Очаква се охлаждане и балансиране на имотния пазар

Добромир Ганев: Бъдете внимателни с покупките на зелено
4 яну 2023 05:50, Анисия Иванова
38
Очаква се охлаждане и балансиране на имотния пазар
Снимка: Димитър Кьосемарлиев

Няма балон на пазара на имоти в България, заяви председателят на Националното сдружение "Недвижими имоти" Добромир Ганев. По думите му цените във всеки един свободен пазар са нормални. Те са такива, каквито предполага основният закон на пазара - търсенето и предлагането.

Този закон действа и на бългаския пазар, категоричен е той и добави: "Това е един от най-конкурентните пазари. На него участват много институционални играчи. Пазарът е напълно логичен и нормален".

В интервю пред БНР Ганев заяви, че очакванията за следващата година са за по-балансиран пазар, на който всеки от участниците да има повече време и възможности да обсъди своите възможности и да вземе правилното решение за своето семейство.

Той определи като легенди това, че цените на имотите у нас са на същите равнища като тези в столиците на най-развитите икономики в Европа.

"Ние сме на последно място от Балканския полуостров по цени. Това са легенди в социалните пространства, които не са доказани", допълни той.

По думите му в последните години е имало наслагване на много фактори, които са затвърдили високия интерес към жилищния пазар и то не само в България.

Очакванията за 2023 г. са сделките да намалеят, отбеляза Добромир Ганев:

"Очакваме охлаждане, очакваме балансиране, очакваме по-разумен пазар. /.../ Първо трябва да говорим за спад на ръстовете. През 2022 г. имахме рекорд на жилищните индекси на цените - с около 15-16% ръст във второто тримесечие спрямо същия период на миналата година. Очакваме първо спад на ръстовете - вероятно от 15 ще паднат на под 10%. Вероятно още в първото тримесечие на тази година ще видим в някои градове и спадове както в сделките, така и на цените, но това едва ли ще важи за всички райони на страната".

Специалистът предупреди потребителите да бъдат внимателни с покупките на зелено.

"Рисковете не са много големи за нашия сектор, но въпреки всичко трябва да бъдем внимателни", каза в заключение Ганев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
3
 
17
 
! Отговори
Лопе преди 1 година
Хахаха охлаждане, балансиране, успокояване аз бих казал спад на сделките, задържане а цените последван от нов спад на сделките и срив на цените или с две думи балона гръмна
30
10
 
3
 
! Отговори
АНИ преди 1 година
Толкова ли народа е заблуден ,че с приемане на еврото и влизането в Шенген ще ви става по-евтино и по- евтино...Има и такива чакащи от 30 години да се спукал балона и с 15000лв. да си купят нещо,що пък да не е на жълтите павета..Че те колко им струват на строителите на метър,пък за колко го продавали...Други показват оферти и цени от Европа ,Америка,Азия,Африка...Най-отчаяните предсказват 2 за лев..Ей сега ти давам 10 кинта,вземи ми 5..
29
2
 
11
 
! Отговори
Аз Кочо преди 1 година
ЕЦБ изтегли от обръщение 890 млд евро за 6 седи и ги унищожи както и ги създаде и продължава, предстой 0.50 пр. вдигане нна лихвата от февруари а от март QT. Не разбирам оптимизма на продавачите на имоти след като сделките започнаха да падат от април а през септември паднаха с 20 пр. От другата страна фед тегли пари от пазарите и увеличава лихвите, същото правят всички големи световни банки. Трябва да си пълен и дио т за да вярваш че имотният пазар ще оцелее. Този път инфлацията е дълбока и всеобхватна и ще остане дълго време никой няма да тръгне да спасява имотите. Ама вие си четете глупости
28
0
 
7
 
! Отговори
Аз Кочо преди 1 година
В цял свят цените падат и всички говорят за балон по голям от този 2008, но тук в бг ние сме изключение. Федералният резерв се затяга от двата края, повишаване на лихвените проценти и QT. Оттук и най-лошата година за пазара на облигации в историята, RE се разпада, криптовалутите падат със 70%+, акциите падат значително, SP 500 -17%, Nasdaq -31%. И цялото това забавление само за краткия период откакто започнаха да се затягат. Какво още искате за толкова време? Почакайте за да видим крайният резул
27
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
САМО ДЕТО ХОРАТА СА ИЗЛИЗАЛИ ОТ СТРАНА И ЗНАЯТ
26
2
 
