Българите имат свободни пари и ще продължат да купуват имоти

Стойчева: Потребителските цени изпреварват цените на жилищата
7 мар 2023 16:05, Анисия Иванова
176
Българите имат свободни пари и ще продължат да купуват имоти
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Петдесет процента от клиентите в България купуват недвижим имот с ипотечно финансиране, но 50% купуват с пари в брой, тоест инвестират парите си. В същото време парите в банковите депозити на населението не са намалели значително и се предполага, че има пари, които не са в банките, които са свободни и които ще продължат да бъдат инвестирани. Това каза Снежана Стойчева, мениджър на сайта за недвижими имоти Imoti.net, в предаването „Бизнес старт” с водещ Роселина Петкова.

Водещият сайт за обяви на недвижими имоти Imoti.net, част от Investor Media Group, организира втори бизнес форум в София на тема „Предизвикателствата пред пазара на имоти – политически, икономически, технологични“.

По думите на Стойчева сериозните фактори, които крият рискове за пазара на недвижими имоти, са промяната в лихвените проценти на ипотечните кредити, инфлацията, повишаването на цените на строителните материали и на цената на труда на хората, заети в строителството, демографският срив, както и политическата криза, в която се намира България.

Стойчева коментира, че потребителските цени в нашето ежедневие в много голяма степен изпреварват цените на жилищата.

"Когато някой говори за балон при имотите, трябва винаги да се има предвид и това - че имаме растяща инфлация, едно много сериозно повишаване на цените на продуктите от ежедневието ни и тогава да мислим за скока на цените на имотите. Те всъщност са в застой, а в някаква степен са паднали”, изтъкна събеседникът.     

Стойчева посочи, че е имало надценени имоти и сега те са се върнали към нормалните си цени  от началото на 2021 година, дори 2019 година, но това е една разлика, която касае само надценените имоти.

"Имотите на добра локация и с качествено строителство ще продължат да държат добри цени. Нищо не предвещава цените да паднат и то най-вече, защото новото строителство е по-скъпо и то ще става по-скъпо, защото цената на строителните материали се повиши и няма да падне. Предстои и увеличаване на цената на труда в строителството с около 25%. Цените на новото строителство дърпат цените на старото”, обясни експертът.

Коментирайки очакванията за пазара на недвижими имоти през 2023 година, събеседникът отбеляза, че е трудно да бъде направена прогноза, но че максималният спад на цената на имотите, който може да настъпи тази година, е от 10%.

В България - за разлика от други европейски страни, се оказва, че лихвите по ипотечните кредити са в пряка връзка с лихвите по депозитите. За да може да се поддържа този баланс, у нас много внимателно се пристъпва към увеличаване на лихвите по депозитите. По този начин и лихвите по ипотечните кредити не растат с някакви големи числа. В дългосрочен план при теглене на ипотечен кредит това не е голяма сума и няма да се отрази значително на размера на вноската, подчерта Стойчева.

Каква е спецификата при пазара на недвижимите имоти в другите градове на страната и достигнаха ли цените на жилищата във Варна тези в София? Вижте целия разговор във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


176
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
73
0
 
16
 
! Отговори
Аз Кочо преди 1 година
Има много чиляци не само тук но и по света които се опитват да хванат падащ нож без да се порежат. Това са хора които не четат и не се интересуват а гледат какво прави съседа. Но съседа е купил преди 2019 и вероятно без кредит. Но тези чиляци се водят от FOMO за тях имотите ще свършат или ще растат до небето завинаги с по 20 пр. на година. А има и такива които нито ще продават нито ще купуват те просто харесват да се чувстват богати до момента в които решат да продадат тогава ги застига реалността
72
0
 
29
 
! Отговори
123 преди 1 година
Ами спряхме-сега само гледаме отстрани. При условие, че ще се вдигат лихвите, няма как да се купува. Вариантите са два или ниски лихви и скъпи имоти или високи лихви и евтини имоти. Ама да се нашием със скъп имот и висока лихва е най-голямата глупост. Сега който продавач направи най-голяма отстъпка-той ще вземе парите на тези, които са още на пазара.
71
1
 
