20% от столичани живеят в опасни сгради

90% от жилищата не са застраховани
38
20% от столичани живеят в опасни сгради
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Над 90% от жилищата у нас не са застраховани при земетресение. В същото време част от сградите са уязвими при силен трус като този в Турция, предупреждават строителни експерти.

Общият брой на жилищните сгради у нас е малко над четири милиона. Едва 7-8% от тях са застраховани. Според експерти обаче това поставя под риск стотици семейства у нас при трус, наводнение, пожар или други бедствия. Рискът „земетресение” е част от пакетите при имуществените застраховки, като в повечето случаи той е избираем. В същото време, според експерти, 20% от столичани например живеят в рискови сгради, информира Нова телевизия.

Преустроени партери за магазини и гаражи. Остъклени тераси. Премахнати при ремонт цели стени. Именно сградите с нерегламентирани преустройства са най-уязвими при земетресение, показват изпитванията и на експертите у нас.

Според проектанта инж. Марин Гергов издръжливостта на един блок или къща при трус зависи не толкова от типа строителство, а от това как се стопанисва. Това показват и конструктивните експертизи, направени от учените от Университета за архитектура, строителство и геодезия след някои от най-мощните трусове у нас.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 11 - Така е. А затова ги тараша дет ги видя.
8
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами да ви кажа ... едно 20% може и да се остриже от България ...
7
17
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нямате си и представа, колко особено не ми пука, за разните му столичани. Никой не ви е с нищо длъжен, драги ми софиянци!
6
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 5 Забрави най-калпавите, строени с икономия на материали, съмнително качество, работници бразилейро, проектантите или некадърни, или инвеститорите с ланците ги натискат за макс квадратура - по-компрометирано от новото строителство няма. Точно срещу нас довършиха един такъв архитектурен срам - при всеки дъжд наводнения, калпаво и грозно блокче. На 3 месеца експлоатация прилича на амортизирана сграда.
5
1
 
14
 
! Отговори
носете полица преди 1 година
Застрахователите не изплащат обезщетение на безследно изчезнал след земетресение
4
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Тези 20 % са в столицата в центъра на града където има сгради от над 150 годишни. На прадядо мк къщата която е до женският пазар близо до лъвов мост ако не бях я ремонтирал и подсилил с железобетон щеше да се срине при първото по сериозно земетресение.
3
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами то било голям кеф,да си купиш софийски коптор за 100+ хиляди еврака и да се гърчиш от страх на не те люшне!Кеф А?
2
7
 
1
 
! Отговори
MaйMyнaтa преди 1 година
Дрееми эа софеянци. Да научат фиэиката эа трусовете, и химията эа климатот....ако не им аресват де
1
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защо не се правят проверки на такива които променят конструкцията в апартамента си като премахват стени не само носещи и от 2стаен правят 5стаен и т.н. Заради такива всички в блока могат да пострадат.