Не се очаква спад на цените при жилищата, липсват имоти на пазара

Стойчева: Украинските бежанци от наематели вече са купувачи във Варна
28 фев 2023 14:05, Анисия Иванова
95

Възможно ли е цените на имотите да тръгнат надолу и какви апартаменти предпочитат купувачите?

"Не лихвените проценти са най-голямото предизвикателство пред имотния пазар. По-скоро това са инфлацията и демографският срив. Също и цените на строителните материали и очакваното повишаване на цената на труда в строителството. Цените в близките една-две години със сигурност няма да паднат", заяви мениджърът на сайта за недвижими имоти Imoti.net Снежана Стойчева в "България сутрин".

На 6 март в София ще се проведе поредното издание на бизнес форума, който организират от imoti.net. Там ще бъде предоставена най-актуалната информация за пазара в столицата. Такъв вече се проведе във Варна.

"Във Варна се изясниха много пазарни нюанси, които са важни за аудиторията. Цените на жилищата във Варна са поскъпнали с 30% - цената се е движила с повишаването на доходите. Има ръст от 3% на сделките за цялата година. Цените на имотите във Варна в голяма степен достигнаха цените на тези в София. Украинските бежанци във Варна се превърнаха от наематели в купувачи", обясни Стойчева пред Bulgaria ON AIR.

Според нея не се очаква строителните материали да поевтинеят, в същото време ще поскъпва цената на труда на строителите.

"Цената на новото строителство ще расте. Старото строителство се води по цените на новото. Имаше отлив на купувачи в края на миналата година, но се събуждат и вече има интерес. За съжаление - няма имоти. Ограничено е предлагането на старото строителство. Хората предпочитат да купят завършено жилище, рискът е по-малък. Няма много такива жилища и пак ще се ориентират към сгради на зелено и в строеж", разясни Стойчева.

По думите ѝ профилът на купувача не се променя особено, леко е паднала възрастта - основно купувачите са около 45-годишни. 83% от тях търсят завършено жилище, а 73% от цената на имота се финансира със средства от банката. Повече от 60% купуват имоти със собствени средства.

"Повече се търси подобряване на средата на живот - по-голям апартамент, по-добра локация. Предимно се купуват жилища за живеене, не толкова с инвестиционна цел. Цените в България растат малко по-бързо от средните за Европейския съюз", каза още Стойчева и добави, че донякъде това се обяснява с по-високата инфлация у нас.

"Никога не е страшна лихвата, каквато я виждаме сега да расте, ако доходите са добри и можеш да направиш план за паричните си потоци. Задължително се консултирайте с брокери - дали тази цена и този имот са подходящи, дали си заслужава", посъветва експертът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


95
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
0
 
14
 
! Отговори
ТАЯ БУЛЯ МНОГО ЛЪЖЕ преди 1 година
ТАЯ БУЛЯ МНОГО ЛЪЖЕ !!!
65
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В момента дохода от наем е 3% от стойността на имота, което е ужасна инвестиция. Балона се спука, но трябва да мине време, преди да дойде паниката и сривът.
64
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абе какви имоти липсват? В най-пренаселения квартал в България в новите блокове 70% не им светят прозорците вечер. А в старите панелки пък 20-30% от апартаментите стоят заключени и необитаеми. Иска им се на брокерите да липсват имоти. Хора лиспват в България, имоти си имаме много.
63
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
След най-много 2 години, ще има паника на пазара, помнете ми думата.
62
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За всяко сирийче, пресекло незаконно границата, му подарявайте по един апартамент във Варна, София или Пловдив - по избор. Па дано ги задържим да не ходят към Западна Европа!
61
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Липсват имоти, ама много повече ще липсват куповачи в близките поне 5 години. Въпреки инфлацията, минимума който ще паднат е 20%, а като стойност ще паднат много повече.
60
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Браво! Значи добре ги подпомагаме бежанците, щом започнаха да си купуват апартаменти във Варна с нашите помощи.
59
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кога дойдоха и чакаха на помощи, кога започнаха работа като чистачки и кога успяха да спестят с мизерната българска заплата за да си купят жилище във Варна. Хайде по-полека с лъжите, а?
58
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Строителните материалаи са борсово суровини и цените им вече се върнаха на ниво от 2021г. - това никога не е било фактор. Инвеститора като продаде едно жилище на зелено и си е събрал парите за цялата сграда още преди да я построи. даже вече има и на печалба. Пък после знеш какво става. който има над 50% от сградата той-определя входните такси и кои фирми да ви поддържат затворения комплекс ако иска и 250 лв входни ще му плащате. Додето работите добра работа става, после не знам.
57
0
 
