"Как се пише...": Грамотни ли са българите?

Най-трудно се оказало правилото за пълен и кратък член
1 ное 2022 07:10, Петя Славова
137

Грамотни ли са българите? Отговорът на този въпрос търси проучване на Националния статистически институт. Подобни сондажи в България се правят още от края на 19-и век. Тогава резултатите не са обнадеждаващи - над 80 на 100 от населението е било неграмотно.

Според статистиката в края на 2021 година всеки 4-и българин има висше образование. Данните са положителни, защото 10 години по-рано висшистите в страната са били под 20%. Проучването показва още и къде висшистите са най-много по градове. В столицата броят им е най-висок - 43 на 100 в София имат висше образование. Следват Варна и Пловдив - съответно с почти 31 и малко над 25% висшисти.

На дъното на класацията е Разград, където едва 15,7 на 100 от населението имат висше образование. През 1893 година неграмотни са били 80% от населението. А в края на 2021 година процентът е бил едва 1,3.

Според данни на НСИ за последните 130 години броят на неграмотните в България от 80% спадат на около процент. И въпреки това - един въпрос мъчи мнозина - как се пише не знам - слято или разделно.

"Не знам си е така, не мога - разделно. Не мога е слято, всъщност, не знам е разделно", според един от интервюираните.

Правилото за пълен и кратък член се оказва по-трудно, предава Bulgaria ON AIR.

Дали заради предстоящите матури или не - учениците в малките класове се оказват добре подготвени: "Не знам и не мога се пишат отделно."

Момичетата от ансамбъла по художествена гимнастика, които наследиха златните момичета, също са с малки затруднения.

По случай Деня на будителите платформата за грамотност "Как се пише" в продължение на 10 дни ще публикува по 10 групи с важни правила в българския език. Оттам потвърждават, че най-често срещаните грешки, които правят българите при писане, са свързани с пълен и кратък член, бройната форма и употребата на малки и главни букви.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


137
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
7
 
7
 
! Отговори
Но пък важното преди 1 година
е в унисон с евроатланДическите ценности да празнуваме Хууууу*йлоуин,вместо да почетем паметта на Будителите!Съмнявам се,че много от децата знаят нещо за нашия празник,но пък са омаскарени и боядисани като караконджули,защото братските наглосаксонци празнували техните си изв*р*а*щ*ения!Ето защо са неграмотни!
36
1
 
15
 
! Отговори
Иван Златарски преди 1 година
Хубаво пишете за правопис, но защо продължавате твърдоглаво да използвате на вашия сайт "напът"?
35
3
 
14
 
! Отговори
най-общо преди 1 година
родените миналия век - 80% са грамотни, родените 21 век - около 20% , причините са много
34
0
 
0
 
! Отговори
Асен преди 1 година
До АнонименМлади е едно, неграмотни друго, а *** - съвсем различно.
33
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 34, е как да няма падежи? "Кому" е падеж! Освен това имаш проблем с пълен и непълен член, пунктуация и граматика! Явно си от онези, на които българскиЯТ им е труден!
32
0
 
24
 
! Отговори
Грамотен преди 1 година
Журналистите са станали масово неграмотни....
31
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всеки език използва чуждици ! Сега да обвинявате младите, че не виждат смисъл да са "грамотни" са си вашите схващания :))) Навремето използваха руски думи, сега използват американски, но естествено за вас това е престъпно, явно никога не сте били млади :))))
30
4
 
0
 
! Отговори
Извънреден коментар преди 1 година
Заради някои хора аз живея зле, а не твърде добре!Става въпрос за хората, които са причинили голямо зло на българската нация!Те искат за мен да няма живот, значи те се мислят за БОГ !Не са нормални хора!
29
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Изключително неграмотни са. И положението става все по-зле. Младите даже и разговорно им става все по-трудно и използват ненужно чуждици
28
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Грамотни са!
27
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Българския е хем лесен, щото немаме падежи като другите "славянски" езици, хем е сложен, но все пак си сме създали българска азбука.... :)))
26
2
 
5
 
! Отговори
ПП преди 1 година
Честита Промяна!
25
4
 
6
 
! Отговори
Рамбо Силек преди 1 година
Дицъта ни моат дъ ми нъпишът имито прайлну!
24
12
 
2
 
! Отговори
Така е .. преди 1 година
Българския език трябва да бъде максимално опростен.
23
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Който ще става писател, журналист и прочее наистина трябва да има безупречно ниво на компетентност относно всички правила и норми. За останалите базисно ниво на грамотност и спелчека и не се вживявайте много в ролята на граматическа и езикова полиция, жалкото е когато журналисти има неграмотни и то не сте малко.
22
0
 
6
 
! Отговори
мноо грамотен преди 1 година
влазате у фейсо и че разберете колко процента са грамотни :)
21
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От 25 мнения преди моето, да има две-три без грешки... Сигурно и аз ще направя!
20
1
 
6
 
! Отговори
Пич преди 1 година
Българите - да. За останалите етнически групи е трудно да се каже.
19
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не знам за останалите но като чета журналистите какви грешки правят по статиите, тук включително и да се чуди човек как такива са взели дипломи.
18
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз пък така и не разбрах кои са тези "будители". Като попитам, винаги ми се дават абсолютно неадекватни примери. Един написал "история", която никой българин не е виждал и гадае за съдържанието от разни преписи, друг пък обесен за въоръжен грабеж и убийство, трети - казионен писател на руската окупационна власт в т. нар. "Княжество България", разкаял се на старини... Кого всъщност почитаме?