9
 
! Отговори
aaa преди 1 година
Няма балон, няма. А това, че 30% от апартаментине в София стоят празни и не се ползват за нищо какво е?
25
0
 
5
 
! Отговори
От 4 преди 1 година
Новата мантра е, че спад *** цените ще има, но само на жилища нисък клас. То при текущите цени останаха ли такива жилища питам аз?
24
0
 
15
 
! Отговори
Не на балона преди 1 година
Членът на управителния съвет на Европейската централна банка Мартин Казакс,очаква лихвените проценти да бъдат увеличени ЗНАЧИТЕЛНО през месец Февруари и месец Март 2023 година .Това е новина от 4 Януари 2023 година .Правете си сметката какво се задава ,не слушайте брокерите и строителите
23
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това, че България намалява и че 85% от покупките се правят с банкови заеми, които не са били никога толкова ниски, няма значение за тоя експерт. Ипотечните кредити, като нищо могат да стигнат до 8-10%, тогава ще видиме как няма да паднат цените, а ще е само корекция на места.
22
0
 
21
 
! Отговори
Марков преди 1 година
1000 лева е цената за м2!!!!Всичко друго е спекула!!!!!!!Готови ПАРИ 💰 да ги подариш на строителя си е твоя ГЛУПОСТ!!!!ЕДИН ЧОВЕК МОЖЕ ДА СПИ НА ЕДНО МЯСТО!!!!!Всичко друго може да е една почивка без ангажимент към мястото!!!! Една България не можеш да обиколиш през живота си и да и се НАСЛАДИШ!!!!
21
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нямало балон, балон има защото масово раздават кредити на хора които не знаят как ще ги изплатят, раздават и на предприемачи да строят и какво се получава накрая банката взема пари от строителите и от този който си е купил имот, също така им взема апартаментите и остават длъжници взема им и друго имущество...Всичко е измислено от банкерите да лапат....
20
4
 
31
 
! Отговори
аа преди 1 година
:))))) сега е момента последните баламурници да си купят скъп апартамент, че след две години ще са 3-4 пъти по ефтини. сега е момента, моля използвайте промоцията
19
4
 
19
 
! Отговори
Финансист преди 1 година
Недвижимите имоти ВЕЧЕ са токсичен "актив", ако изобщо са актив.
18
29
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Супер си е имотния пазар. Прошляците чакат от 30 години пукане на някакъв имагинерен балон.
17
3
 
25
 
! Отговори
Гъчо преди 1 година
Алчни брокери сънуват розови сънища и се подмокрят от фантазиите си.
16
4
 
8
 
! Отговори
Лучников преди 1 година
Ако България продъжава със оръжейните траншове,пазарът на имоти ще се ,,поохлади" още.
15
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дотук в София цените са средно с 4% надолу. Справка от имот. бг
14
9
 
22
 
! Отговори
От 4 преди 1 година
За една кутиика с 4 стени и тераси в затвора не ми се влиза.Цената на въпросната кутийка с тераси на шпакловка и замазка е точно 500 наема за сходно жилише,но ремонтирано и обзаведено,с единствена отговорност да звънна на хазайна, когато нещо се счупи и да го попитам,кога ще е оправено.Е как да не направя тази страхотна 40+ годишна инвестиция.Малко под 80 годишен и ще си е мое, в противен случай, ще се наложи да се върна от тази така невероятно уредена за пенсионери столица на село.
13
4
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Поредните брокерски лъжи,че цените в България били много ниски. Само дето тук в цените влизат и общи части, както и новите жилища се продават на замазка. Та реално цената е двойна ако се смята по стандартите в Европа.
12
3
 
29
 
! Отговори
От 4 преди 1 година
Вчера получих ценен съвет от стоител.Да съм си регистрирал фирма по ДДС с предмет на дейност покупо-продажба и инвестиция в недвижимо имущество,да съм купил жилището (за което и стотинка отстъпка не е склонен да направи) на фирмата.Да съм сключил договор за наем между себе си (юридическо лице) и себе си (физическо лице) за символична сума и съм щял да върна 20% ДДС.Направих му контра оферта на -25% и му дадох визитка,да ми се обади,когато прецени,че предлаганата сума от мен вече го удовлетворява