"Как се пише...": Грамотни ли са българите?

Най-трудно се оказало правилото за пълен и кратък член
1 ное 2022 07:10, Петя Славова
137

Грамотни ли са българите? Отговорът на този въпрос търси проучване на Националния статистически институт. Подобни сондажи в България се правят още от края на 19-и век. Тогава резултатите не са обнадеждаващи - над 80 на 100 от населението е било неграмотно.

Според статистиката в края на 2021 година всеки 4-и българин има висше образование. Данните са положителни, защото 10 години по-рано висшистите в страната са били под 20%. Проучването показва още и къде висшистите са най-много по градове. В столицата броят им е най-висок - 43 на 100 в София имат висше образование. Следват Варна и Пловдив - съответно с почти 31 и малко над 25% висшисти.

На дъното на класацията е Разград, където едва 15,7 на 100 от населението имат висше образование. През 1893 година неграмотни са били 80% от населението. А в края на 2021 година процентът е бил едва 1,3.

Според данни на НСИ за последните 130 години броят на неграмотните в България от 80% спадат на около процент. И въпреки това - един въпрос мъчи мнозина - как се пише не знам - слято или разделно.

"Не знам си е така, не мога - разделно. Не мога е слято, всъщност, не знам е разделно", според един от интервюираните.

Правилото за пълен и кратък член се оказва по-трудно, предава Bulgaria ON AIR.

Дали заради предстоящите матури или не - учениците в малките класове се оказват добре подготвени: "Не знам и не мога се пишат отделно."

Момичетата от ансамбъла по художествена гимнастика, които наследиха златните момичета, също са с малки затруднения.

По случай Деня на будителите платформата за грамотност "Как се пише" в продължение на 10 дни ще публикува по 10 групи с важни правила в българския език. Оттам потвърждават, че най-често срещаните грешки, които правят българите при писане, са свързани с пълен и кратък член, бройната форма и употребата на малки и главни букви.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


137
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
77
3
 
19
 
! Отговори
Според мен преди 1 година
За мен неграмотни са повечето софиянци. Те говорят и пишат "ходиме", "учиме", "четеме", а също и "ходат", "прават", "плеват", вм. ходят, правят, плевят. Лошото е, че от провинцията, щом станат софияци, започват да говорят като тях, вместо да ги поставят на място. Средношколците и възрожденците масово пишат "незнам", което е груба грешка. Крайно време е да се сложи езиков редактор в социалните мрежи - ако имаш грешки, да не можеш да си публикуваш поста, докато не го коригираш.
76
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Партия Възраждане със сигерност не е. ГрЪмотна.
75
0
 
2
 
! Отговори
XuTbP5bP преди 1 година
И да, "филтрите" ви не работят за мен *** ръбoве.
74
0
 
3
 
! Отговори
XuTbP5bP преди 1 година
С какъв акълЪТ се ебaватe с децата, при всичките ви издънки изобщо?
73
1
 
1
 
! Отговори
От Вселената преди 1 година
Българското наклонение. Основен начин за изразяване на модалността - граматично- семантична категория, изразяваща отношението на говорещия към изказваното. Изявително наклонение на глагола "хвърлям" сег. вр. - хвърлям, мин.св. -хвърлях, мин. несв. - хвърлях (време с проста форма), мин. неопр. - хвърлял съм, мин. предв. - хвърлял съм, бъд.вр. - ще хвърлям, бъд.в мин. - щях да хвърлям, бъд.предв. - ще съм хвърлял, бъд. предв. в мин. - щях да съм хвърлял. Ориентация на времето във Вселената
72
2
 
0
 
! Отговори
От Вселената преди 1 година
"Знете ли... Загрея - Слънцето наше и ваше изгори, чрез АНАЛИТИЧНАТА ГРАМАТИКА НА БЪЛГАРСКИЯ ЕЗИК, всички адепти на култа - Ленин, Мао, Сталин и сие. Всъщност, те бяха негови сенки без семки. Слънцето остана!"
71
0
 
12
 
! Отговори
много хубаво, преди 1 година
може ли при групата на ПП а го приложжите и евенттуално анкета при 4-5 клас, за да видим реални реззултати!!!
70
0
 
8
 
! Отговори
Само минавам..... преди 1 година
Макар и да е вторник, отсега ви пожелавам след три дни да имате приятен "уЙкенд":-)
69
1
 
