С инфлацията, търговци ни удрят в количеството за сметка на качеството

С 200 лв. на месец се е увеличил необходимия месечен доход
5 авг 2022 09:28, Петя Славова
41
С инфлацията, търговци ни удрят в количеството за сметка на качеството
Снимка: БГНЕС

Цените на стоки и услуги в страната растат непрекъснато. Доклад на КНСБ показва, че с 200 лева на месец се е увеличил необходимият месечен доход за издръжка на живот в последните 6 месеца спрямо миналата година. Знаем, че причина за това е инфлацията, която наблюдаваме по цял свят, но напоследък у нас се използва и терминът шрингфлация.

"Това е опит на търговците да прикрият качването на цените. Знаем, че ако отидем пред щанда в магазина и нещо, което купуваме редовно струва 1 лв, ако търговецът повиши цената - ние веднага ще забележим, защото купуваме това всеки ден, обаче ако той намали количеството, запазвайки цената от 1 лв., най-вероятно 80% от хората няма да забележат. Това го видяхме преди много години. Спомням си, че една кофичка кисело мляко винаги беше 500 гр., в даден момент се появиха 450 гр., 400 гр.. Правим компромис с качеството, но това е от години", каза Богомил Николов от Асоциация "Активни потребители" в студиото на "България сутрин".

Според него всичко зависи от опаковките, защото те са трудни за промяна.

Още по темата

"Ако вие продавате вино и в цял свят установената практика е да бъдат от 700 мл., и ако отидете в стъкларския склад и си поръчате от 600 мл., най-вероятно ще ви поискат голяма цена за тези бутилки. Така че там не виждаме никаква промяна. Но ако продавате нещо в пакетче - тогава става много лесно", поясни Николов в ефира на Bulgaria ON AIR.

И призна, че недоволството на потребителите е главно заради поскъпването на храните там, където няма шрингфлация.

"Тази инфлация е донесена, ние с нищо не сме я предизвикали. Но е хубаво, че започнаха да се прилагат мерки за ограничаване на инфлацията. Зависи и от развитието на войната, защото знаем, че заради нея горивата поскъпнаха, това се пренася по веригата. За нас е важно да има наваксване на доходите, особено за социалните групи", подчерта Николов.

Попитан от какво най-често пести българинът заради високите цени, той отговори: "От енергия. Сега е топло и този въпрос не е на дневен ред, но много бързо ще дойде зимата. И другият голям резерв е точно при храните. Има изследвания, които показват, че ние изхвърляме 1/3 от храната."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
1
 
6
 
! Отговори
Удрящ търговец преди 1 година
Ама чакайте бе, станете търговци! Кой ви е забранил? Ставате търговци, печелите колосални суми, за 6 месеца ще си купите джип, а за година ще сте милионери. Иидиоти.
30
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Можеш да запазиш количеството за сметка на качеството или да запазиш качеството за сметка на количеството. "Удрянето в количеството за сметка на качеството", какъвто и да е бил първоначалният замисъл на автора, отговаря на реалността - и количеството е по-малко, и качеството е по-ниско.
29
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сапунът Дав беше 100 грама,.сега е 90.
28
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Лидл, мечтата на бедняка!
27
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Леле, тук някой сериозно ли говори за лидл като еталон за качествени стоки? Няма такива ментета и копия на нормалните стоки! Носил бил вуйчото сирене в лаборатория в Австрия... Май си носил на Мехмед чергите до джамията в Австрия.
26
3
 
6
 
! Отговори
Do 31 преди 1 година
До До 30, влизаш в Лидл къде да е в Европа и веднага осъзнаваш, че си заобиколен от хора в най-ниския слой на обществото. Не харесвам "качеството" на продуктите им! Някои са си отявлено отвратителни.
25
3
 
10
 
! Отговори
до 31 преди 1 година
Нищо вярно. Лидл е голяма верига, поддържаща отлично качество. Лично съм носил редица сирена за тест в лаборатория в Австрия (у нас няма такава). На Лидл продуктите са топ качество. 16-месечен пармезан разкошен, бяло сирене чудесно, масло- 82% идеално. Няма да продължавам, няма смисъл. А, повярвай ми, нямаш пари да си купуваш гурме пармезан и хамон иберико за 400 евро/кг.. Аз, обаче, имам. Ама не го правя- няма смисъл, след като мога да купя нещо с близко качество на 10 пъти по-ниска цена.
24
7
 
4
 
! Отговори
До 30 преди 1 година
Не ходя. Лидъл е долнопробен магазин. В Германия го водят като магазин за бедни с нискокачествени стоки. В България вече го водят като магазина на маскираните. Кой нормален ще влезе вътре?
23
6
 
6
 
! Отговори
До 26 преди 1 година
Аз проблеми нямам. Лидъл обаче имат- мръсно, скъпо, разхвърляно, некачествено. За ковиднатегачеството им не ми се говори вече
22
1
 
6
 
! Отговори
до 25 преди 1 година
От моя випуск не познавам и един успял тройкаджия. Има средна класа от тези с добър успех, много добър успех и отличен успех (разбирай заплата в рейнджа от 2к до 10к). Доста синове на заможни родители са пълен провал. Дъщери на заможни родители са добре.
21
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вицът, че зубрачите живеят добре, отдавна не е актуален. Всички успешни хора са били тройкаджии в училище.
20
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ненормална държава. После се чудят защо младите бягаме в чужбина...
19
5
 
7
 
! Отговори
До 20 преди 1 година
Не, благодаря. Прекалено умен съм за служител на Лидъл. Този магазин ме от.в ращава.
18
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Имаше починал човек пред "лоялния" данъкоплатец Куфланд по време на борбата за олио. Едни от първите, които спекулираха по най- бързия начин с цените. Точно големите немски вериги лъжат с цените и определят тенденцията на ценообразуване.
17
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 15, повече от 10 години си купуваме брашно и си печем домашен хляб. Не е трудно :) Малко усилие и качеството на живот се покачва неимоверно. Домашно приготвената храна няма равна с която и да е друга. Оссвен ресторант с 3 Мишлен звезди разбира се :)
16
2
 
5
 
! Отговори
Albi преди 1 година
Как става така, че някой козметични продукти, шампоани и подобни в една верига лева, същия продукт в друга вврига 4 или 5?Не знам как се образуват тези цени, но май всеки се възползва от ситуацията, нормално, но някои прекаляват. За много продукти е така.
15
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тук ако има основание за 10% поскъпване те го вдигат с 30%.Възползват се.Спекуланти!
14
5
 
7
 
! Отговори
До 11 преди 1 година
Защото: 1. Не ме пускат вътре без маска. 2.За тях е по- важно да рекламират ковидистерия, от колкото клиента да остане доволен - "Вкъществувай с Лидъл"..о.т.в.р.а.т. 3.Мухите кацат по баничките. 4. Не ме интересуват заплатите там. Аз съм клиент, а не служител на лидъл.
13
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Положението с качеството на масовия хляб е вече повече от гавра с потребителите. Върнете старите стандарти на човешкия хляб. Аман от алчни печалбари и далавераджии.
12
2
 
4
 
! Отговори
Albi преди 1 година
От къде е донесена тази инфлация? От космоса ли? То и на запад поскъпват нещата, но като тук няма. Всеки може да влезе в сайт на западна верига и да провери цените.скок има но не с 50-100%.Това е за храните, а за дрехи сега парцалите са на голяма разпродажба. В пицата където работих за 3 години не видях да се увеличават цените.