Доц. Георги Костов: Нямаме култура да си застраховаме къщите

Късмет е, че нямаше жертви, каза бившият зам.-министър на земеделието
Обновена: 13 сеп 2022 22:08 | 13 сеп 2022 21:25, Красимир Ангелов
21

Държавата дава еднократно по 375 лв. на пострадалите от наводненията в Карловско. Защо обаче отново се  стигна до тази ситуация?

"Трябва да изкажа задоволството си, че ние по случайност нямаме жертви при тези огромни наводнения, просто сме имали късмет. Заслужено хората в наводнените села търсят причини и вина - много лесно се насочват към гората. Ако я нямаше гората над селата, която е създадена през 60-те години по проект с борба с ерозията, днес тези села нямаше да ги има изцяло", каза бившият зам.-министър на земеделието доц. Георги Костов в студиото на "Денят ON AIR".

Още по темата
Той подчерта, че винаги, когато се залесява, се взимат и други допълнителни мерки.

"Самото залесяване може да смекчи големия валеж в самото начало. 40 - 50 мм е буферът, който може да осигури гората, когато дъждът е обилен, след това всичко тръгва надолу. Мерките са комплексни, поясни доц. Костов в ефира на Bulgaria ON AIR.

По думите в Източните Родопи са най-големите залесителни мероприятия за борба с ерозията.

"Там има над 750 малки язовира, изградени успоредно със залесяванията, които да обират високите води, защото гората смекчава, но не може да спре. Чест прави на министъра на земеделието, че толкова бързо установи, че точно в този регион не е имало незаконни сечи, а законните сечи са проведени нормално и правилно", добави бившият зам.-министър на земеделието.

Според него не е похарчен и лев за поддържане и почистването на деретата на реките.

"Вече няколко пъти се налага след това държавата да харчи много пари, а да не говорим за културата на застраховане. Вярно, че някои хора не могат да се застраховат, не могат да отделят 150 лв. годишно, разбираемо е. Има социално слаби", подчерта доц. Георги Костов.

По думите му сега ще дадем повече за щетите от бедствието.

Вижте видео с целия разговор.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Преди години застраховах къщата си. Когато снегът започна да се топи повлече половината керемиди от покрива на земята.От застрахователите не получих никакво обезщетение. Как да се застраховам тогава. Така е и с колите при ПТП.
16
0
 
12
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Друга песен ще запеете когато започнат да се появяват колективни съдебни искове към държавата. Ще разберете какви са правата и задълженията в съда извън България на Напоителни системи, Басейнова дирекция и община Карлово. Не ми говорете за култура да се застраховаме, няма такава култура, има закони и ако държавата не спазва конституционните си задължения имаме право да я съдим и да плати обезщетения на гражданите. И в случая ще помогнем на Богдан, Каравелово и Слатина да го разберат :)
15
7
 
0
 
! Отговори
Антон Ида Густав преди 1 година
Слабата култура на застраховането в Бг е остатък от комунизма, когато нищо не са плащали при застрахователно събитие. Сега отдавна не е така, знаят го хората с пари, които си застраховат собствеността. Простият *** ходи по кръчмите и все няма пари.
14
0
 
7
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Мажете сега но съда ще реши, най- добре извън България. Колективни искове трябва да има. Каравелово, Богдан и Слатина трябва да се обединят и да съдят държавата и ние ще им помогнем
13
0
 
3
 
! Отговори
Горския преди 1 година
Приказвачи много сега, лъже маже но знаете ли какво искам да видя аз сега след бедствието което ни донесе " хубавата демокрация "? Искам да видя как хората от трите пострадали села се обединяват и завеждат колективни съдебни искове към държавата, общината и отговорните институции. Ще се намерят сигурен съм адвокати ако трябва и извън България но съдебни дела трябва да има и да се плати на хората не само имуществените щети и психологичните травми.
12
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От природни бедствия щом твърдят,че е точно такова от органите на управлението пострадалите райони включващи къщи,покъщнина на населението,дворове и стопански сгради,домашни животни и птици,селскостопанска продукция съхранявана и реколта неприбрана за сезона наводнена,сгради обществени в населените места,селскостопански сгради,животни и птици за отглеждане,сгради за съхранение на готовата продукция и неприбраната реколта в участъците засегнати от наводненията са държавно застраховани от фонда.
11
1
 
4
 
! Отговори
През октомври преди 1 година
Някакъв на който му пълнят сметката за тъпитчките му.. мисловни и не пропорции, -и оанални съждения за изтрадалият ни народец, който е на това фередже точно заради тази уж много уважаема семипрофи академична среда. Ще ви споделя моята максима за тези люде.. За такова на зеле не ставате другарки и другари заслужили бивши и настоящи Ла кеи на всеки платил си обрязването, лапнете другото хапче от матрицата и си живейте охолно живота в *** комплекса!
10
2
 
12
 
! Отговори
Що бе! преди 1 година
Аз моят апартамент като го застраховах и комшията ме навордни, да неби да ми платиха за ремонта на тръбата му, къртене и прочие! Ми не, платиха смешни пари, които стигнаха на фирма едва да замаже таванът ми и то пак си тече от на комшията тръбата. Мисля че Българинът не е *** и съвсем правилно е преценил да не си дава парите на разбойници!
9
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Доцента , като е културен, да се застрахова. Нас да ни оставят некултурни.
8
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
По всякакъв натрапчив начин се опитват да убеждават че нямало нищо нередно, всичко било законно. Само че резултата е бедствие. При такъв резултат да излизат и да казват че сечта била законна е гавра с народа.
7
3
 
17
 
! Отговори
(-_-) преди 1 година
Не става въпрос за култура, ами за стандарт на живот. Освен това застраховките са си чиста форма на измама, защото има едно неизвестно, което прави цялата история на една лотария и облага имат само богатите, а те са има-няма 10%..
6
4
 
16
 
! Отговори
Край преди 1 година
Напротив ИМАМЕ култура да не си застраховаме къщите. Застраховките са РЕКЕТ. И понеже нашите къщи трудно горят с тях не ни рекетират. В САЩ ги рекетират като ги палят. Нас ни рекетират само с колите - ако не ги застраховаме и не ги бележат с лепенка че дарявате на червения кръст или за незанм си къв сокол - колите ни ги крадат.Сегашната държава позволява РЕКЕТ на хората. и даже го насърчава.
5
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
С тези смешни доходи кое по напред. 33 г. управляващите и приближените им само крадат, а голям процент от населението е на ръба на оцеляването. С какви пари да застраховат пенсионерите, а бедните работещи - за децата ли, за храната ли, инвалидите с това което им отпускат не могат лекарствата да си вземат. Когато хората са с нормални доходи ще застраховат.
4
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
аз си застраховам всичко,включително и себе си
3
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всичко що има да се затрахова нали, плешивецо ? Че да печелят още и още мутрите застрахователи.
2
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
няма информация, както и застрахователите са си направили закона за тях, ще видя един човек от Богдан си беше застраховал къщата, дали ще му платят нещо
1
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абе, къде е Пинко?