Дишаме въздух, който е мръсен продължително време

Д-р Симидчиев: Нужни са отговорни решения по проблема
7 ное 2022 12:05, Петя Славова
28

София често застава начело в класациите за градове с най-мръсен въздух в ЕС, като сега стартира информационна кампания за по-чист въздух в страната.

Според д-р Александър Симидчиев, зам.-председател на здравната комисия в НС, у нас много често се говори за въздушно замърсяване, но хората рядко го виждат.

"Замърсяването може да татуира нашите кръвоносни съдове и бели дробове. Когато отоплителният сезон започне, започва и превишаването на нормите на въздушното замърсяване. Големият проблем е в профилактиката - да не допуснем замърсяването", обясни специалистът в ефира на "България сутрин".

По думите му трябва да подтикваме институциите да си вършат работата, а хората да преминат към по-екологично отопление. СЗО на 22 септември миналата година прие нови нормативи за въздушното замърсяване, които са драстично по-ниски. Дори това, което сме постигнали досега, ще се окаже, че пак сме извън нормите, отбеляза д-р Симидчиев.

Още по темата

Той даде пример, че една печка генерира замърсяване колкото 15-18 камиона, които вървят по улиците 24 часа. В столицата има около 50 000 семейства, които се отопляват с твърдо гориво - "около 900 000 допълнителни автомобила". Колите са без особен контрол какво бълват през ауспусите, подчерта гостът на Bulgaria ON AIR.

"Дишаме въздух, който е мръсен много продължително време. Фините частици полепват по стените на белите дробове и влизат в кръвоносната ни систма. Почти няма хронично заболяване, което да не се предизвиква и от въздушното замърсяване", алармира д-р Симидчиев.

Депутатът от "Демократична България" добави, че въздушното замърсяване влияе върху здравето и директно върху икономиката ни. Ние сме обществени животинки и трябва да се съобразяваме с правата на всички останали. Хората, които замърсяват, трябва да си плащат за това. Всички имаме един и същи въздух, настоя той.

Д-р Симидчиев се надява разумът да надделее и да се вземат отговорни решения по проблема със замърсяването на въздуха. Да се отделят средства и те да достигат до хората, които имат нужда от подпомагане за отоплението.

Според д-р Симидчиев не е вариант да имаме правителство на всяка цена, но и новите избори няма да решат проблемите.

"Не е толкова важен мандатът, а това, което ще се случи като политики. Ако нямаме справедливост, няма как да се случат големите проблеми. Трябва да създадем правителство, което да подтиква към спазване на правилата. Да намалим кражбите и корупцията. Ще подкрепим правилните политики на "Продължаваме промяната", заяви той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За софийската котловина е присъщо по мрачно време, е малко е пренаселена, но това не е причината, и нито един автомобил да няма, пак ще е такава!, отвсякъде е оградена с планини!
20
0
 
2
 
! Отговори
ЕкоТерорист преди 1 година
Газта е вредна, горете дърва и стари гуми за чист въздух! Всяка запалена гума в бразилските квартали - куршум в сърцето на Путин!
19
0
 
4
 
! Отговори
Еко Евро-Либераст преди 1 година
Нови евраци за крадене, нови такси и еко данъци за грабеж на хората.
18
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не искам никой вече да ме спасява! Точка.
17
0
 
7
 
! Отговори
Бай Дрън преди 1 година
Не точно колите са ви проблема, а манггаллите с кюмбетата, дето замърсяват за 18 камиона, хаха. И тук е така. Спре ли вятъра, а той често спира зимата, мангоo ни обгазява. Колите са проблем, да, но най вече тия с изтърбушени катализатори и дизели в лошо текн.състояние. Но по-голям замърсител от кюмбетата няма. Като падне бял сняг и само след ден е черен в махалата.
16
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да, днес беше задръстване, което не бях виждал от много време. Строи се и се продава, ама без гаражи, а и колите са за всеки по една. Далече сме от чистият въздух, няма пари, кризата е голяма, санирането е скъпо, а колите са МИЛИОНИ.
15
1
 
8
 
! Отговори
Бай Дрън преди 1 година
Абе уж сме в ЕС, ама добрите практики ни заобикалят. Как пък за толкова години не взехме нещо добро, а само лоши неща-бежанци, инфлация, украинци и украинки, заеми, дефицит...скоро ще вземем и еврото. Как един добър закон не взехме от тях.
14
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ми купи ми нова кола. Не успях да открадна пари за мерцедес и си карам VWто
13
0
 
10
 
! Отговори
Край преди 1 година
От Драгалевци до Парадайса - 30 минути. Средна скорост 4-5 км/час. Времето в което просто ще седим в комфортните си коли без въобще да помръдваме идва. Който ви е казал че в град с 1.5 млн човека може да има 1.5 млн коли ви е излъгал. То може ама ще са недвижими имоти.
12
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Единственото което правите е да насъсквате новите българи да гледат с омраза хората които се отопляват на дърва и въглища.
11
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пак ли това пиянде? Цирковида свърши и започна новото шоу с климата. ртистите са същите.
10
4
 
2
 
! Отговори
мда преди 1 година
Дизелите замърсяват най-много. Разни чипирани кошници кадят като парни локомотиви. Контрол и солвни глоби е начина.
9
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Софиянци вече много са добре. Фирми/магазини и КАКВО ЛИ НЕ
8
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Както виждаме нито метрото, нито зелените и сини зони изчистиха въздуха. Интересно защо през зимата е най-мръсен?
7
0
 
9
 
! Отговори
Юрданка Компирицата преди 1 година
Оправя въздуха на София от има няма 15 години. :(
6
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Козяк да се намеси.
5
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Решението беше да се построи АЕЦ Белене и да пуснем директни тръби с евтин руски газ. Да се отопляват зимата хората на евтин ток. А всички ТЕЦове да минат на газ! Всички друго е празни приказки. Ще ми говорят те сега за "отговорни решения". Тъ-панари с тъ-панари.....отговорните решения хората са ги измислили още преди 40 години. Ама вие всичко съсипахте..
4
1
 
10
 
! Отговори
днъкоплатец преди 1 година
За да има отговорни решения, не трябва да има продажни политици и свързани към тях експерти и чиновници.
3
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Решенеието е да се мехне Гешев, нали?
2
2
 
4
 
! Отговори
Конспирация! преди 1 година
Кемтрейлс не съществува,Боко няма чекмеджета, Киро говори български,Корни казва само истината,Мравояда работи в името на българския народ,а СтиВън Янки не е фурнаджийска лопата! А България е независима суверенна държава и не е краварска колония с център на управление Козяк 16...