Лесните сделки на имотния пазар свършиха, идва спокойна година

Брокер: В сектора липсват правила за работа, стандарти, етични кодекси
22 ное 2022 19:10, Анисия Иванова
65
Лесните сделки на имотния пазар свършиха, идва спокойна година
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

През 2023 г. предстои прекрасен имотен пазар. Той ще е по-спокоен, с по-голям избор на имоти, по-малко компромиси по отношение на купувача, арена на професионалисти – що се отнася до брокерите. Лесните сделки свършиха, сега е моментът някои брокери да се преориентират в друго поприще. Това заяви Анжелина Добрева, мениджър „Развитие“ на агенция за недвижими имоти RealNet, в подкаста Имот: Взет или нает с водещ Снежана Стойчева.

„Изминалите години ни научиха да правим по-лесни сделки и по-лесно да се случват нещата. На по-заден план отиде професионализмът на брокера“, коментира Добрева. Според нея годините са били лесни, но оттук нататък брокерите трябва да стават малко по-професионални в работата си.

По думите й водещите изисквания за брокерите включват морал, изградена ценностна система, добри комуникационни умения, търпение, инициативност. „След това идват професионалните умения и качества, които се учат и упражняват ежедневно“, отбеляза тя.

"Не мога да приема брокер, който на всяка дума казва „няма проблеми“… и разбира от всичко“, допълни тя.

Експертът посочи, че брокерите трябва да се фокусират повече върху действията, не само върху думите. Тя изтъкна, че те трябва да имат индивидуално отношение към всеки клиент - да се опитват "да влязат в неговите обувки".

Според Добрева на клиентите не трябва да се гледа като на хората, които ще дадат парите, а като на хората, от които ще дойдат препоръки.  

"Богатството на един брокер са неговите препоръки, а не е крайната цел парите. Парите идват сами, когато имаш много препоръки“, категорична е тя.

Добрева изрази мнение, че за повишаване на доверието в сектора са необходими усилия от страна на ангажираните в него – правила за работа, работни стандарти, етични кодекси – както и регламенти от страна на държавата.

Според госта правилният момент за покупка на имотния пазар зависи от самия човек. „Всеки купува, когато е дошъл неговият момент“, коментира тя и добави, че водещото на пазара е промяната на семейното положение, а то не зависи от цените.

Целия разговор слушайте в подкаста на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
1
 
5
 
! Отговори
= преди 1 година
Не съм спец по недвижимите имоти,но със сигурност знам че София има над 50 К празни апартаменти,които стоят заключени. В Пловдив са 40 К,а във Варна над 35 К. Догодина лихвите ще де вдигнат драстично,парите ще добият цена, а цените на апартаментите ще падат. При миналата криза лихвата стаята над 10% и много добър доход,а цените на апартаментите паднаха наполовина
45
11
 
8
 
! Отговори
Трънчо преди 1 година
Ако в момента не притежавате дом, реализирането на тази мечта за собственост на жилище ще бъде много по-трудно през следващите годиниАко все пак притежавате дом, установете се там и не разчитайте на стойността на вашия дом (или капитал) като стабилен финансов активТова може да е голям удар. Надявам се не! Не пиша тези статии, за да ви депресирам или изплаша - по-скоро искам да ви дам директно, лесно за разбиране предупреждение за това, което предстои. Wolf Richter
44
1
 
8
 
! Отговори
Неделко Миленковски преди 1 година
До Купувач-продавач Естествено, че няма да се обърне в полза на народа, само се надяват някой хора. Дали ще е инвеститор, брокер комисионер или банката с високата лихва, в крайна сметка същите пари ще излизат от джоба на хората. Дори номинално да поевтинеят имотите, полза ще има само този, който има готов кеш да плати, а на креди всякак ще му се отреже главата
43
11
 
1
 
! Отговори
Купувач-продавач преди 1 година
Хора, погледнете, каква организация се занимава с пазара на НИ. Банки, брокери, юристи и безкомпромисни собственици, които често имат нужда да бъдат озъбтявани с исканите им суми. Нима някой вярва, че всички те ще реват щото видиш ли било криза. Нима някой очаква палачинката да се обърне в полза на народа!
42
14
 
