, Казанлък, Пещера, Севлиево, Шумен, което е нездравословно. Огромен е недостигът на кадри в медицинската сфера, в селското стопанство.

"2,5-3 млн. българи се трудят извън страната. 35% от тях декларират, че имат твърдо намерение да се върнат в България. Това ще промени демографията, пазара на труда, икономиката на България", убеден е Първанов.

Той препоръча на фирмите да бъдат по-близо до университетите и потенциалните си бъдещи служители.

"Компании, които имат страхотни услуги и продукти, не полагат усилия да имат страхотен имидж като работодатели. Студентите няма да дойдат сами при тях. В днешно време пазарът на труда е доминиран от търсещи работа, а не от работодатели", коментира още Първанов.

По думите му, ако предвиденият национален регистър, в който да влязат трайно безработните, не бъде публичен, няма да има ефект, защото работодателите няма да знаят какви са свободните кадри.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


285
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
218
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Въртят някакви далавери.
217
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Единственото хубаво нещо на ЕС е че може да живееш и работиш в която държава си поискаш. Мисля да се възползвам от тази възможност и да се махна от блатото България.
216
5
 
6
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 1 година
Е, без заплата кой ти плаща сметките като не работиш?
215
1
 
16
 
! Отговори
Отговор до 220 преди 1 година
До *** 220: Не става дума да съм IT- не не съм. Ама с 1000 лв след приспадане на данъци остават малко над 700 лв. Дай идеа, как с тези пари да платя ток, вода и храна за детето??? Мре ми се вече, да се свършва този ад.
214
3
 
20
 
! Отговори
Що така бе? преди 1 година
абе то и украинските пришълци не работат ама спят на хотел и папкат безплатно,че са вече и здравно осигурени за твоя сметка,ти който току що прочете написаното.Ако те боли зъб,искат ти пари за лечението.Ако си украинец,безплатно е.
213
3
 
17
 
! Отговори
Отговор до Почти мил преди 1 година
"В момента нуждата на пазара на труда е поне за 200 000 кадри в почти всички сфери"-къде г-н Първанов, аз от 4 мес. съм безработна, с висше образование и два западни езика? Лъже безпардонно - само изказванията му: "Първанов уточни, че има нулева безработица в София"- или той не е на себе си или аз съм от Луната. "В днешно време пазарът на труда е доминиран от търсещи работа, а не от работодатели"-ало, за какво говорим, аз ли съм луда или ти си проветряваш устата? Статистика има- ама колко вярна?
212
4
 
17
 
! Отговори
Георги преди 1 година
Браво на тях !Ако можех, и аз така щях да правя .Защо да работя!?!Работещите хранят една голяма част неработещи и хрантутници.
211
1
 
14
 
! Отговори
рубладжия преди 1 година
и броят им ще расте, защото не от всеки става ИТ ! а за 1000лв 8 часа никой не иска да работи като вързано куче.
210
7
 
13
 
! Отговори
Споделям преди 1 година
През лошия социализъм на последната страница от документа за самоличност на всеки имаше печат от предприятието където работи. Като те спре полиция гледа имаш ли печат т.е. работиш ли или се шляеш. Ако нямаш печат ти намираха работно място още на другия ден. Затова много днешни търтеи - политици реват с пълно гърло срещу онова време. Тогава не ги оставяха да си развяват байрака. И побийваха малко в МВР -то и вкарваха много заблудени овчици в пътя.Ама минало заминало сега крадат не работят .
209
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
това си сигурно "интегрираните"
208
6
 
12
 
! Отговори
Антоанета преди 1 година
България последните 20 години работеше като руски клозет. Много хубаво беше за около 5-10 човека но всички останали мигрираха към Германия или САЩ.
207
4
 
17
 
! Отговори
Захарова преди 1 година
Най-работните и най-умните бягат от България. Познайте защо. На Калотина да сложат надпис: Република България - Надежда всяка тука оставете!
206
1
 
27
 
! Отговори
Винету преди 1 година
има недостиг на бели роби. черни не се търсят защото те не искат да работят.
205
1
 
22
 
! Отговори
Начко преди 1 година
какъв недостиг на кадри като няма икономика? основната индустрия в България е самозадоволяването.
204
1
 
16
 
! Отговори
Киров преди 1 година
реално не си струва да се работи в България. 50% от заплатата е за данъци за да може да се спонсорират безработните роми. корнелия нинова иска да накара българите да работят насила като ги бие с камшик.
203
1
 
13
 
! Отговори
Пешо преди 1 година
защо да учат като българските университети са корумпирани и раздават дипломи на килограм? нищо няма да научат в българските университети.
202
2
 
8
 
! Отговори
Спорттото преди 1 година
Който не работи , ПИЧЕЛИ !!!
201
1
 
16
 
! Отговори
Преди да дойде преди 1 година
пандемията една сподели, че бг работодател й предлагаше работа за 800 лева, когато е видяла договора - заплатата беше за 500 лева месечно! Отиди и работи после...
200
4
 
6
 
! Отговори
Щото българите са преди 1 година
много " умни" и " работливи", защо стоките и продукцията по магазините са вносни?!
199
2
 
13
 
! Отговори
Да не говорим, че преди 1 година
"колегите" гледат по всякакъв начин да отстранят кадърен работник. Кадърните и работливи работници не биват зачитани нито от "шефовете", нито от техните колеги, у-та-й-ката, във всяка една нормална работа се прави на " работлива " за сметка на труда на кадърните работници