16
 
! Отговори
Аз Кочо преди 1 година
Проблемът е по малък в САЩ защото много хора се вързаха с 3 пр. Фиксирана Ипотека за 30г. Те ще продават само в краен случай. Но в Европа, Канада Нова Зеландия и Австралия не е така. Те ще трябва да рефинансират на максим 5 г. и на по високи лихви. Високите лихви и инфлацията ядът тяхната покупателната способност а заплатите не догонват инфлацията. Това което централните банки сътвориха последните 12г сега се връща като бумеранг върху тях.
70
1
 
33
 
! Отговори
Фики преди 1 година
То ясно, че ще продължат да купуват имоти, няма в палатки да живеят я. Само че цените ще слязат с 20-30% надолу както се случва по целият свят. Не знам как брокерите си мислят, че България е остров на стабилност и цените вървят само на горе.
69
0
 
11
 
! Отговори
Аз Кочо преди 1 година
имотният пазар е и психология. В момента по цял свят продавачите или се оттеглят от пазара или пробват да отдадат под наем. Те все още се надяват някак си инфлацията да изчезне и банките да свалят пак лихвите. Проблемът е че банките и политиците ги е страх да не сринат всичко затова и ще държат лихвите малко под инфлацията и за това мисля че тя ще се задържи за дълго . Това обаче е кофти за активите те стават непродаваеми. Пазарът ще замръзне докато или лихвите не паднат или продавачите не свалят цените. Проблемът е по малък в САЩ защото много хора се вързаха с 3 пр. Фиксирана Ипотека за 30г.
68
1
 
24
 
! Отговори
тая добре ли е преди 1 година
Тая нормална ли е? Бабето да иде да си пие хапчетата и да се лекува, а не да плещи дивотии.
67
3
 
11
 
! Отговори
Провинцията преди 1 година
Аз съм от голям провинциален областен град и мога да кажа, че тук спад на цените още не се усеща никакъв. Дори чувам, че сделките вървят доста добре. Чудя се кой купува на тия цени, но явно все още има ентусиасти достатъчно. Брокерите и тук се видяха в пари напоследък.
66
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много се краде от усвояване и политическият бизнес и чекмеджетата ще се изпразнят в имоти . Забрави да каже - Гласувайте за нас . Само ние ши ва опрайми .
65
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз не познавам някой да е купил имот без кредит последните 2 години пък са хора на добра заплата 2 3 пъти над средната
64
2
 
27
 
! Отговори
Не знам преди 1 година
Новото строителство е много некачествено, на някой харесват ли му тези преобладаващо кубични блокчета , боядисани във всякакви цветове, с прозрачен парапет на 60 см. Това са като тези дето паднаха в Турция, това е хотелско нещо, няма домашен уют!
63
2
 
28
 
! Отговори
Тангра преди 1 година
Крадените пари изкривяват всичко.С приближаване на датата за приемането на еврото ще стане по зле.
62
18
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От имотите има само една по сигурна инвестиция ... криптото!
61
1
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Имат свободни пари, откраднати по европрограми и директно от хазната. Нормалния човек има едни макс 5-10 хиляди лева и дотам. Може да си купи 20 годишен мерцедес.
60
1
 
21
 
! Отговори
Аз Кочо преди 1 година
Още малко и през април ще публикуват сделките за първото тримесечие на 2023Тогава ще се види кой колко купува както беше второто третото и четвъртото тримесечие на 2022
59
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ей въшлясахме с пари, единствения начин да се изчистим от тия вишки е да се купят няколко имота ... на зелено, гаранция Франция.
58
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Още малко и през април ще публикуват сделките за първото тримесечие на 2023Тогава ще се види кой колко купува както беше второто третото и четвъртото тримесечие на 2022
57
0
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
При 6 % ипотека за 20 години и сума от 100 000 лева , вноската ще скочи над 900 лева , ако сега е над 550 лв, а към банката , ще се върнат 160 000 лв , това е сметката . Тази госпожа може да казва каквото си иска , на някой от 6 клас
56
2
 
21
 
! Отговори
Въобще преди 1 година
не е проблем със 700-800 лева месечна вноска някой да се купи кутийка от новия дизайн строителство тип конструктор Лого и качество по зле от панелка!
55
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От къде да ги имат тия свободни пари?? От данъчната тежест ли или от непосилните цени на храни?! Чавка ли й е изпил акъла??
54
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кои българи бе? 1 милионер не се равнява на 1 милион човека или на хиляда богаташа. Престанете с това генерализиране тип "пиле със зеле".