2
 
! Отговори
Купувач-продавач преди 1 година
Скъпичко ли ви е, още малко ще ви е скъпичко. После ще ви стане още по скъпичко. Останали чакащ баламурник, който не разбра, Че НЕ , НЯМА ДА МУ СТАНЕ ПО-ЕВТИНО , ПО-ЛЕСНО , ПО-ДОСТЪПНО, специално за него след като целия свят и ние, активните на пазара търгуваме ,купуваме на тези цени и хоп от утре за късметлията джакпота ще падне, световното зло ,конспирациите, спекулациите и свирепия капитализъм ще се сринат, балона ще му пукне и ще възтържествува за човечеца справедливоста.
41
1
 
22
 
! Отговори
Борис преди 1 година
Сделки няма от няколко месеца. Хубаво е, че са си спретнали брокерска конференция, че иначе голяма скука - само фейс, инста и тик-ток.
40
17
 
3
 
! Отговори
Йовчо преди 1 година
Цените на недвижимите имоти в България към май 2023 ще се повишат с 25-30 процента , също и благородните метали и диамантите . Валутите в цял свят ще се обезценят .
39
4
 
21
 
! Отговори
БРОКЕРИТЕ ЛЪЖАТ преди 1 година
КАЖЕ ЛИ БРОКЕР НЕЩО, ИСТИНАТА Е ТОЧНО ОБРАТНАТА!!!!
38
6
 
25
 
! Отговори
ЦЕНИТЕ ЩЕ СЕ СРИНАТ преди 1 година
ЛИХВИТЕ СЕ ВДИГАТ И ЦЕНИТЕ ЩЕ СЕ СРИНАТ !!!
37
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много скоро цените ще вървят в обратната посока на тая дето беше до скоро и тя ще е надолу.
36
0
 
14
 
! Отговори
До 41 преди 1 година
След известно време ще разбереш колко си спечелил дори и без брокер ако си купил след 2019
35
5
 
9
 
! Отговори
aa1830 преди 1 година
Такива наперени специалистки, като тази които познават целия бранш и правят заключения и казват кой какво да работи най-често от абсолютно нищо не разбират.
34
2
 
29
 
! Отговори
без брокери моля преди 1 година
Продадох селски имот без брокери - през фейсбук групи и на добра цена. Купих апартамент на зелено като просто обикалях кварталите които ме интересуват и звънях на телефоните на информационните табели ,ако някоя сграда ми харесаше. Спестил съм си няколко хиляди лева вместо да ги дам на нищо-не-вършещи брокери. Има си и достатъчно сайтове за обяви.
33
3
 
18
 
! Отговори
До програмиста преди 1 година
Когато ми покажеш фиша ти за 17к на месец, ще те цуна отзад. Нашият програмист в френска фирма работи от 13 г. И взема 7200 бруто. Явно обичаш да сънуваш
32
19
 
7
 
! Отговори
До 25 преди 1 година
За 1500?/м2 може да си купиш и в Зимбабве и в Занзибар! За Париж, Лондон, Рим, Ню Йорк, Токио и т.н. трябва да умножиш х10 . Муахаха
31
1
 
4
 
! Отговори
Чичо до мезонета преди 1 година
Е И? Искаше да кажеш нещо, ама пак нищо, а?
30
1
 
2
 
! Отговори
Чичо до Анализатор преди 1 година
Много точно. Даже бих добавил, че за да е по-пълно сравнението нека магазина е онлайн. Демек пари за нищо. Тия хора са изчели ЗУТ, да не говорим з някакво по-специализирано образование.
29
3
 
37
 
! Отговори
анализатор преди 1 година
До всички наивни българи:Не опирайте до т.нар."брокери".Това са в 90% безработни хора,които нелегално се опитват да вършат посредническа дейност,и да мамят наивните подавачи и купувачи.Пояснявам-това е все едно преди да влезеш магазина,да ти каже човек,дай аз ще ти напазарувам,и след това ще ми дадеш пари затова.
28
1
 
30
 
! Отговори
Олександра преди 1 година
Предлагам евтини тристайни в Киев. Много се харчат.
27
16
 
5
 
! Отговори
Тираджията Z преди 1 година
Аз взимам 5к лева заплата.Бях купил преди време един за 35к и го продадох за 50к.После си купих един в Испания за 135к.Сега същия струва 165-170к.Лекарите и държавните служители да му мислят