Започна обезопасяването на покрива на монумент Бузлуджа

Дървените дъски са прогнили и в насипно състояние
74
Започна обезопасяването на покрива на монумент Бузлуджа
Снимка: Фондация "Проект Бузлуджа"

Почистването на отломките от покрива на паметника Бузлуджа е първата и неотменна мярка, за да се обезопаси сградата. Това ще позволи безопасното провеждане на бъдещи дейности по опазване, както и осигуряването на достъп за посетители.

Причината за състоянието на покрива е демонтирането на медната ламарина от него през 90-те години.

Незащитени, след три десетилетия, дървените дъски са прогнили и в насипно състояние, стъклената вата се разпрашава, а профилираната ламарина е силно корозирала и нестабилна. При силен вятър има реален риск за живота и здравето на хилядите хора, които посещават монумента отвън всяка седмица.

Настоящата задача е отстраняването на тези опасни отломки. За щастие, металната носеща конструкция е все още в добро състояние и ще бъде запазена. След почистването ще е възможно подробното проучване на покривната конструкция, проектирането и изпълнението на ново покривно покритие в следващ етап.

Обезопасяването на покрива се извършва от екип от професионални алпинисти. Дейностите се провеждат в рамките на проекта „Обезопасяване и осигуряване на временен посетителски достъп на монумент Бузлуджа“, финансиран от Министерство на културата и реализиран от Областна администрация Стара Загора в партньорство с фондация „Проект Бузлуджа“ и Община Казанлък.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още по темата: Бузлуджаремонт
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
69
6
 
5
 
! Отговори
господин петров преди 1 година
Никога няма да се "оправим", при нас т.нар. преход ще продължи може би над сто години. Другите държави събарят разни съветски паметници, ние ги ремонтираме.
68
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хиляди хира го посещавали всяка седмица?!Видно от години е ,че интереса е голям и какво сега излиза,че нито едно правителство не се погрижи за това място и не сложи една такса за да се поддържа и почиства и да ина някаква печалба.Ей тва сме ние-всичко тъне в разруха,само мафиотите си гледат тяхното и печелят на наш гръб и пак ще питам -къде е държавата ?
67
4
 
3
 
! Отговори
емигрант преди 1 година
Хайде бе ко'м'ундури, много се забавихте в ремонта, кога ще излитате към небитието ?
66
2
 
7
 
! Отговори
П.К. преди 1 година
Всяко нещо се поддържа, укрепва, ремонтира, възстановява КОГАТО МУ Е ВРЕМЕТО. И ПО-ТОЧНО, ТЕЗИ ДЕЙНОСТИ ЗАПОЧВАТ ВЕДНАГА СЛЕД ПОСТРОЯВАНЕТО. Когато се оставят на произвола, било то машини, огради, постройки, ЕМБЛЕМАТИЧНИ СГРАДИ, дъждовете, снеговете, бурите, ПРИРОДАТА /и хората/ ГИ УНИЩОЖАВАТ. А ЗА БУЗЛУДЖА СА ДАВАНИ МНОГО ПАРИ, МНОГО ТРУД. НАШИ ПАРИ, НАШ ТРУД - БЪЛГАРСКИ.
65
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До пазете държавата уви демократите всичко рушат комунистите си отидоха вече 33год. сега сме демокрация защо не са правили ремонт демократите или искат да рушат всичкото от историята на бг от миналото не можеш да избягаш това е история ваща фълщива демокрация е кукла на конци на сащ и ес
64
2
 
2
 
! Отговори
до 61 преди 1 година
На екскурзия до забранена зона от срутване и незнайна сбирка на ДБ.. /димитър благоев/
63
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Още след Освобождението Алеко пиши-Келепир има в политиката.Хората пари натрупаха....Тогава още не е имало социалисти,а капитализмът едва се заражда....та тъй!
62
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Може и да е имало идеалисти навремето.Сега няма комунисти,герберисти,цоциалисти депесисти и прочие.Каквото и да си говорим,винаги става въпрос за пари.Трябва да се започне от яка и независима ревизия от чужди специалисти на имотното състояние на всички партийни "лидери" от бай тошово време насам.Тогава ще правим сметки.
61
2
 
9
 
! Отговори
пазете държавата преди 1 година
Каквото оставиш в ръцете на комунистите всичко е прогнило и в насипно състояние зачеркнаха името на върха Хаджи Димитър с турско.
60
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не знаех че плащам и за това.
59
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Идват руснаците и дават нивата на баба ви на хората от Възраждане. Така ще изглежда комунизъма днес.
58
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тези които хулят сега са също бабички и дедички.А на бас.На младежите им е все тая и биха се кефили на една екскурзия до Буздлуджа.
57
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Уважавам човешкият труд,който оставя нещо след себе си.Дърдорковците бързо ги забравят.
56
0
 
6
 
! Отговори
Щерю преди 1 година
Уж преди време писаха, че дошла група от чужбина да го възстановява - май са се омели тихомълком...
55
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не виждам смисъл да се съживява този труп заради амбицията на шепа червени бабички и дядовци от минала епоха!
54
7
 
20
 
! Отговори
До 48 преди 1 година
Този монумент не е исторически, а пропаганден - точно заради това трябва да се заличи веднага, заедно паметниците на съветската окупационна армия, наложила силово на България комунистическия деградантски режим. Точно защото помним историята, трябва да незабавно да приключим с комунизма!
53
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това не е причина за раздора.Раздорът е в тиквите ви и нищо няма да го промени.Евгений Бакърджиев взриви мавзолея и го сполетяха куп беди.Просто трябваше да се извади бай Гошо и да се направи някакъв музей,галерия,може и дискотека.Най-лесно е когато си на власт да буташ...
52
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Партийно страшило! Грозно и не на място! Пет пари не давам за тези бетони!
51
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Махнете тези гнезда на раздора!
50
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много предвидливо е постъпила Людмила Живкова, ксто е запазила царския дворец - тя е знаела, че монархията е с хилядолетна история, има я и до днес, а диктатурата, която е била наложена по време на управлението на баща й от руските завоеватели, е временна, измислена идеология и един ден ще си отиде. И ето че така стана!