Стартира проект "Солидарност" в подкрепа на украинските бежанци

Безвъзмездната финансова помощ е в размер на 46 594 860 лева
6 юни 2022 10:51, Петя Славова
98
Стартира проект "Солидарност" в подкрепа на украинските бежанци
Снимка: БГНЕС

Агенцията по заетостта стартира от днес изпълнението на проект "Солидарност", финансиран по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" 2014-2020. Това съобщиха от пресцентъра на Агенцията по заетостта.

Чрез проекта ще бъде оказана навременна подкрепа за бърза трудова интеграция на разселени лица от Украйна с осигурен достъп до пазара на труда, пристигнали в България след 24 февруари, уточняват от агенцията.

Още по темата
Безвъзмездната финансова помощ по проекта е в размер на 46 594 860 лева. Украинските граждани ще имат възможност за получаване на психологическа подкрепа, професионално ориентиране, трудово консултиране и мотивиране за започване на работа; включване в субсидирана заетост на пълно или непълно работно време на база минимална работна заплата за период до 3 месеца; получаване на подкрепа на работното място посредством осигурен от работодателя ментор; получаване на интеграционна добавка, включваща разходи за наем, режийни разходи и интернет в размер на 356 лв. на месец за период до три месеца.

От Агенцията по заетостта уточняват, че за да се възползват от тези услуги, украинските граждани следва да се регистрират в Дирекции „Бюро по труда”, които са разположени на територията на цялата страна, и там да подават заявленията си.

Работодателите, желаещи да се включат в проект "Солидарност" и да наемат хора от целевата група, ще могат да подават заявление за включване в проекта само чрез електронна платформа.

В периода на субсидираната заетост те ще получават средства за възнаграждения на наетите украинци в размер на минималната работна заплата (710 лв.) и дължимите осигуровки за сметка на работодателите, както и стимули, покриващи разходите за всички дължими вноски за сметка на работодателя, съгласно изискванията на Кодекса на труда и Кодекса за социално осигуряване – за останалите на работа хора след периода на субсидирана заетост, изчислени върху установената за страната минимална работна заплата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


98
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Някои направиха добри пари от войната и бежанците
17
0
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Българските пенсионери ще издържат украинските мутро-фашисти.Като истински евроатлантици българските пенсионери трябва да се откажат от пенсиите и да умрат, за да има за украинците. Всеки пенсионер, който до месец е още жив, е предател на идеите на евроатлантизма и враг на цивилизационния ни избор.
16
0
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз съм категорично против, богатите украински мутри да се разпищолват на земята ни и на всичко отгоре да им плащаме пари, измъкнати от сиромашката хапка на българина!
15
0
 
43
 
! Отговори
Вуйчо Ваньо преди 1 година
Нека солидарно да им дадем по една мотика и да ги пратим да копат на полето, или пък метла поне да чистят улиците... Горките те - в Паничище нямало магазини и катерушки за децата... Каква потресаваща НАГгЛОСТ!!! Платена с нашите пари от кирЕ и сие.С ка ммъни да го целят и с курршум да го поздравят дано.
14
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Средната заплата в Украйна е 400 лева преди войната е как ще се връщат като тук за да си бъркат в носа по цял ден им дават по 1200
13
0
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кога тая държава ще се погрижи за майките и бащите си така. На тия им слагат всичко за без пари и пак се оплакват. Даже правят митинги и имат претенции. ТОВА НЕ Е НОРМАЛНО. И Путин не е виновен за вашето слагачество. Това ли ви е демокрацията. После викайте на черното бяло
12
0
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не е ли срамно, че продължаваме да подпомагаме едни хрантутници с нашите данъци, докато огромен процент от БЪЛГАРИТЕ нямат пари и страдат?
11
1
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Война се води само на 1/24 от огромната територия на Украйна. Интересно защо не ги приютят сънародниците в Родината им, а са тръгнали из Европа. Това са си 100% икономически емигранти. Да не забравяме все пак, е в Украйна средната заплата е около 300 евро.
10
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На укро-мутро-фашистите с S-класите и с Х7-ците ГаNю ГаNев дава по 1240 лв на месец, а на майките си и бащите си, бъхтели цял живот - по 70 лв веднъж в годината да си купят агнешко кокалче за Великден. Ако бяха Окраинци - всеки ден щеше да им е Великден
9
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Украинците не бягат от руснаците а от мизерията и режима на фашистите в Киев. Руснаците само им предоставят възможност да го направят.
8
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Работя като шофьор в градския транспорт.За април чисто взех 1120лв.Платил съм осигуровки и данъци на държавата.Платих наем и битови сметки 720лв.С останалите 400 трябва да преживявям с по 13.33лв на ден.Сериозно се замислям да се оженя за бежанка от Украйна
7
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Български пенсионер с последните си пари си купи билет за Румъния и веднага се върна в България, като се представи за украински бежанец . Веднага го настаниха в добре отоплено жилище с вода, баня и тоалетна, хранеха го по три пъти на ден , дадоха му дневни три пъти по-високи от пенсията му и безплатни лекарства . Само дето по три пъти на ден трябваше да крещи слава украину! ?
6
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всеки свестен българин трябва да приюти в къщата си по една украинска майка с две деца, но при условие че има басейн, джакузи, сауна, фитнес зала
5
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Украинска бежанка по монокини на плажа в Слънчев бряг разказва за ужасите на войната в Украйна.
4
27
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Българи и солидарност?
3
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
'В периода на субсидираната заетост те ще получават средства за възнаграждения на наетите украинци в размер на минималната работна заплата (710 лв.) и дължимите осигуровки за сметка на работодателите' ---- ваййййй, а аз като бях 2016 в общината и получавах 450 лв чисто без осигурвките които бяха 150 лв що тогава не ми се плащаха и те?
2
0
 
32
 
! Отговори
Димов преди 1 година
Дали тези помощи не ни идват малко в повече вече?!? Виждаме как си живеят, колко са нагли някои от тях, и с какъв автомобилен парк са! Да продават колите и да се подпомагат взаимно. С уважение към мъката, която ги сполетя!
1
0
 
31
 
! Отговори
БАНко преди 1 година
ЦЯЛА ЕВРОПА ГИ ГОНИ С ИЗРАЗА ,, ВИДЯХМЕ КОГО ПОДСЛОНИХМЕ " !!!