"Как се пише...": Грамотни ли са българите?

Най-трудно се оказало правилото за пълен и кратък член
1 ное 2022 07:10, Петя Славова
137

Грамотни ли са българите? Отговорът на този въпрос търси проучване на Националния статистически институт. Подобни сондажи в България се правят още от края на 19-и век. Тогава резултатите не са обнадеждаващи - над 80 на 100 от населението е било неграмотно.

Според статистиката в края на 2021 година всеки 4-и българин има висше образование. Данните са положителни, защото 10 години по-рано висшистите в страната са били под 20%. Проучването показва още и къде висшистите са най-много по градове. В столицата броят им е най-висок - 43 на 100 в София имат висше образование. Следват Варна и Пловдив - съответно с почти 31 и малко над 25% висшисти.

На дъното на класацията е Разград, където едва 15,7 на 100 от населението имат висше образование. През 1893 година неграмотни са били 80% от населението. А в края на 2021 година процентът е бил едва 1,3.

Според данни на НСИ за последните 130 години броят на неграмотните в България от 80% спадат на около процент. И въпреки това - един въпрос мъчи мнозина - как се пише не знам - слято или разделно.

"Не знам си е така, не мога - разделно. Не мога е слято, всъщност, не знам е разделно", според един от интервюираните.

Правилото за пълен и кратък член се оказва по-трудно, предава Bulgaria ON AIR.

Дали заради предстоящите матури или не - учениците в малките класове се оказват добре подготвени: "Не знам и не мога се пишат отделно."

Момичетата от ансамбъла по художествена гимнастика, които наследиха златните момичета, също са с малки затруднения.

По случай Деня на будителите платформата за грамотност "Как се пише" в продължение на 10 дни ще публикува по 10 групи с важни правила в българския език. Оттам потвърждават, че най-често срещаните грешки, които правят българите при писане, са свързани с пълен и кратък член, бройната форма и употребата на малки и главни букви.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


137
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
липсватобективирани каквито и да било факти и обстоятелства, релевиращи наличието на конкретни обективни данни, че Арнаудова е извършила действия, които могат да се квалифицират като нарушение. ...............................на чист български език........................
56
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дипломи за висше се пишат на килограм. Реално, повечето висшисти не би трябвало да имат и средно. Повечето са реално неграмотни. Само вижте журналистите!
55
10
 
5
 
! Отговори
Колев преди 1 година
пулограмотно население то се вижда,постояно роптаещо на черното бяло казва,по повод войната в Украйна оправдава агресора Русия ,идва ли не Путин се защитава среляйки по детски градини и Ел централи и молове,бягайки нашенци постоянно на запад да работят хапят ръката която ги храни
54
0
 
42
 
! Отговори
Deep Zone преди 1 година
Всичко идва от липсата на четене на книги. Тъй като съм единствен в офиса, който чете книги, всички колеги ми мятат текстове за проверка, защото те самите не знаят кое къде се слага като запетаи, а мен ми гори очите на секундата, като видя нещо грешно написано. Друго важно нещо, което съм забелязал- старите книги (издадени преди 2000 г.) са ужасни като хартия и изпълнение, но перфектни като стил и правопис. Новите издания са точно обратното- перфектни като хартия и пълни с грешки...
53
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какво четене важното е младежите да са напомпани с анаболи и нашарени с татуси а девойките с напомпани джуки ,силикони ,салфетки, чалготеки .
52
1
 
15
 
! Отговори
56-ти преди 1 година
Къде забрави идола на няколко поколения Азис ...
51
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Колко да си грамотен, като Преслава и Галена са ти идолите в живота, че и не само на теб, а и на родителите ти!
50
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Българинът става тотално неграмотен. Показаха ми молба за постъпване на работа от програмист с 10 правописни грешки.Синът ми ми разказа, как негови познати го питали България с А или Ъ се пише при подаване документ в наше посолство в ЕС. Обявените оня ден подробни изследвания в Русия дори с енцефолограми на три нормални училища и три с преподаване в цифров вид показват,че на практика във вторите се обучават цифрови ***. Обучаваните без цифрови методи знаят и решават по-бързо всякакви задачи.
49
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За сведение на цурката, която си хвали яловата платформа, според нашето МОН, ако имаш диплома, значи си грамотен, няма какво да диска линкове и да публикува всеки ден нещо си, да го е правила в час, ако не е, значи не си е свършила работата.
48
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Колко сме платили за поредната измислена платформа, само и само да оправдаем заплатите на нарочно наети за целта "айтита", единствените, които влизат в нея за да си оправдаят петнайсетте бонки месечно?
47
13
 
5
 
! Отговори
Васко Далаверата преди 1 година
Аз съм Васко Далаверата тираджия гастарбайтер и всичко пиша на тъгъдък както ми се получават нещтата импровизирано и ни се саобразявам как пиша защото не съм доцент или професор и се изказвам по мой си стил важното е че обменяме информаций в Телеграм канала ми и е важно тиматика и да са сабудим за дане ни обсебят глобалюгите.
46
0
 
5
 
! Отговори
11 преди 1 година
Пише се "19-Ти". Освен това, има три изпуснати запетайки.
45
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И по-масово ще става. Колкото повече свободи се дават на хората толкова по-зле ще става.
44
1
 
15
 
! Отговори
Иван преди 1 година
Петето писало статия за грамотността ... смях!
43
0
 
25
 
! Отговори
Непозната преди 1 година
За съжаление масово се пише неграмотно.
42
0
 
22
 
! Отговори
Неграмотен преди 1 година
Не твърдя, че съм грамотен... Точно обратното... Затова и името, което използвам е "Неграмотен". За съжаление израснах във време, когато образователната ни система беше започнала да се срива и вместо на училище ходихме по кафенетата. Срам ме е, че съм неграмотен, но поне го осъзнавам и признавам за разлика от други.
41
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ама то не им пука, че са неграмотни бре, стига да имат пари, я от тате , я от дедо - засмукали някой еврофонд. Медиите също налагат до натрапване този уклон. Спомняте си Нова телевизия с Биг Брадър два пъти направи победител ромът Джино , който дори се хвалеше, че не е прочел нито една книга.
40
2
 
6
 
! Отговори
до 44 преди 1 година
Абе много знаеш да иронизираш уж неграмотните, но не знаш къде се слага пълен член. МозъчниЯТ капацитет не намалява. Или намалява?
39
3
 
6
 
! Отговори
Неграмотен преди 1 година
Разглеждате ситуацията по грешен начин. Новото поколение не затъпява, а се развива. Зараждат се нови думи, които са съкратени за по бърза комуникация. Мозъчния капацитет не намалява, а се измества върху по-важни неща, като обмислянето кой къде да се напие и кое ще е новото ТикТок, Инстраграм супер мега хит видео. У тоа живот траа се мисли по-яки неща от грЪмотноста*
38
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В днешните времена думата грамотен е с различно значение от това преди 120 години. Българинът е функционално неграмотен. Категорично. Много далеч от модерното мислене и технологии. Много далеч от мисловните процеси, които биха го направили добре платен специалист. Именно затова 99% от емигрантите са тотални аутсайдери, полагащи труд, който може да извършва и дете. У нас е не по-различно- в ИТ сектора има по 0.7 души за дадена позиция (в резултат заплатите са огромни) и по 5000 души за склада.