Стартира проект "Солидарност" в подкрепа на украинските бежанци

Безвъзмездната финансова помощ е в размер на 46 594 860 лева
6 юни 2022 10:51, Петя Славова
98
Стартира проект "Солидарност" в подкрепа на украинските бежанци
Снимка: БГНЕС

Агенцията по заетостта стартира от днес изпълнението на проект "Солидарност", финансиран по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" 2014-2020. Това съобщиха от пресцентъра на Агенцията по заетостта.

Чрез проекта ще бъде оказана навременна подкрепа за бърза трудова интеграция на разселени лица от Украйна с осигурен достъп до пазара на труда, пристигнали в България след 24 февруари, уточняват от агенцията.

Още по темата
Безвъзмездната финансова помощ по проекта е в размер на 46 594 860 лева. Украинските граждани ще имат възможност за получаване на психологическа подкрепа, професионално ориентиране, трудово консултиране и мотивиране за започване на работа; включване в субсидирана заетост на пълно или непълно работно време на база минимална работна заплата за период до 3 месеца; получаване на подкрепа на работното място посредством осигурен от работодателя ментор; получаване на интеграционна добавка, включваща разходи за наем, режийни разходи и интернет в размер на 356 лв. на месец за период до три месеца.

От Агенцията по заетостта уточняват, че за да се възползват от тези услуги, украинските граждани следва да се регистрират в Дирекции „Бюро по труда”, които са разположени на територията на цялата страна, и там да подават заявленията си.

Работодателите, желаещи да се включат в проект "Солидарност" и да наемат хора от целевата група, ще могат да подават заявление за включване в проекта само чрез електронна платформа.

В периода на субсидираната заетост те ще получават средства за възнаграждения на наетите украинци в размер на минималната работна заплата (710 лв.) и дължимите осигуровки за сметка на работодателите, както и стимули, покриващи разходите за всички дължими вноски за сметка на работодателя, съгласно изискванията на Кодекса на труда и Кодекса за социално осигуряване – за останалите на работа хора след периода на субсидирана заетост, изчислени върху установената за страната минимална работна заплата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


98
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
0
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Според вас докога българския народ ще издържи, преди да удари тотален колапс?
37
1
 
39
 
! Отговори
bbb преди 2 години
Кога Агенцията по заетостта ще стартира подобен пакет за българите, оказвасе, че 1 млн. българи нито учат, нито работят! Безвъзмездна помощ няма, все някой, някъде е изработил тези пари, които сега ще се изхарчат за бежанците, така добре обгрижвани от нас.
36
0
 
25
 
! Отговори
Р0ботещите Р0бе преди 2 години
какво Коментирате, айде Удрайте Поредният Бустер, 5-та Игла, Правете ПСР теста, Налузвайте Маската и на Тръстиката - Плантация България, има нужда от Заработените от Вас пари!
35
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Повече е от 710.Наемите са доста скъпи.500 лв е за мазе.
34
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Горките...добре че имат интернет.Без интернет не знам как ще живеят.
33
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Наема да кажем ще е 500+ лв. на месец,отделно по 356 лв. на ръка,отделно пари за режийни разходи(ток,вода,парно)...Докараха го пак над 1000 лв.Къде да кандидаствам за бежанец и да се отказвам от българско гражданство?
32
0
 
32
 
! Отговори
Нет Рубля, Нет Газь преди 2 години
Търпението на Българите е Наистина е БезГранично, а Айнщайн каза, че само 1 нещо е безгранично и не е вселената!!
31
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ох искам и на мен някой да ми плаща интернета, пък и наема ама няма. Все пак съм Българин в България и тук са никой
30
0
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Украйнците ги настаниха на хотели 2 Пампорово и Боровец. Марш на работа БГ роби, трябва да изкарвате парички за ЕС после да ги раздава за почивчици на Урките.
29
1
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да си събличаме дрехите и да си подаряваме апартаментите на украинците! От война бягат все пак! А ние изобщо не сме си важни! Хахахахха, каква пародия е този евроГ-е-йски съюз.
28
0
 
35
 
! Отговори
Следя преди 2 години
Взела съм си пуканки и сядам пред телевизора да видя как ще излязат от черноморските, планинските и спа курортите и ще идат на работа.
27
0
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Поучаване на интеграционна добавка, включваща разходи за наем, режийни разходи и интернет в размер на 356 лв. на месец за период до три месеца.".Ще им плащаме наема,тока и забележете...ИНТЕРНЕТА!!!
26
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Юли месец ще го изкарам в Бургас и с чиста съвест заявявам, че ако някой украинец или дори жена му мо изнаглее ше го смачкам от боой без да ми мигне окото. Деца до 12г. ще минат метър, но пубертеттите също са в рисковата зона. Хич не ми пука и даже няма да ми е гузно после. Дано са се изнесли и не се стига дотам, щото ми дойде до гуша и някой ше го отнесе - заслужено!!!!
25
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гледайте в туб-а как цели складове с храна, дрехи и детски колички са оставени на произвола. Каква помощ, какви 5лв. Хора събудете се, наливате вода в бездънна каца.
24
0
 
35
 
! Отговори
ЕДИ КОЙСИ преди 2 години
БОЛЕН ЗДРАВ НОСИ
23
0
 
37
 
! Отговори
пенсионер-ветеран преди 2 години
цял живот, гоним 80-десетака, пари даром никой не ми е давал!
22
0
 
42
 
! Отговори
Да видим преди 2 години
Мисля, че след лудите изпълнения по хотелите и почивните бази, малцина работодатели ще посмеят да си вземат такава беля на главата.
21
20
 
3
 
! Отговори
Добре де, преди 2 години
А вие какво предпочитате? Ислямски манали които се пялат собствените си лагери и изн*силват български момичета по улиците на София? Защо украинските бежанци в Полша, Словакия и Унгария са 99.9% майки с малки деца, които наистина бягат от войната, кротки са и не правят зулуми и не се оплакват от лоши условия, ами в само *** и Германистан идват с луксозни коли, искат да се отнасят като с кралски особи с тях, а жените се държат като евтини парцали с капризи?
20
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз съм за, но ако откаже работа вън от хотели от помощи. Нека си ги изработят и да видят солидарните бг работодатели
19
0
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ай стига с тия бежанци бе. Държат се сякаш вие сте им роби,не спазват закони. Да си отиват в Украйна, там по убаво.