Украинци протестират в Приморско: В държавните бази е студено, спим облечени

Искат правителството да продължи програмата при досегашните условия
Обновена: 4 ное 2022 21:22 | 4 ное 2022 19:57, Анисия Иванова
170

Украинци излязоха на протест в Приморско. Причината са неяснотите около преместването им от хорелите по Черноморието в държавни почивни бази. По данни на Националния оперативен щаб те разполагат с 34 хиляди места и настаняването в тях трябва да стане поетапно.

Юлия и малкият ѝ син от днес трябва да живеят в базата на БДЖ в Приморско.

"Хотелът е по-добре, разбира се, но вкъщи засега не можем да се върнем. В хотела ни казаха, че можем да останем до 15 ноември, но трябва да си доплащаме по 10 лева", разказа тя.

Някои от преместилите се украинци се оплакват от лошите условия в държавните бази.

"Много е студено вечер, спим облечени. Климатикът е стар и не работи! Даже не успях да го включа", твърди Ира Врихова.

"Базата не е от най-хубавите, държавна е от 67-68 година. Не навсякъде имаме климатици и уреди за отопление, но хората се съгласяват. Базата е стара и няма да издържи на други отоплителни уреди", признава счетоводителят в станцията на БДЖ в Приморско Димитър Чернев.

Станцията на БДЖ в Приморско разполага с 250 места, но са останали свободни едва 100 легла.

Близо 3000 украинци са настанени в хотели в Приморско и Китен. Част от тях днес протестираха пред сградата на общината с искане да ги оставят в хотелите.

"Влизаме във зимен период. Ние сме пригодили хотелите за работа през зимата. Може да се наложи да инвестираме още средства, но в никакъв случай няма да са толкова, колкото държавата ще инвестира в ремонт на държавните бази", категорична бе хотелиерът Емилия Затова.

Украинските бежанци започнаха и петиция, която ще бъде изпратена до Министерски съвет и Европейската комисия. Те настояват правителство да преразгледа решението си и да продължи програмата при досегашните условия.

Вижте повече в репортажа на Стиляна Георгиева по Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


170
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
5
 
44
 
! Отговори
Хотелски бизнес преди 1 година
Всичко е бизнес за хотелите възможно най много да се краде от всичко. 200 човека по 40 лв на ден са 8000 лв на ден. 8000 *30дни са 240000 лв на месец за хотела. Всеки хотел краде от парите
8
0
 
58
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Българите като не протестираме, че живеем по- лошо от тях, ще им търпим всичко. То не бяха лъжи и демагогия, ей, умориха ни тия политици. Последната изненада - Стефан Янев, как успя всички да преметне, и вчера чак си показа лицето.
7
0
 
63
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Моята майка е на 81 г. За да пести от парно, ток, вода, с нищожната й пенсия от 320 лв. спи с дрехите. И вечер не пуска осветление.
6
0
 
60
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Продайте си единия жип и си наемете квартири!
5
44
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И какво очаквахте от българите?Те мразят и себе си
4
0
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ще предам на баба ми. Тя от доста зими спи облечена. Не ще да й давам пари за да си пуска по-силно парното. Баба ми не е украинка май.
3
5
 
75
 
! Отговори
Емигрант преди 1 година
Здравейте ние сме няколко българи които живеят и работят в чужбина Франция. Сега сме на лозята за 55 евро на ден работим по 14 часа живеем в фургони. Оставихме си близките в България тук мизерстваме но няма как няма кой да ни настани в хотел по 3 хранения на ден. За българите мизерия а за украинските мързеливи *** на хотел
2
0
 
69
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Никой с нищо не ви е длъжен. Като не ви харесва, чупка.
1
0
 
63
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
кирето ви внесе нелегално, оплачете се на него