Такси към големите магазини водят до оскъпяване

Това признаха производители
16 фев 2023 18:25, Росен Стойчев
26
Такси към големите магазини водят до оскъпяване
Снимка: БГНЕС

В търсене на виновник за високите цени на храните у нас, държавата впрегна всички свои контролни органи да дирят спекуланти. Масови проверки се извършват в търговските обекти в цялата страна. Например, в малките хранителни магазини в Добрич заявяват, че вината за поскъпването, не е у тях. Но и търговци, и клиенти са убедени, че спекула има.

Според Николай Маринов, директор на единствената държавна млекопреработвателна компания в България, след производството и логистиката се стига до таксите на големите търговски вериги. Това заяви той в студиото на Нова Нюз.

„Таксите на големите вериги включват отстъпки за тях, които ние като производител им даваме, за да продават нашите продукти. Има „Такса вход” в търговската верига – „Търговска отстъпка от цената”, такса „Логистика” на самата верига, такса „Маркетинг”, такса „Промоции”, такси „Каталози” – те се плащат от производителя, за да може да се продава в търговската верига”, каза Маринов.

Още по темата

„Продаваме им стока, примерно, за 1 лв., те си слагат всички тези такси с 15-20%. Отделно от това те слагат и своя надценка, за да печелят. Всички теза такси те ги оправдават като техни разходи. Има случаи, когато продаваме нашите продукти на загуба", каза директорът на единствената държавна млекопреработвателна компания в България.

„Реално нередност няма, но друг е въпросът колко е морално”, обобщи той. "Вие виждате как в една и съща търговска верига един и същи продукт в Германия е значително по-евтин отколкото в България", каза Маринов. "Сигурен съм, че в Германия има държава, която следи за тези надценки", допълни той.

От Сдружението за модерна търговия изпратиха съобщение, че нямат право да коментират търговски отношения между отделни доставчици и търговци.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Възмутен, Никой не се интересува с какви документи и на каква стойност е закупена стоката в чужбина и защо често стока достига крайният потребител от 200 до 1000% надценка. Не вярвам големите вериги да имат много посредници.Явно нас ни смятат за токущо слезнали от дърветата.Крайно време е Митниците да публикуват фактурите с които "големите вериги" внасят"Златните плодове и зеленчуци"!
23
0
 
4
 
! Отговори
Насо преди 1 година
Всички вериги магазини в БГ надуват цените яко. Ако през 2000-та година цените на хранителните стоки бяха обложени с максимум 10-15 % надценка, то сега същата е около 50%. За това и цените в магазините, особено в големите са толкова високи. Абсолютно неоправдано и чиста проба ПЕЧАЛБАРСТВО! Нооо... докато има овце, ще има и вълци. Това е простата истина. Спрете да пазарувате от големите хипермаркети!!!
22
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Дааа Щеше да си прав, ако не ставаше въпрос за български продукти! Какви 2000 км? Не си в час и си представяш нещата по някакъв розов идеализиран начин. Те си правят договори с близките производители още като започват да строят нов супермаркет, с които договори ги карат да им финансират строежа, за да им продават после продукцията! После като им извият ръцете и с таксичките и ей ти го скапване на българския бизнес и изнасяне на парите на българите в чужбина.
21
4
 
1
 
! Отговори
Дааа преди 1 година
""Вие виждате как в една и съща търговска верига един и същи продукт в Германия е значително по-евтин отколкото в България", каза Маринов." - произведено в Германия блъска 2000км камиона да го докара на Бай ***... няма как да ти го даде като на германска цена... едно е 200км друго е 2000км...
20
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нали не мислите, че унищожаването на дребните търговци и бизнеси като цяло по време пландемията са случайност.
19
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако имахме истинска държава щеше да задължи тези *** да продават на средни цена веригите им в ЕС и точка.
18
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това си е чиста проба рекет. Спрете да им продавате. Правете кооператив.
17
0
 
13
 
! Отговори
препърс преди 1 година
Бойкот на веригите и спекулантите,купувайте от малки производители дето не продават във веригите,търсете земеделски производители около вашия град,по добре парите в тези които работят за нашата прехрана отколкото за търговци дето изнасят печалбата в Германия и други държави.Но няма смисъл понеже масово хората нямат мозък в главите.
16
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Едно не може да им се отрече на големите ТВ и то е, че не са в сивия сектор. Плащат си реални данъци и осигуровки на работниците. Малкия магазин на Бай Вълчо я чукне касовия бон, я не. Персонала му на половин работен ден и занижена заплата, другото под масата. Факт е, че една Софийска верига продава по-евтино от кварталния магазин до мен. И това е, точно защото натиска производителите за ниски доставни цени. Просто 50% е много, трябва да се намали надценката до 20-30. Няма да фалират от това.
15
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бля бля, всички взимат двойни печалби, а за веригите е вярно, вдигат всяка една стока която купувам и то с поне 50% не със стотинки или 10-20%, 50% и нагоре след което спирам да купувам това нещо или го взимам много по-рядко.
14
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е като големите верига слагали такси, то защо в малките магазини е още по-скъпо и без таксите?
13
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 1 Бат СалиВ малките магазини на една и съща стока,получена на определена цена за десетина дни лепят нови етикети с цени.Нагоре.
12
1
 
2
 
! Отговори
Б. Г. преди 1 година
На спекулантите не им допадат онлайн доставките, защото няма да могат да лъжат народа...
11
2
 
2
 
! Отговори
Р.Овч. преди 1 година
Окрадохте държавата ,ей!!!
10
3
 
4
 
! Отговори
Б. Г. преди 1 година
Нещата се менят, преди имаше стационарни телефони и супермаркети, а сега има gsmи и онлайн доставчици. От интелекта зависи, кой какво ще ползва...
9
0
 
6
 
! Отговори
ЩЕ СЕ НАУЧИМ ! преди 1 година
Така ще бъде докато не се забранят търговията и банките !
8
6
 
18
 
! Отговори
Viho преди 1 година
За бога братя , не купуеайте от големите вериги и те сами ще намалят цените!
7
4
 
22
 
! Отговори
Видяхте ли преди 1 година
Като ви казвам че картела на големите хранителни магазини е причината за инфлацията, не ви лъжа. Извинения много. Корона, Война, Енергийна криза - все прах в очите. Дефакто е икономика. Мениджърите си гонят бонуса и печалбата, пък вие трябва да ядете. Квартални магазинчета вече няма. Дефакто нямате избор и им плащате. Производителите и те нямат избор, ако искат да продават плащат и те за място на рафт. Това че нямате пари за дрехи, обувки, кола си е ваш проблем.
6
5
 
18
 
! Отговори
kirilenko преди 1 година
има една стара мъдрост ;ТЪРГОВИЯТА Е УЗАКОНЕНА КРАЖБА
5
8
 
8
 
! Отговори
Б. Г. преди 1 година
Скоро или ще изчезнат магазините и веригите в България и само онлайн ще пазаруват българите, защото е по-евтино и по-удобно или ще се нормализират цените. Ползвам предимно онлайн доставчик и съм много доволен.Стоките ми ги носят до вратата, не губя време, цените са нормални, дори по-ниски, обслужването е на високо ниво, не се блъскам с хората по щандове и,... това мисля, че е предостатъчно.Магазините имат много разходи и затова надуват цените-наеми, заплати за служители-касиери, охрана,ток...