Месечно отделяме за храна около 33% от доходите, ядем все по-малко тестено

Увеличаваме сладкото и алкохола
16 фев 2023 10:41, Анисия Иванова
111
Месечно отделяме за храна около 33% от доходите, ядем все по-малко тестено
Снимка: Bulgaria ON AIR

През 1985 г. един кг хляб струва 40 ст., а днес цената му е 2,40 лв. През кои години най-добре е живял българинът и кога се е чувствал най-богат?

"С двама моите колеги от Стопанския факултет успяхме да изчислим индекса на потребителските цени за 270-годишен период от време. Това е основа, която би дала възможност за всякакви други проучвания назад във времето. Важно е каква е достъпността на отделните стоки в кошницата. Оказва се, че през последните 20-ина години стандартът ни на живот значително се повишава. Инфлацията ни дава информация за стандарта на живот", заяви доц. Мартин Иванов от Философския факултет на СУ "Св. Климент Охридски" пред Bulgaria ON AIR.

Проучването показва, че през най-добрите години на социализма може да се купят 14 кошници с една средна заплата, докато през 2022 г. (последната година от изследването - бел. ред.) може да се купят 22 кошници.

"Дали се чувстваш и дали си по-богат са две различни неща. В исторически план, в последните 270 години, сега стандартът ни на живот е значително по-висок. Ако отделяш много пари за храна, значи не си много богат. Ако можеш да си позволиш почивка на Малдивите, значи животът е много по-различен", подчерта доц. Иванов в студиото на "България сутрин".

За първи път имаме трайна тенденция на спад в разхода за храна около 2003-2005 г. Към 2020 г. месечно отделяме за храна около 33% от доходите ни, докато в Западна Европа данните са около и под 20%, стана ясно още от думите му.

В последните 30-50 години постепенно започва да се променя съставът на храните, които консумираме. Консумира се много по-малко хляб и тестени изделия. Консумира се много повече сладко и алкохол. Отделяме повече пари за дома и за транспорт.

Според доц. Иванов неминуемо ще се промени потребителската ни кошница заради променящите се технологии. Логично е разходите за храна с течение на времето да намаляват - да приемаме по-малко, но по-качествени калории, смята той.

Гостът посочи, че българското общество преминава през няколко тежки кризи, но въпреки това стандартът му на живот е горе-долу постоянен до 2000 г., премерено през разходите за храна.

"В Норвегия и Англия се стигнали до около 1200 година. Теоретично е възможно да стигнем до 1500 година. Наложи ми се да посетя 57 музея и архиви, да прегледам над 1000 търговски тефтера", каза още доц. Мартин Иванов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


111
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
3
 
15
 
! Отговори
Гиб Мелсън преди 1 година
Много години трябва да минат докато стигнем стандарта на живот, който имахме по време на комунизма. Ама много години! Продължителността на живота в България следсвие на лошата храна, която преобладава по магазините и стреса от демокрацията и т.н и т.н екстри в България е 72 години, като мъжете рядко стигат до 70 годишна възраст. Преди нас с по-дълъг живота с страни като Колумбия, Никарагуа, Тонга, Китай, Палестина и т.н още 86 държави преди нас.
25
4
 
2
 
! Отговори
До31 преди 1 година
"Рентиерче"- пак се оплете в личните местоимения!Последно какъв си-Ти,Тя,То или Той???А относно завистта,ами ти въобще не си за такава,ти си за съжаление бе пооомиярче!!!
24
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 33 Били сме 9 мил. Има история когато сме чествали 9 мил. жител , дори мисля че човека си е жив и здрав .
23
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
През 1895 кренвирша се произвежда от месо , сиренето и кашкавала от мляко . Тоест сега даваме пари за храна , която не е много храна и не се знае какво има вътре . За да е коректно изказването трябва да се сравнява и по рецептурника . В стара готварска книга за ястие с месо е записано , сложете месо за 50 стотинки ! ! !
22
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен13ти Каскет, 9 мил. никога не сме били, а факта е, че 8 мил. бяха в заграден концлагер. Как така ще бягат от Рая на коммунделите?
21
1
 
