Заради украинското зърно българското е по складовете

Родната продукция не може да бъде продадена
Обновена: 13 яну 2023 18:16 | 13 яну 2023 17:48, Анисия Иванова
106

Стоката на европейските зърнопроизводители, които граничат с Украйна - България, Румъния и Полша, залежава по складовете. Това каза в ефира на предаването "Директно" председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) Костадин Костадинов.

По думите му Европейската комисия не е взела мерки за защита на продукцията навреме.

"Няма интерес за закупуването на тази продукция и по-голямото притеснение е с какви средства ще посрещнем пролетната кампания и дали имаме средства да наторим", алармира той.

Според него след началото на конфликта в Украйна преработвателните предприятия са започнали закупуването на украински слънчоглед, вследствие на което българският не може да бъде реализиран.

"Българският си стои по места, по складовете на производителите. По отношение на пшеницата има много малко изнесена от страната. Тя също, в голямата си част, стои по складовете. Царевицата също. Това е голям проблем за производителите", каза още той пред Bulgaria ON AIR.

Нереализирането на продукцията и недостатъчните средства ще доведат до "гърчове на самите производители" и недостиг на средства за закупуване на горива, торове и препарати, категоричен е председателят на НАЗ.

Костадинов очерта и по-черен сценарий - ако досега, притиснати от обстоятелствата, производителите са били принудени да продават продукцията си на по-ниски цени, то, ако ситуацията се задържи същата, те изобщо няма да могат да я продадат.

Проблем остават и високите цени на торовете и препаратите, отново породени от войната в Украйна.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


106
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
3
 
12
 
! Отговори
Аз слушам преди 1 година
Затова всеки ден по телевизията болни българи се жалват за липсата им,а евроатлантици-политици ни обясняват,че българина се презапасява или *** хапчета като луд,без да има нужда! Да драги евро либерали,това е истината,пълен съпорд на Зел
38
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И кво частните мелници да ви изкупят всичкото зърно ли?България произвежда по 6-7млн.тона жито, като са ни нужни едва 1 млн.,другото да го изнасят в чужбина, ние няма само хляб и банички да ядем.
37
6
 
13
 
! Отговори
Аз слушам преди 1 година
Всичко е под диктовката на САШ,а нейните рoбu,които се наричат български политици ,изпълнявят! Българското зърно залежава,защото Америка е наложила ембарго на българското! Това е истината! Дори и да искаме не можем да го продадем напримерно в Африка или да го пуснем на ниски цени в България! Обратното е с лекарствата! Глад за хапчета в украинската армия! Затова не само в България,ами в цяла Европа е така! Обезболяващи,противовъзпалителни и даже антидепресанти,всичко се подарява! Затова всеки ден
36
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Зърнената мафия се надяваше, Русия да не пусне Украинското зърно за износ и цените на борсите да ударят небето. Но Путин ги прецака! Пусна износа на зърно и нашите зърнари останаха с пълни складове. Алчноста им ги прецака.
35
2
 
10
 
! Отговори
Украинското преди 1 година
зърно тая година е под всякаква критика.
34
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Украинското зърно е най-вкусното и питателно зърно в света!!
33
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не вярвам, че проблемът е да няма кой да купи пшеницата. Свят широк. Защо Русия си намира купувачи и за следващата година се кани да разшири още районите, където се отглеждат зърнени култури? Даже въведе строг отчет на производството и износа на продукти от типа мюзли, за да не се увлекат търговците и да има дефицит в страната. От тазгодишната реколта 50 мил т. са за износ, това е много повече от украинския.
32
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Интересно в Африка и Азия плачат за пшеница и слънчоглед, а нашите зърнари държат реколтата в складовете! Нема кво да ни залъгват с украинците, защото БГ пазар не може да поеме всичката реколта.Зърнарите се надяваха цена от 1000 лв. за тон да продължи поне 2-3години, а тя ква излезе?!Сега се надяват пролета да скочи на 800лв. и тогава ще я продадат.
31
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Заради украинското зърно българското е по складовете" - важното е укрите да се добре, нас кучeта ни яли
30
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Украинското да го ядат в Европа Българското да си остане за нас Обсче наште го изнасят за повече пари както и месото и яйцата и зарзавата Затова тук ядем *** а не българска продукция щот на Държавата тъй й оттърва не сусидира българското
29
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Догодина въобще не се знае дали от укаинската земя ще излезе реколта да изхрани местните. То и тази реколта, за която говорят, че им пречела, е била изнесена, което е качествено оше преди СВО, без малко да минеха на купони за хляб, серозно.Който е следил сводките, от Украйна се изнасяше царевица, грах, слънчоглед, за пшеница едва ли се чу, ако да - не е хлебна.Проблемът е че се мисли като циггганите, за момента, извинявам се за резкия тон, от година за година, а трябва да има гелеми зърнохранища
28
0
 
14
 
! Отговори
при нормална преди 1 година
пазарна икономика, когато има голямо предлагане цената, пада. Ся сещате ли се що ще стои по складове докато го хвърлят, вместо хляба да стане 50ст. Упрваниците ви са корумпирани ***, за тва
27
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Значи Европейска Бьлгария не може да конкурира с Украйна която е вьв война хахаха еййййййй алчният плаща двойно накрая наще пишман земеделци ще го хвьрлят на *** зьрното и хляба ще стане сто лева както газта от Америка
26
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Украинското е радиоактивно,тъпкано с отрови и всякакви биклуци!Нали тука карат...асфалт,тухли и керемиди..дето Путин им е б8мбил складовете?
25
0
 
10
 
! Отговори
е ко чакате преди 1 година
да мухляса, давай на народа хляб, зрелищата ги правят у парламента и прокуратурата. Или сакън да не падне цената на хляба?
24
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз първи писах по темата..приемат ли украйна в ес това ще е края на селскотостопанство в българия изобщо
23
1
 
20
 
! Отговори
Русомраз преди 1 година
Заради цената и нечията лакомия българското стои по складовете...
22
1
 
14
 
! Отговори
фф преди 1 година
Въпросът е ЗАЩО излиза по-евтино да се купува зърно от Украйна като се има предвид разходите за транспорт? Колко пъти по-евтино е тяхното зърно? Явно е в пъти. Значи да разбираме, че тва нашето зърно няма да се продаде заради скъпи цени и ще изфиряса, вместо да се използва за по-евтин хляб някак си
21
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Превод - не можем да го продадем с над Ценка от 2000% както обикновено. Трябва да я намалим на 1300% и предпочитаме да изгние щото държавата ще ни плати загубите така или иначе ако ревем много. Точно както държавата ни плаща разходите по засяването със субсидиите, а ние обикновен я клецаме яко. Нея и сете Българи.
20
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
'' Родната продукция не може да бъде продадена '' ................................. само, че не заради украинското зърно, ами защото сте алчни комунистически земевладелци, дето по 3 кожи сваляте от народа. Намалете цената и ще се продаде !