Стартира проект "Солидарност" в подкрепа на украинските бежанци

Безвъзмездната финансова помощ е в размер на 46 594 860 лева
6 юни 2022 10:51, Петя Славова
98
Стартира проект "Солидарност" в подкрепа на украинските бежанци
Снимка: БГНЕС

Агенцията по заетостта стартира от днес изпълнението на проект "Солидарност", финансиран по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" 2014-2020. Това съобщиха от пресцентъра на Агенцията по заетостта.

Чрез проекта ще бъде оказана навременна подкрепа за бърза трудова интеграция на разселени лица от Украйна с осигурен достъп до пазара на труда, пристигнали в България след 24 февруари, уточняват от агенцията.

Още по темата
Безвъзмездната финансова помощ по проекта е в размер на 46 594 860 лева. Украинските граждани ще имат възможност за получаване на психологическа подкрепа, професионално ориентиране, трудово консултиране и мотивиране за започване на работа; включване в субсидирана заетост на пълно или непълно работно време на база минимална работна заплата за период до 3 месеца; получаване на подкрепа на работното място посредством осигурен от работодателя ментор; получаване на интеграционна добавка, включваща разходи за наем, режийни разходи и интернет в размер на 356 лв. на месец за период до три месеца.

От Агенцията по заетостта уточняват, че за да се възползват от тези услуги, украинските граждани следва да се регистрират в Дирекции „Бюро по труда”, които са разположени на територията на цялата страна, и там да подават заявленията си.

Работодателите, желаещи да се включат в проект "Солидарност" и да наемат хора от целевата група, ще могат да подават заявление за включване в проекта само чрез електронна платформа.

В периода на субсидираната заетост те ще получават средства за възнаграждения на наетите украинци в размер на минималната работна заплата (710 лв.) и дължимите осигуровки за сметка на работодателите, както и стимули, покриващи разходите за всички дължими вноски за сметка на работодателя, съгласно изискванията на Кодекса на труда и Кодекса за социално осигуряване – за останалите на работа хора след периода на субсидирана заетост, изчислени върху установената за страната минимална работна заплата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


98
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Искам и проект, който да накара българите да мислят за последствията от техните постъпки! Някак си е нормално да не спазват правилата в бг. Всички мислят , че някой им е длъжен, а те нямат никакви задължения. Ти не си длъжен да си изхвърляш боклyка в кофата за ***, а от балкона , пък някой е длъжен да ни изчисти! От нас зависи да ни е чисто, подредено и да уважаваме останалите хора, така както и вие искате да ви уважават!
57
0
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И аз имам идея- да направим проект " българинът е човек" и да се занимаваме с това да подобрим живота на българите ( не на тези по документ, българи) ! Имаме нужда от повече прилични старчески домове, лудници - има доста луди , който няма кой да се грижи за тях и те си се разхождат свободно...тук ..там..правят престъпления и после ги пускат...инвалидите са много също, но никой не знае, защото не могат да излизат от вкъщи- няма условия! И още много такива....Искам такъв проект
56
0
 
52
 
! Отговори
Бачи Кико преди 2 години
Приятели.... Настана Време Разделно!!!! кирЕ ни въвлече във война, която не ни касае, вследствие газ,петрол и ток а с тях и цените на всичко отидоха в небесата, в същия момент тоя капппут плаща хотелите на укрите с наши пари... С 10лв в магазина в магазина си купуваш хляб,евтини кренвирши и майонеза колкото да изкараш деня на сандвичи.Време Разделно казах- или кирЕ или Ние!!! Щото ако не го изггоним тоя ше ни затрие.
55
2
 
44
 
! Отговори
ИНФО преди 2 години
Марионетното ни правителство дава по 70 лева джобни всеки ден на украинските бежанци.И това се крие от обществото.По морето укрите масово плячкосват хранителните магазини като ядат и пият от рафтовете и след това спокойно си излизат.
54
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Товарете ги на селска тия нагляри и директни за Киев. Там война няма.
53
0
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Никаква солидарност няма да има. Стига вече другари дайте да дадем! Като искат солидарност защо се замразява минималната работна заплата? До кога ще търпим? Депутатите като искат солидарност да се откажат от заплатите и да помагат на украинците. Аз за тези една стотинка не давам. Дошли тука като mърmеи. Нито ще бачкат, нито ще учат. Само за курорта са дошли.
52
0
 
45
 
! Отговори
нормален българиян преди 2 години
Солидарност ??? А защо да плащаме сметките за Байдъновото велико тъпоумие и нашите "кукли на конци" ? ...товарете ги на влаковете с еднопосочен билет за Киев....да си "чуват" клоуна Зеленски...
51
28
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не е лоша програмата. Колкото по бързо започнат работа, толкова по добре. Само не знам защо не са включени изучаване на български език.
50
1
 
31
 
! Отговори
Ники преди 2 години
От днес - 43.00 лева,с платени здравни и медицински осигуровки!ЧЕСТИТО!
49
0
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Стига с тия бежанци, българските пенсионери отдавана са бежанци в собствената си държава, но за тях остават само огризките.
48
1
 
39
 
! Отговори
А кога ще преди 2 години
стартира проект "Да спасим България от алчни и Продажни ***"....
47
0
 
45
 
! Отговори
доообре преди 2 години
Ха-ха-хааааа........бежанци ли?!Това са ЕКСКУРЗИАНТИ......
46
0
 
45
 
! Отговори
ИТ Специалист преди 2 години
Значи, директно заявявам, че видя ли такова CV, директно в кофата. Има достатъчно работа в чистотата и строителството, а и улиците ни са достатъчно мръсни и неподдържани.
45
0
 
38
 
! Отговори
Няма преди 2 години
ли някой лицемерен лъжец да излезе и да каже, че парите ги давала Европа?
44
19
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това не е предназначено за украинците, а отново схеми за работодателите, да им работят без пари. С хотелите бе същото- 40 лева на човек за ден, извън сезона.Сега ще си наемат украинци по тази програма, ще им плащат някакви смешни пари + 710 от програмата.
43
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
През 2021 бяха подпомогнати 500 деца на сума 921 000 лв. / Безвъзмездната финансова помощ по проекта е в размер на 46 594 860 лева. Украинските граждани ще имат възможност за получаване на психологическа подкрепа, професионално ориентиране, трудово консултиране и мотивиране за започване на работаНЕ СЪМ ГОРД, ЧЕ СЪМ БЪЛГАРИН!
42
20
 
5
 
! Отговори
Бъдете Благодарни преди 2 години
ако Украинците не се Биеха с Путин, то Вас щяха да ви Пратят срещу Русия, ЕвроАтлантическите си Партньори! Разбира се, и това ще стане, след като Последният Украинец свърши и Украйна - Падне, което е неизбежна - тогава Новата Буферна Пушечна Зона - ще сте Вие!!
41
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не зная дали осъзнавате, че парите ще влязат в българските работодатели, а те знаят как да ги усвоят. Ще намажат пак големите хотелиери по морето! Иначе който иска да работи е добре дошъл
40
0
 
26
 
! Отговори
Малко е преди 2 години
бе не ви ли е Срам, да НЕ се Грижите Подобава за ВИП Гостите си!
39
0
 
30
 
! Отговори
Пенсионер Трудил се преди 2 години
43 години Строейки България - при новите цени вече и 1 бучка Бяло Саламурено Сирене не на Месец, не мога да си Позволя!