4
 
! Отговори
до 30 преди 1 година
Както вие мрънкотите и викате неволята, той идва и ви казва обратното- че сами сте си виновни. Двупосочна е вината. Не взимам ничия страна. Просто ми омръзна да чета всеки ден едно и също. Едни и и същи платени мрънкалници и се появи някой да ги обори и моментално бил еди какъв си. А надали са 1-2 мрънкалници и надали само 1 ги оборва...
20
2
 
6
 
! Отговори
До26 преди 1 година
Няма лошо да си"преуспял"ама да се подвизаваш ежедневно в анонимни форуми и да търсиш някаква завист,а всъщност най вероятно става на въпрос за избиване на комплекси е меко казано вид ментално увреждане!
19
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Както и в по-долните коментари е написано- ако давате 33% от доходите си за храна, нещо не е наред при вас. Нещо, за което сте отговорни само и единствено вие. Взимаме най-нископлатения труд у нас за хора с трети клас образование- касиерка в магазин. Из големите вериги заплатите варират, но най-ниската е около 1500лв. бруто + 200 ваучери за храна. Искате да ми кажете, че ще давате около 400лв. храна на месец?! Ако ядете всеки ден рибай от Аржентина, може.
18
7
 
5
 
! Отговори
до 16 преди 1 година
Абе той може да е програмистче, земеделче, рентиерче или там каквото се подигравате, ама поне се развива, пък вие цял живот функционални неграмотници викате неволята. Факти, факти. А и надали само един човек влиза да ви заяжда и да ви се подиграва.
17
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Този човек се е постарал , но е пропуснал да направи сравнение между кренвирш от 1985 и 2023
16
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 16 : Добро утро и на теб. Архитект съм.
15
1
 
4
 
! Отговори
Милионер преди 1 година
То, това за месечното отделяне за храна си зависи от доходите. Щом като лидерът им на тези от Герб яде суджуци, неговото отделяне за храна ще е доста повече. А пък, дори и за магистрали и детски градини си дава от собствените пари. Те затова и тези от партята му, личната, едвам успяха да се регистрират за поредните извънредни предсрочни парламентарни избори.
14
4
 
12
 
! Отговори
До15 преди 1 година
Добро утро и Добре дошъл"програмистче,рентиерче земеделче"Абе и аз не знам вече какъв си!
13
21
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ако отделя 33% от доходите за храна си ще се гътна от преяждане бе :) Не повече от 5% давам за храна, и то качествена и скъпа. Проблема не е в поскъпването на храните, а че пролетариата е евтин и нискоквалифициран. Всъщност и това не е проблем - това ще му е стимул да се постарае повече над книгите, и по-малко над ракията и киселото зеле.
12
1
 
3
 
! Отговори
Мен преди 1 година
Как е правилно да се казва " Не ми се яде сирене" или "Сирене не ми се яде"
11
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Факта,че от Девет милиона останахме около Шест милиона,говори кога се е живяло по добре,всичко друго са ала-бализми!
10
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До пишман "анализаторите"Първо,през ония години,цената на хляба беше-0.15 стотинки за типовият и 0.26 стотинки за белият!А кога се е живяло по добре и дали българинът е по богат сега или преди е друга тема!
9
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Гледам съседа ченгесай КАТеричок плаща с карта ,теpлика му неук. Явно няма кеш,а преди вадеше по една баля стотачки,за да си плати баничката. Съсипаха я тая държава,нищо не става.
8
2
 
21
 
! Отговори
Край преди 1 година
Как се развива един народ не се измерва спрямо преди. Ясно е, че сега имаме плоски телевизори и много коли. Развитието се измерва спрямо другите държавии народи. В състезанието с тях ние тотално изостанахме в последните 30 години. Преди 30 г. турци, румънци бяха далеч след нас.
7
11
 
5
 
! Отговори
до 8 преди 1 година
Баце, дори пенсионерите ми родителите не дават повече от 20% от пенсиите си за храна... Айде по-сериозно.