На прага на зимата: Цената на дърва за огрев скочи тройно

Може да има забрана за износ
25 ное 2022 09:25, Петя Славова
112

Тройно е скочила цената на дървата за огрев на прага на зимния сезон. Това предизвика решението на депутати да сформират временна комисия за дървата. Не спират и проверките от страна на Министерството на земеделието.

"Направихме график на изслушване на ангажираните в процеса по дърводобива. Ще изслушаме и жалбоподатели със сигнали за конкретни злоупотреби. Ще изслушаме министъра на земеделието, директорите на горските предприятия и Изпълнителната агенция по горите. Всички изслушвания са насрочени за следващата седмица и едно за 7 декември. Изискали сме доклади от директорите, за да преценим кой не си е свършил работата", обясни председателят на комисията Любен Иванов в студиото на "България сутрин".

Още по темата

По думите му трябва за кратко време да уточнят колко дърва са добити и колко ще може да бъдат доставени на населението.

"Сеч има, дърва се добиват, но не достигат до населението. Искаме да установим къде се губи нишката, за да предложим конкретни решения. Създаването на временна комисия изисква време, сега започваме да работим по тези проблеми", подчерта Иванов пред Bulgaria ON AIR.

Досега в комисията не са постъпвали конкретни сигнали за нарушения. Членовете на комисията ще анализират постъпилата информация и в изготвен доклад ще предложат решения на Народното събрание.

"В района на Видин проблемите са същите - имаме висока цена, незаконна сеч и прекалено изнасяне на дърва за огрев в чужбина. Средната цена за кубик дърва се движи от 120 до над 200 лв.", каза още Любен Иванов

Тази година 350 хил. домакинства са заявили помощ за отопление през зимния период. Около 1,5 млн. български граждани се отопляват на най-евтиното гориво. В 21 век не трябва да разчитат само на дърва за огрев, отбеляза председателят на временната комисия за дървата.

В даден момент може да бъде предложена забрана за износ на дърва от България, стана ясно още от думите на Любен Иванов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


112
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
73
1
 
1
 
! Отговори
Съвет преди 1 година
До негласуващ 58 Като няма държава *** някъде където има държава. Това е нашата държава. Хубава , лоша , наша е и не бива да я маскарим. Сами си докарахме име на най корумпирани.Корупция има на всякъде по света.
72
0
 
3
 
! Отговори
Всички ке горим гуми преди 1 година
ПП подписа затваряне на ТЕЦ овете на твърдо гориво,ПП реши и подписа да не се купува ядрено гориво от Русия- а то свършва догодина и АЕЦ а или спира или излиза в ремонт за побългаряване на реакторите та да работят с френско или американско гориво....Та 2025 г ток ако въобще има нема да ви стигне една заплата за месец -гаранция...
71
0
 
2
 
! Отговори
Къща с двор и обор. преди 1 година
2025 всички излизаме на свободния пазар и за тока и семействата ще плащат цената която е и за бизнеса та като ви дойде сметка за ток за един климатик и бойлер 800 лв на месец ши ревете и вие панелните жители с климатиците.
70
0
 
4
 
! Отговори
Торонто преди 1 година
Ако дадете за 6 месеца на даве хиени да ви унождат това е резултата...
69
1
 
5
 
! Отговори
Ефекта Радев/ПП-40%! преди 1 година
Декември е почти вече -средата на зимата карат мокри дърва за 150-200 лв реалния кубик ,в Германия кубук сухи нацепени пакетирани в транспортен палет струват между 30-50 Евро кубика доставени на адрес в България- 100 Е-двойно.ПП и БСП мафия ууууууу
68
2
 
3
 
! Отговори
АЙДЕ ХОДЕТЕ... преди 1 година
ЗА дърва у Русия !!!.....ТАМ СА БЕЗ ПАРИ!!!
67
1
 
3
 
! Отговори
У Сибир е топло.. преди 1 година
...Що не ходите там бе...хахахааа!
66
5
 
2
 
! Отговори
АДСКИ КЕФ.. преди 1 година
5-торна да стане ЦЕНАТА на дървата...
65
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Отново нема дърва за огрев. Отново износът е с предимство както винаги. Отново ще замазват с изслушвания и комисии.Министъпът на земеделието в час ли е? хората посред зима да нямат дърва.
64
1
 
3
 
! Отговори
морски преди 1 година
до Аз Българина е "един българин - хайдутин, двама българина - чета, трима българина - чета с предател". Всяко скачане за нормалност води до провал накрая. Иначе айдуци да палят имоти и автомобили по нощите все се намират. От родната Полиция ги обявяват като самозапалили се, най-често за жалост. Ей това сме българите тук!
63
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Яжте пасти.
62
2
 
13
 
! Отговори
Аз преди 1 година
А българинът кога ще скочи!?!?!? Бееее, бееее, беее! Стрижат ни, доят ни, ограбват ни, колят ни, а българинът само мълчи и блее по форумите! Заслужаваме си дъното! Вдигат се цени - седим и блеем! Съсипват държавата и бъдещето на децата ни - стоим и блеем! Дори докато се давим в блатото, вместо да крещим, ние блеем! Е, няма такъв (пропаднал) народ!!
61
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Герб победа
60
4
 
15
 
! Отговори
НиковаПовечеСДС-Чума преди 1 година
"Кой не скача е червен".Помните, ли? Наскачахте ли се? Опмнихте ли се? А знате ли,че Драгалевският Ай дук и усмивката на корупцията/СофияШки/ нямат вашите проблеми!?
59
6
 
3
 
! Отговори
Смех... преди 1 година
Като ви шитне КИРЕ НЕК-а на руската офшорка.....направо отивате да се топлите у Сибир.....!
58
5
 
13
 
! Отговори
Нема да се плашите преди 1 година
КИРЧО И КОКРЧО СЕГА ШЕ ВИ СПРАТ И ТЕЦ-овете.....ЗА ДА Е ПО-ЯКА . .."ПРОМЯНАТА"!!!!ТАКА Е ТЯ.....!
57
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нали искате резидентска република? На ви !
56
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като дойда руски нахойници, винаги така става- 1944 г. 1990, 1997, Стани шеф, сега Радев...
55
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Забравяте да почнете статията с това, че живеем във времената на управление на Рублен Руский Чорап...
54
2
 
10
 
! Отговори
негласуващ преди 1 година
В мътна вода,хаос и безвластие се лови най голямата риба!"Държавата" е оставена на самотек и всеки влачи,диря няма!Тотален разпад а ви баламосват с избори,Македония и всякакви отвлечени простотии!Държава няма!