7
 
! Отговори
Незнакомов преди 1 година
Членуваните думи, по-долу, са в женски род. Я да видим какво става с думите в среден род? "Дете-детеТО", "поле-полеТО", "езеро-езероТО", "куче-кучеТО". Наблегни изучаването на лексикалните и граматическите морфеми, за да се събудиш от "знанията" и "познанията" си из дебрите на българския език и граматика.
68
0
 
7
 
! Отговори
Незнакомов преди 1 година
До СИГУРЕН СЪМ / Думи, като: "пролет-пролетТА", "птица-птицаТА", "радост-радостТА", нощ-нощТА" са в ж.р. ед. ч. Според вашите критерии същите членувани ли са или не? Lol
67
2
 
1
 
! Отговори
Editor-In-Chief преди 1 година
До КАК ТРЕБЕ --- Сигурен ли сте? Помислете още малко. Наздраве! :)
66
0
 
10
 
! Отговори
Editor-In-Chief преди 1 година
До Проздстак - "Виновният е президентът." И двете думи се членуват с пълен член. Ако не ми вярвате, питайте редакционната колегия на този вестник, а тожэ и защо заглавието на книгата на Карл Май е "ПризракА на Ляно Естакадо", а не е "ПризракЪТ на Ляно Естакадо". Приятен ден.
65
2
 
9
 
! Отговори
Editor-In-Chief преди 1 година
Според новите БАНяджийски "народняци" на българския книжовен език, думите "удаде" и "отдаде" имат една и съща етимология. Да, но я да разгледаме следния случай. ;)"Удаде ми се да срещна Пенка и след това тя ми се отдаде." С други думи, Пенка ми се отдаде, защото ми се удава общуването с девойки. Май има разлика, нали? Народът казва: "Рибата се вмирисва от главата."
64
2
 
4
 
! Отговори
Проздстак преди 1 година
До ТЕСТ -- ПравилниЯТ (пише се пълен член) отговор е, "мъжЪТ язди кон. А на второто питане, "конЯТ рита мъжЪТ". Уууупс, спомних си теста на "Журналист", или: 1. "Виновния е президента. "Виновният е президента" и "Виновният е президентът." Ако започна да редактирам журналистическите незнания из българската преса, червеният молив ще играе яко. Струва ми се, че длъжностите "редактор" и/или "коректор" отдавна са изчезнали от полезрението на съвременните всенародни масмедии.
63
1
 
0
 
! Отговори
От Вселената преди 1 година
Едно време Бай Тошо предложи на Руснаците да ни приемат като република в така наречената СССР - Стефка Серде Сутрин Рано в Колхоза... но те се уплашиха, че АМАЛИТИЧНИЯ НИ БЪЛГАРСКИ ЕЗИК ЖА им РАЗПЕРЕ ПОТУРИТЕ НА СЛАВЯНСКИЯ СКАЛЪПЕН ЕЗИК и се отказаха от нас... ЧРЕЗ ГРАМАТИЧНИТЕ РАЗЛИКИ В ЕЗИЦИТЕ, Техния ПАДЕЖЕН, лижещ ИНФОРМАЦИЯТА за АЛГОРИТЪМА В ДВИЖЕНИЕ ВЪВ ВСЕЛЕНАТА, ВСЕЛЕНА БЕЗКРАЙНА ГОВОРЯША, СЛАВНА, СТРАСТНА И СРАМНА ОСТАВЕН ОТ ТВОРЯЩИЯ ГЛАГОЛЕН БЪЛГАРСКИ ЕЗИК.
62
1
 
0
 
! Отговори
От Вселената преди 1 година
"Как се пише...": Грамотни ли са Българите? Най - трудно се оказа правилото: Никой програмист вече не знае как се програмира в "Мнемоник Код" . След като не знаете основата на програмирането чрез Мнемоник Код, то мое да си плямпате и правите граматически правила както искате.
61
0
 
1
 
! Отговори
Глафон преди 1 година
До СтефанСупер си с критериЙ. Ставаш само за коментиращ, но не и за учител. Жалка история...
60
0
 
6
 
! Отговори
Изчезна преди 1 година
мнението на "Журналист", питайки къде се пише пълен и кратък член в изречението "Президента е виновния". Питането, с трите варианта, отиде по дяволите, защото явно и журналистите няма да могат да отговорят.
59
1
 
9
 
! Отговори
До Стефан преди 1 година
По какви критериЙ си станал учител??????........
58
7
 
6
 
! Отговори
Стефан преди 1 година
Покакви критерий статистиката дава тези данни....80% са неграмитни. Учител съм в Монтанско село, събират се деца от четири села. Познавам родителите им... . Тотална неграмотност. Министерството само събира едни пари....много пари..