17
 
! Отговори
Ганьо Балкански преди 1 година
Купувайте, че не останаха :) Всеки втори се юрна в имоти да инвестира - от наеми да печели, други щото да не им изяде инфлацията парите. Кой на село продаде нивята и даде 2000 и кусур евра за вътрешна тоалетна, кой няколко кредита изтегли - имот да има, за децата да остане. И така се наду балона. Покрай тази еуфория да си брокер на НИ стана много престижно. Нищо, че бошинството дори не са грамонти, но пък за сметка на това арогантни. Следващите няколко години ще са много интересни :)
56
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Строителните материалаи са борсово суровини и цените им вече се върнаха на ниво от 2021г. Това всеки може да го провери. Тая говори пълни глупости, брокерски халюцинации 2023.
55
0
 
8
 
! Отговори
123 преди 1 година
До кольо-аз повече от 15% не съм искала и те се съгласяваха. Значи ще почна да предлагам 20%.
54
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В Пловдив се построиха няколко стотина блока само за последните 2 години. И 95% са празни. Пране на пари яко.
53
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 10 години цените на жилищата в БГ ще бъдат най-ниските в целия свят ! Пенсионери и шведи жилища не купуват , а тук ще има само такова население !
52
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дори в София има толкова много пустеещи сгради. Виждат се дори по центъра, рушащи се необитаеми постройки. Казвате ни че нялолко милион струват? Не можело човек просто да ги купи. На кредит трябвало да?
51
0
 
14
 
! Отговори
Познавате ли го преди 1 година
Преди беше борче, после стана мафиотче, после стана стоителен предприемач, а сега му казват банкерче?
50
3
 
22
 
! Отговори
Бай Балон преди 1 година
Първо, на къде ще тръгнат имотите, ще се разбере при първото вдигане на ипотечните кредити и при първото вдигане на имотеките на вече закупилите жилища за 30г. Ако не издържат на вноските? Както всички знаем, инфлацията изяжда кредита, но ако не изяде първо тебе. Както се казва-Банката винаги може да ти вземе жилището, докато ти неможеш да го вземеш от банката. Имаш ли кредит играта не е равностойна. Да не говорим, ако нашия Руско говорящ президент ни натика в Азия и Русия, с жилищата какво?????
49
3
 
13
 
! Отговори
БАВНОРАЗВИВАЩИ СЕ... преди 1 година
В БЪЛГАРИЯ ВСИЧКО ИДВА С 2 ГОДИНИ ЗАКЪСНЕНИЕ....... И КИРЧЕ И КОКОРЧЕ ЩЕ ГИ ИЗМЕТЕМ ОТ УПРАВЛЕНИЕТО 2024.....2 ГОДИНИ СЛЕД 2022,КОГАТО ИЗПОЛЗВАХА МАДУРОВКИТЕ.. И ИМОТИТЕ ЩЕ СЕ СРУТЯТ 2024.....2
48
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Задължително се консултирайте с брокер,,-Щом казвате че мнието на нереализиран сервитьор или барман е важно ще ви послушаме:)
47
0
 
21
 
! Отговори
Колю от Бяла Слатина преди 1 година
До 123: и по сайтовете падат. А сделки се извършват нерядко до 20-25% надолу. Никой не иска да тегли кредит при очакване лихвата да скочи с 2-3% отгоре при сегашните цени. А тези, които имат пари предпочитат да задържат. Няма закъде да бързат. Особено при сегашната ситуация. Няяямааааа!!! Вервайте ми!