Цените на храните в България все още са по-ниски от тези в ЕС

Това обяви експерт
2 мар 2023 14:25, Росен Стойчев
93
Цените на храните в България все още са по-ниски от тези в ЕС
Снимка: БГНЕС

Експертите Владимир Иванов, председател на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата и Лъчезар Богданов, главен икономист в Института за пазарна икономика, коментираха в студиото на Нова  продължават ли цените на храните да растат, има ли спекула и какви мерси са необходими срещу нея.

Още по темата
Днес се очаква кабинетът да представи резултатите от проверките на цените на хранителните продукти на пазара. Това беше обявено вчера от президента Румен Радев пред журналисти. Още преди дни държавният глава заяви, че тези проверки са показали обезпокоителни фактори.

"Цялата мярка е, за да се проверят цените на вносните стоки, на тържищата, както и тези на продуктите на едро и дребно. Цели се повишение на потребителската култура. Спекулата по принцип в търговския речник я няма. На практика имаме злоупотреба с търговско положение. Отиваме или към свръхпечалба или към свръхрентабилност. Винаги има такава злоупотреба, въпросът е в какви размери. Трябва да се анализира комплексно проблемът, тъй като има и неефективни практики”, смята Иванов.

Според Богданов все още цените на храните у нас са по-евтини, отколкото в ЕС.

"Разликата е при млечните продукти и яйцата. Последната година при някои храни имаме спад на борсовите цени на суровините. КЗК трябва да каже дали това е резултат от нелоялна практика и има ли картел”, поясни той. И прогнозира, че цените ще спаднат в следващите 3-5 месеца.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


93
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
74
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В немско е по евтина храната
73
1
 
1
 
! Отговори
има ли преди 1 година
някой в българия да мисли за хората-НЯМА ТАКИВА-не чакайте да гласуваме-изберете се сами,то нашата е ясна-ЗАТРИВАНЕ
72
0
 
3
 
! Отговори
ГЛУПОСТИ преди 1 година
КАКВА НАГЛОСТ!!!!В Полша вижте им брошурата на полския лидъл и кауфланд, пилешкото филе е 5-6 лева килото, моцарелата- 10 лева- колкото тук изварата!!!!, млякото е 1.60,тук в същите вериги гони 4 лв на промоция. БОЙКОТ,БОЙКОТ И ПАК БОЙКОТ, ЕСТЕСТВЕНО,ЧЕ ИМА КАРТЕЛ
71
0
 
7
 
! Отговори
Expert satirik преди 1 година
Заплатите в България все още най високи в ЕС. Да вервайте ми.
70
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
КАТО ГЛЕДАМ ПРОСПЕКТА Kaufland.de 02.03.2023-08.03.2023 : ЧЕРВЕНО ГРОЗДЕ ПЕРУ0,5кгПАК АКЦИЯ-1,49 ЕВРО; СВ.ФИЛЕ кг-6,99ЕВРО; ОЛИО-лт-1,99ЕВРО; ЧЕРВЕНО ВИНО Contessa Carola-ИТАЛ-0,75лт-4,99ЕВРО;КАРТОФИкг-1,00ЕВРО; ЙОГУРТ0,5кг-0,79ЕВРО; ШПЕКкг-от29,9на14,9ЕВРО-50%;ИРЛАНДСКИ ЧЕДАРкг-9,94ЕВРО;ПИЛЕ ТАРЕЛКАкг-5,55ЕВРО;щвейцСИРЕНЕкг-17,9ЕВРО. ЗА ЛЕВА САМО УМНОЖЕТЕ ПО ДВЕ И ЗАПЛАТАТА СИ Я РАЗДЕЛЕТЕ НА 4.ЩО ИМ ТРЯБВАТ АТАШЕТА,КАТО СТИГА САМО КОМПЮТЪР ??!...
69
1
 
1
 
! Отговори
Михаил преди 1 година
А заплатите все още 5-10 по-малки. Аре бегай! К'во ме интересуват цените там? Аз живея в България! Да не ме занимават с цените в Лихтенщайн, Мадрид и Ривиерата.
68
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абе домати от 5.70 и краставици над 6 лева за килограм евтино ли е?
67
0
 
8
 
! Отговори
Гражданин преди 1 година
Пълни глупости !!! Кого лъжите хората имат достъп до всякаква информация! В България са едни от най-високите цени!
66
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В Германия е дори по-евтино, какво остава да сравняваме покупателна способност.Последните 10 години България бе закопана от гроб, подмянаджии, дейб.българия и сие - всите по. длоги на американската мафия.
65
1
 
18
 
! Отговори
Бог да пази България преди 1 година
Работя в светата на търговията и съм на ясно с политиката на веригите,дерат кожи за отъспки, маркетинг,входни такси и т.н.Плащат си сметки и заплати за сметка на производители и доставчици, пълнят си гушите и не им дреме!!!
64
0
 
10
 
! Отговори
Сосидж преди 1 година
Няма значение колко струват, а как се усещат. Нещо може да струва 30 лева за килограм, но с нашия стандарт не се усеща, както стандарта в Германия например. Заради това ние (ще се нарека млад) не гледаме телевизия. Сякаш не сме стъпвали в магазин и не усещаме как се отразяват цените, но хубаво, че е този пореден експерт да ми обясни, че си въобразявам.
63
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Заради това сравнение ,трябва спешно Прокуратурата, да прибере тези престъпници Явно ,те претеглят ,от позицията на тяхните заплати .Това е геноцид ,за 80 % от българите ..
62
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На комунистите и Копейкините ,ще им бъде забранено ,да пазаруват в Моловете..
61
0
 
13
 
! Отговори
Ощетен преди 1 година
А доходите какви са? Нямам предвид тези, които получават голяма част от заплатата си под масата. Пенсиите какви са?Да не говорим че и това за цените е нагла лъжа! Всеки може да си изтегли брошурите от полските, чешките и германските филиали на същите вериги, които ги има у нас и да сравни цените на един и същ продукт с един и същ грамаж. Не е нужно да се ходи в чужнина, за да се види това! За какви ни взимат?
60
1
 
26
 
! Отговори
D преди 1 година
как не ви е срам, няма цени по-високи от България. Мислите си, че хората не излизат от Бг ли?
59
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ВЪН КАУФЛАНД, БИЛА И ЛИДЪЛ! ЛЕСНО МОЖЕ ДА ИМ СПРЕ ЛИЦЕНЗА ФТМАКА!
58
1
 
12
 
! Отговори
Олимпий Панов преди 1 година
Че ние ни ли сме в ЕС?
57
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това заглавие горе от афиш на Сатиричния ли е или на Сълза и смях ?!
56
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ЕС искат да са зелени, цените са проблем на всяка държава в ЕС, всички тук знаят че цените в Бг са по високи и от Англия, може да се провери, затова в Бг има домати и краставици и др. внос от Турция, защото Бг нямат сметка да ги произвеждат заради газ, торове, ел енергия, купувани от борсите на ЕС, от които печелят ЕС. Вместо промишленост борси.
55
1
 
9
 
! Отговори
Хмм преди 1 година
То и заплатите така