В очакване на стратегия: Свободното къмпингуване ще е без глоби това лято

България има страхотен потенциал за този тип туризъм
9 юни 2022 21:50, Анисия Иванова
8
В очакване на стратегия: Свободното къмпингуване ще е без глоби това лято
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Правителството е започнало да изготвя Национална стратегия за къмпиране в България, но работата по нея ще бъде забавена, тъй като отговорното за нея Министерство на туризма в момента се занимава с украинските бежанци от войната. Към момента няма законодателство за глобяване на свободно къмпингуващи, стига те да не навлизат в забранени зони, резервати и чужди имоти. Това каза адв. Дончо Бораджиев от сдружение "Да запазим Корал" в ефира на предаването "Бизнес старт" с водеща Роселина Петкова.

"В момента няма нови неща като регламентация - миналата година успяхме да спрем тези, които искаха да го забранят изцяло - точно в обратната посока трябва да бъдат усилията на държавата... Както през последните 60 - 70 години къмпингарите ще могат да летуват където искат, стига да не нарушават законите".

В Европа има различни модели за къмпингуването - от страни с пълна забрана, но с голям брой и разнообразни къмпинги, до места като Швеция, която най-много наподобява ситуацията в България, с пълен свободен достъп, каза Бораджиев.

"Имаме уникална природа и туристически навици, добра система от планински пътеки и хижи, прекрасна природа и водоеми. С тези уникални дадености заслужаваме национална стратегия, която да обхване тези неща."

Подобна стратегия трябва да отговори например на въпроса с категоризацията на къмпингите, която да премахне "архаичните изисквания към къмпингите, които правят почти невъзможно нормалното инвестиране", каза Бораджиев.

Според него общини и частни собственици могат да привличат туристи с минимални първоначални инвестиции за окосяване и обезпаразитяване на обозначените площи, тъй като този тип туристи обикновено са добре подготвени, за да бъдат независими от комунални услуги.

"Това е бъдещето и един от начините, по който местните хора могат да изкарват пари от собствения си имот, а не да се превръщат в придворен персонал на хотелиери."

В момента има над 40% ръст на продажбите на къмпинг оборудване и на производството на кемпери и каравани в Европа, а по данни на "Евростат" средностатистическият къмпингар оставя по 50 евро дневно в местните магазини и заведения, каза Бораджиев.

"Тези хора няма да дойдат на all-inclusive, а само ако имаме нужната къмпинг инфраструктура... България има страхотен потенциал да предложи нещо ново на досегашните туристи, но и да доведе огромен брой нови."

Кои са добрите европейски модели и какво трябва да знае всеки начинаещ къмпингар може да гледате във видеото  на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тези ще си заслужат ли заплатите, заети били с кафета и цигари,
7
2
 
9
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 1 година
Къмпингуване, ваканцуване, къмпингари, ваканцинари. Джурналя, вие нормални ли сте?
6
5
 
8
 
! Отговори
Черноморски любител преди 1 година
този тип туристи обикновено са добре подготвени, за да бъдат независими от комунални услуги - да, идват с тоалетната хартия и салфетки. Това не са туристи, а производители на фекалии.
5
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пецата и приятели чакат да олабняъ жилата по палатките. Дъто ви да е яко.
4
3
 
3
 
! Отговори
Бат Ганчо преди 1 година
А съм ва фанал из храстите в палатка , а съм въ изпозаплющял на сухо да *** помните цял живот да *** споменавате .
3
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
България има много да предложи... Един британски къмпингар опита като му разхлабиха болтовeте на джантите мутритe да го убедят да им продаде парцела, който закупил по-рано. Едвам го сглобили лекарите, загубил обоняние и вкус, но успял да си продаде парцела на печалба..." Спечелил", но загубил здравето си... Много има да предложи територията на мутристан.
2
5
 
10
 
! Отговори
Онзи преди 1 година
В ушите на чалгара, къмпингар, звучи като заболяване.
1
3
 
7
 
! Отговори
Тошко преди 1 година
Докъде изпадна БГ мафията само? Да не може да си отдаде хотелите строени със парите от Приватизацията,и да разчита на капанчета,сергии и махленските супермаркети.Скоро ще започнат и рекламни брошури от врата на врата да разнасят,само и само да отиде някой на тяхното а не в чужбина.