20% от столичани живеят в опасни сгради

90% от жилищата не са застраховани
38
20% от столичани живеят в опасни сгради
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Над 90% от жилищата у нас не са застраховани при земетресение. В същото време част от сградите са уязвими при силен трус като този в Турция, предупреждават строителни експерти.

Общият брой на жилищните сгради у нас е малко над четири милиона. Едва 7-8% от тях са застраховани. Според експерти обаче това поставя под риск стотици семейства у нас при трус, наводнение, пожар или други бедствия. Рискът „земетресение” е част от пакетите при имуществените застраховки, като в повечето случаи той е избираем. В същото време, според експерти, 20% от столичани например живеят в рискови сгради, информира Нова телевизия.

Преустроени партери за магазини и гаражи. Остъклени тераси. Премахнати при ремонт цели стени. Именно сградите с нерегламентирани преустройства са най-уязвими при земетресение, показват изпитванията и на експертите у нас.

Според проектанта инж. Марин Гергов издръжливостта на един блок или къща при трус зависи не толкова от типа строителство, а от това как се стопанисва. Това показват и конструктивните експертизи, направени от учените от Университета за архитектура, строителство и геодезия след някои от най-мощните трусове у нас.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кои са тия 20% от сградите. Що не казвате? Да не излезе, че е новото строителство с газобетонни блокчета дето от вода се разпадат, да не говорим удар и половината стени са от гипсокартон, а ако случайно са от тухла, то дебелината на стената е 1/3 от моята кооперация строена през 70те дето 1 стена е дебела 50см. Никой не е изолирал нищо щото без парно цяла зима температурата е 19 градуса.
28
0
 
4
 
! Отговори
Софиянец преди 1 година
Никой ли не усеща, че ни гласят нова секира? Правят си устата не случайно, току виж от догодина направили и тези застраховки задължителни, както стана преди години с гражданската...
27
0
 
1
 
! Отговори
Банкеръ преди 1 година
Все ми е на акъла,че ако всички сгради са застраховани и се слуучи силно земетресение със хиляди срутени блокове застрахователите ще покрият щетите.Ще ги търсите,като Божков и Василев.Най вероятно ще Ви вземат парите с хиляди обещания.
26
1
 
3
 
! Отговори
Разбирач преди 1 година
Ей стига сте писали глупости и тъпни
25
0
 
1
 
! Отговори
До Анонимен 27 преди 1 година
И на село повечето къщи са стабилни, тухлени с бетонна плоча между етажите. Не е безопасно да ти се срути над главата. Прав си дотолкова, че от 1- или 2-етажна къща на село ще излезеш много по-бързо, когато усетиш трус. Тук от 10-и или 16-и етаж ще слезеш по-трудно. Един мой познат живее на 14-и етаж и при едно от сравнително леките земетресения се беше видял в чудо - блокът се накланял така, че трябвало да се изкачва по пода на стаята като по баир, за да стигне до вратата.
24
4
 
4
 
! Отговори
Име преди 1 година
Земетресение е невъзможно - не сме в рискова зона, но не се знае. Въпреки това е здраво строителството. Дори панелките са си стабилни, сега - то и с влак да пътуваш - има катастрофи, 100 процента вариант няма. Не знам, освен - да се надяваме да няма вариант.
23
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На село е безопасно
22
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хахаха, и като се застраховаш няма да ти падне блока при земетресение така ли, хахаха. всеки знае каква мъка настава със застрахователите след какъвто и да е инцидент.
21
5
 
1
 
! Отговори
Бай Миле преди 1 година
Крайно време е да се демонтират общоопасните панелки!!! Сумати случаи се прикриват на падащи части от тях.....докато някой не даде фира, за да се задвижат нещата
20
1
 
11
 
! Отговори
Статистик преди 1 година
По-скоро 20% живеят в сигурни сгради. Като знаем как се строи, и после как се бутат носещи стени от собствениците - положението не е добре. Застраховката няма да спаси никой - само ще набута кинти в застрахователите. Ако не дай-боже стане като в Турция, просто ще има много хора със застрахователни полици и фалирали застрахователи. Вижда се че корупцията убива.
19
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
застраховката -най голямата измама
18
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Питайте брокерите на НИ те знаят всичко и според тях всичко е здраво и няма проблем да издържи и 10 та степен.
17
11
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Айде, айде, остъклените тераси щели да бутнат сградата. Тези ги разправяйте на баба ми Пена
16
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 15шопа. де късмет, де. Под котилото 8 Рихтера, над същото котило Тунгуски метеорит и след него отворена дупка от Космоса 0 по Келвин.
15
1
 
15
 
! Отговори
мак преди 1 година
За да преустроиш каквото и да е помещение за да направиш магазин или кръчма се иска разрешение. Така че, упреците са към властимащите. За преустрояване на жилищата са отговорни собствениците, но так няма как да се контролира, затова някои правят каквото си искат.
14
2
 
16
 
! Отговори
VladTepes преди 1 година
До АнонименЕПК са много здрави конструктивно както и пълзящите кофражи стига да не са събаряни носещи стени.
13
3
 
17
 
! Отговори
Гацо Бацо Фиуй Ърьь преди 1 година
Поръчкова статия на застрахователите!!!Чиста проба ЛОБИЗЪМ!!!
12
4
 
11
 
! Отговори
До 2 преди 1 година
"Защо не се правят проверки на такива които променят конструкцията в апартамента си като премахват стени не само носещи и от 2стаен правят 5стаен" -------------- Е как хем премахват стени, хем 2-те стаи стават 5?
11
8
 
14
 
! Отговори
Шоп преди 1 година
Поредната причина на злобните провинциалисти да мразят столичани. Като пoмияpи сте, хвърли ви се кокалче и веднага изпълнявате команда "дръж".
10
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Страх, страх, страх, е хайде поболейте се за нещо, което дори не е станало. Тичайте по врачки и гледачки. Напускайте жилищата си и т.н и т.н , глупостта няма край. Ако на човек му е писано лошо, и в рай да живее, и бункер да се скрие, пак оная с косата ще го прибере. Стига глупости.