Цените на храните в България все още са по-ниски от тези в ЕС

Това обяви експерт
2 мар 2023 14:25, Росен Стойчев
93
Цените на храните в България все още са по-ниски от тези в ЕС
Снимка: БГНЕС

Експертите Владимир Иванов, председател на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата и Лъчезар Богданов, главен икономист в Института за пазарна икономика, коментираха в студиото на Нова  продължават ли цените на храните да растат, има ли спекула и какви мерси са необходими срещу нея.

Още по темата
Днес се очаква кабинетът да представи резултатите от проверките на цените на хранителните продукти на пазара. Това беше обявено вчера от президента Румен Радев пред журналисти. Още преди дни държавният глава заяви, че тези проверки са показали обезпокоителни фактори.

"Цялата мярка е, за да се проверят цените на вносните стоки, на тържищата, както и тези на продуктите на едро и дребно. Цели се повишение на потребителската култура. Спекулата по принцип в търговския речник я няма. На практика имаме злоупотреба с търговско положение. Отиваме или към свръхпечалба или към свръхрентабилност. Винаги има такава злоупотреба, въпросът е в какви размери. Трябва да се анализира комплексно проблемът, тъй като има и неефективни практики”, смята Иванов.

Според Богданов все още цените на храните у нас са по-евтини, отколкото в ЕС.

"Разликата е при млечните продукти и яйцата. Последната година при някои храни имаме спад на борсовите цени на суровините. КЗК трябва да каже дали това е резултат от нелоялна практика и има ли картел”, поясни той. И прогнозира, че цените ще спаднат в следващите 3-5 месеца.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


93
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
1
 
24
 
! Отговори
Средна класа преди 1 година
Цените на месото са добре. Зеленчуците и млечните са скъпи. За зеленчуците ок дето не им сезон, но сирене/кашкавал не го разбирам. Като знам на колко изкупуват литъра мляко цените са нелогични.
53
2
 
25
 
! Отговори
Алоу преди 1 година
СЕМ да се самосезира..Ккави са тези нагли лъжи в национален ефир..Прословутите фактчекърите де са, спят ли ?
52
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Само заплатите са по-ниски тук. Цените са по-високи. Все пак нека "експертът" като лъже, да не забравя, че всички имаме приятели и роднини, които живеят из Европа и няма как да се получи нужното информационно затъмнение, за да мине такава лъжа!
51
1
 
24
 
! Отговори
Алекс преди 1 година
Лъчезар или умишлено лъже,или не е излизал от България.Преди известно време имаше сравнение на продуктите,които са необходими за приготвянето на омлет в България,Великобритания,Франция,Испания и Гърция.Оказа се,че в България тези продукти са най-скъпи.
50
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
а заплатите - много едностранчиво гледаме - или толкова са ни позволилил от козяк
49
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Богданов има потенциал за комик.
48
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ама и заплатите ни не са като тяхните.
47
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Чудо на чудесата. Аз д. До преди година това струваше под 10 лева. Путин е виновен, веднага познах.нес влязох в един магазин, взех си 3 неща и хоп! 25 кинта
46
1
 
11
 
! Отговори
Смел Гибсов преди 1 година
Тази снимка да не е от 90-те години>?
45
1
 
10
 
! Отговори
Смел Гибсов преди 1 година
Аре ве, и на кои пазари ги видяхте тея цени да пазарувам и аз там ....
44
1
 
14
 
! Отговори
4 преди 1 година
Вие луди ли сте? Къде са тези домати с 2-50 лв!
43
1
 
25
 
! Отговори
Сигурна работа преди 1 година
Чудесно за начало на виц !
42
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Още нищо не сте видели тепърва ще берем плодовете на санкциите тази година вече ще се ползват скъпите торове за производство на храни, а цените ще литнат още.
41
0
 
4
 
! Отговори
Рендету преди 1 година
То не, че немъ желания да ги повишат, просто знаят, че тогаз стоката им шъ изгние, щото народъ веке немъ пари!
40
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На този господин кой му пазарува?Нека влезе в един магазин в провинцията и види цените.Риба - скумрия 8 . 00 лв. вече. Свинско месо 10.50 - 12.50 лв. Сиреве - 15-18-20 лв. според марката. Кашкавал 18 - 25 лв. според марката, пресни колбаси варени 12-15 лв., Цените всяка седмица са нови и по високи.Това е вече спекула.
39
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В България всичко е ниско - цените ниски, заплатите ниски, народът и той по-нисък от тревата, политиците ни с ниски морал и компетентност... Така си живеем тук. Страната на ниските възможности.
38
0
 
27
 
! Отговори
Икономист второ ниво преди 1 година
Отново пързлаят крепостните селяниПрост пример от 11.02.2023 Евростат :ИСПАНИЯ минимална заплата 1260 евроБългария 396 евро.Средно 18% по ниски цени на храните стоки в ИспанияГнусна дупка България
37
0
 
23
 
! Отговори
Беко преди 1 година
На тоя експерт ше му натикам от супервкусния домат познайте къде. Докато в нашия лидл краставиците са по 7-8лв, в Германия и Белгия не надминават 1,25е стандартна цена. Там скоро ще са готови с пролетните урожаи и ще станат и по-евтини. Вярно, нямат нищо общо с краставиците от нашата градина, но за тая цена е ок. А нашенецът нагъва полските кегли, смешна работа!
36
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да бе, ама производителите не са толкова щедри, когато продават на малки бакалии, а ги товарят пред западналите обаче са по-ниски от треввата.
35
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Човек ще си помисли, че тук е евтиния. За заплатите и качеството на продуктите някой спомена ли в тази "статия", че напоследък чета само заглавията.